Vanaf dit jaar lijkt Samsung in een groot deel van Europa geen telefoons meer uit te gaan brengen met lokale firmwareversies per land. Althans: voor geen enkele nieuwe telefoon worden nog firmwares met CSC's per land ontwikkeld. Hieronder zetten we op een rij wat dit betekent voor aankomende toestellen als de Galaxy S22 of de Galaxy A53. Kun je rekenen op snellere updates? (Aanvulling 27-1: paragraaf toegevoegd over hoe er voor bestaande toestellen niets verandert)
Samsung updates in 2022: geen nationale firmwares meer
Als je, zoals wij, aandachtig volgt hoe Samsung's firmware-updates precies uitrollen, heb je het afgelopen jaar al het begin van een belangrijke verschuiving kunnen spotten. Wijzelf merkten deze shift in mei voor het eerst op bij het 4G-model van de Galaxy A52. Van dat toestel bestaan in Europa bijna geen ‘nationale' firmwares meer met lokale landcodes (zoals PHN voor Nederland). In plaats daarvan krijgt het toestel updates tegelijk met een groot aantal landen die allemaal onder de Country Specific Code (CSC) EUX vallen. Een paar uitzonderingen daargelaten, beslaat de EUX regio een groot deel van Europa.
Hetzelfde patroon herhaalde Samsung vervolgens met de Galaxy Z Flip 3 en Galaxy Z Fold 3. Deze toestellen worden niet meer per land bijgewerkt. In plaats daarvan verschijnen updates in één keer voor alle landen met CSC EUX. De laatste telefoons die in ons land nog met een Nederlandse PHN-firmware verschenen zijn de Galaxy A52s, Galaxy M22 en Galaxy M52. De Galaxy S21 FE werd in eerste instantie – vanaf het voorjaar van 2021 – nog wel als zodanig ontwikkeld, maar de toestellen die nu verkocht en geleverd worden vallen – voor zover wij kunnen nagaan – allemaal binnen de EUX CSC.
Een kleine rondgang achter de schermen leert ons dat op dit moment voor geen enkele Samsung telefoon die in 2022 moet verschijnen lokale firmwares ontwikkeld worden. Dat hebben wij geverifieerd voor deze aankomende toestellen:
- Galaxy S22 / Galaxy S22 Plus / Galaxy S22 Ultra
- Galaxy A53
- Galaxy A33
- Galaxy A13
Dit zijn alle modellen waarvoor op dit moment alleen Europese EUX firmwares ontwikkeld worden. Voor de Galaxy A23 en Galaxy A73 konden wij dit nog niet controleren, maar er zijn geen redenen om aan te nemen dat het bij deze toestellen nog anders zou zijn.
En hoe zit het met ‘branded' toestellen?
Natuurlijk is er nog een categorie toestellen met hun eigen firmwares: de zogeheten branded telefoons. In Nederland zijn dit toestellen die direct door Vodafone en T-Mobile verkocht worden. Deze hebben eigen toevoegingen in de firmware, en krijgen updates op een ander moment.
Hierin zien wij vooralsnog geen grote veranderingen. Zo bestaan van de recent gelanceerde Galaxy S21 FE gewoon weer de bekende T-Mobile en Vodafone varianten, inclusief bijbehorende firmwares, én updates.
Snellere updates…. of juist niet
Op het eerste gezicht lijkt het een goede ontwikkeling als er géén aparte toestelvarianten per land verkocht worden. De uitrol van nieuwe updates wordt op deze manier een stuk overzichtelijker. Beveiligings- en Android-updates verschijnen in één klap in heel Europa – zoals nu al op de Z Fold 3, Z Flip 3, S21 FE, en A52 4G. In Nederland hoeven we niet meer toe te zien hoe updates eerst elders in Europa uitkomen, maar nog niet hier.
Bovendien maakt het niet meer uit als jouw toestel oorspronkelijk uit een andere land komt – mits dit land ook binnen de EUX-regio valt. Je krijgt updates dan tegelijk met andere gebruik(st)ers.
Aan de andere kant hebben wijzelf de indruk dat toestellen met Europese EUX-firmwares de afgelopen zes maanden wat later bijgewerkt werden dan dezelfde modellen elders ter wereld. De Europese Z Fold 3 en Z Flip 3 kregen Android 12 net wat later dan in sommige andere markten. En de Galaxy A52 4G – ook met EUX-firmware – kreeg Android 12 ook heel wat later dan zijn broertje met 5G (waarvan wel een PHN-versie bestaat).
Het kan zijn dat Samsung wat voorzichtiger is met het uitrollen van updates die in één keer in een groot aantal markten verschijnen. Bugs hebben zo een veel grotere impact, dan wanneer ze eerst in een klein aantal landen opduiken.
Maar misschien gaat het vanaf 2022 juist sneller als Samsung niet meer zoveel land-specifieke updates moet managen. En laten wel wezen: al sinds enige jaren heeft Samsung firmwares in grotere groepen gebundeld. De enige echte verandering die in 2022 lijkt te komen, is dat ook de indeling in aparte CSC's wordt afgeschaft.
Beta programma's
Een ander mogelijk voordeel van een dergelijke, nieuwe firmware-structuur is er eentje voor de liefheb(st/b)er. Zoals je misschien weet, kun je in sommige landen altijd meedoen aan beta testprogramma's in de aanloop naar een grote Android upgrade. Zo was er eind vorig jaar de Android 12 beta voor de Galaxy S21 serie. Echter, deze beta's zijn altijd beperkt tot een kleine groep landen. Dat wil zeggen: je kunt alleen deelnemen als je een toestel uit dat land – met de juiste CSC – hebt.
Mogelijk valt deze restrictie weg als alle modellen onder die ene EUX CSC verschijnen. In plaats van een Duitse beta is er dan een Europese beta, waar je ook vanuit Nederland of België aan mee kunt doen.
Heel zeker hiervan zijn wij echter niet. In het verleden gebruikte Samsung soms andere indicatoren om een beta te beperken tot een bepaald land. Soms moest je ook de juiste simkaart in het toestel hebben, bijvoorbeeld. Voor je je dus begint te verheugen op de Android 13 beta voor jouw toekomstige Galaxy S22 is het beter een slag om de arm te houden.
Bestaande toestellen
Alle hierboven beschreven wijzigingen hebben betrekking op toestellen die dit jaar gaan verschijnen. Bestaande toestellen met een lokale CSC houden deze gewoon. Met andere woorden: dit is geen wijziging die naar toestellen gaat komen die nu al op de markt zijn. Als je nu een Galaxy A52s of Galaxy S21 hebt met PHN- of andere landcode, dan verandert er voor jou niets.
Welke CSC heeft jouw toestel?
Als je nu nieuwsgierig bent naar de hierboven genoemde CSC codes van jouw toestel, kun je deze ook zelf checken. Ga op je Samsung telefoon via de Instellingen naar Info telefoon, en kies Softwaregegevens. In het vakje Softwareversie serviceprovider check je de laatste regel. Daar staan een aantal CSC's op een rij.
Bij een Nederlandse unbranded Galaxy S21, bijvoorbeeld, staat daar PHN/PHN,PHN/EUX/PHN. De eerste PHN toont de actieve CSC-code. De tweede en derde laten zien bij welke regio SIM1 en SIM2 horen. De ‘EUX' is de overkoepelende regio, en de laatste PHN is de ‘primaire CSC'. Deze laatste toont voor welke markt het toestel oorspronkelijk bestemd was.
Als jouw telefoon oorspronkelijk uit – bijvoorbeeld – Duitsland komt, staat op de laatste positie DBT. Of BTU als hij uit Engeland komt, om maar iets te noemen. Dat is ongeacht of jij jouw toestel in Nederland gebruikt met een of twee Nederlandse simkaarten.
Met Samsung's nieuwe beleid hebben toestellen in veel Europese landen alleen nog EUX als CSC. Neem bijvoorbeeld de Galaxy Z Fold 3 of Galaxy S21 FE: die hebben nu alleen nog EUX/-/EUX/EUX als landcodering. Met alle hierboven beschreven voor- of nadelen.
En dus…
Al met al lijkt het erop dat Samsung in 2022 een belangrijke verandering gaat doorvoeren op firmware- en updategebied. Toestellen als de Galaxy S22 en Galaxy A53 krijgen straks mogelijk updates die in één klap overal in Europa verschijnen. Of dit betekent dat ze gemiddeld genomen sneller uitrollen moet nog blijken.
Sowieso is het altijd verstandig om definitieve conclusies pas te trekken als de eerste toestellen echt verschijnen. Met andere woorden: pas als Samsung de Galaxy S22 serie én de eerste modellen in de nieuwe A-serie uitbrengt, weten we zeker hoe de vork in de steel zit.
Kees v Ham says
Heb een note 10 plus zou in januari android 12 krijgen
Ik heb weinig
Alex says
Hallo, en is het bekend wat er gaat gebeuren met de Galaxy S21? Zullen ze migreren naar EUX of blijven ze voor altijd bij elk land hun versie?
Michel Groenheijde says
Ah, goeie vraag. Bestaande toestellen blijven zoals ze zijn, dus op o.a. de S21 verandert niks. Ik zal dat ook hierboven verduidelijken.
vincent says
Hoi
Geldt dit ook voor de samsung s21 fe ??
Bij mij staat er eux en geen lux meer
Michel Groenheijde says
Ja, de S21 FE heeft ook de nieuwe structuur al.