Samsung lanceert verbeterde ISOCELL Plus camera technologie, mogelijk voor Note 9 of S10

Samsung heeft een vernieuwde versie van haar bekende ISOCELL camera technologie aangekondigd. Deze krijgt de naam – hou je vast – ISOCELL Plus, want hij is lichtgevoeliger en legt kleuren beter vast. Mogelijk is dit de sensor die straks in de Galaxy Note 9 of Galaxy S10 te vinden is.

In 2013 lanceerde Samsung haar eerste ISOCELL camerasensor, die vervolgens in 2014 in de Galaxy S5 werd ingebouwd. Het idee achter de ISOCELL technologie is de verbeterde scheiding van de afzonderlijke pixels. Het is deze scheiding die beter kon, aldus Samsung, met de ISOCELL Plus sensor als resultaat.

Samsung ISOCELL Plus camerasensor

Tot nu toe gebruikte Samsung metaal om de scheiding tussen de beeldpunten aan te brengen. In de nieuwe ISOCELL Plus sensor wordt dit metalen raster vervangen door een raster van een ‘nieuwe, innovatie materiaalsoort'. Wat dit precies voor materiaal is, komen we niet te weten. Wel laat Samsung weten dat deze ontwikkeld is door Fujifilm. Die zijn op hun beurt weer erg in hun nopjes met de strategische samenwerking met Samsung.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat heb jij eraan? Tenslotte is de kans groot dat de ISOCELL Plus camerasensor straks in de Galaxy Note 9 – en/of Galaxy S10 – terecht komt. De ISOCELL Plus sensor moet 15% meer licht opvangen dan een ISOCELL-zonder-plus sensor. Ook maakt de betere scheiding van de pixels het mogelijk om deze kleiner te maken. Het wordt zo mogelijk om hogere cameraresoluties aan te bieden waarbij de kleinere pixelgrootte niet ten koste gaat van de kwaliteit. Samsung zelf noemt expliciet camera's met resoluties boven de 20 megapixels. Naast dit alles belooft de ISOCELL Plus sensor ook natuurgetrouwere kleuren, wat de fotokwaliteit natuurlijk ook ten goede komt.

Galaxy Note 9 of Galaxy S10

We noemden ze al even: de twee kandidaten voor de ISOCELL Plus sensoren zijn natuurlijk de Note 9 en de S10. De Note 9 wordt al begint augustus gelanceerd, en er deden al geruchten de ronde over een sterk verbeterde camera in dat toestel. Toch zou het ook kunnen dat de sensor pas later gereed is voor massaconsumptie.

In dat geval lijkt de Galaxy S10 de meest logische kandidaat voor de primeur. Echter, Samsung zal de nieuwe sensoren al de komende dagen aan de wereld tonen tijdens het Mobile World Congress in Shanghai. Het is niet ondenkbaar dat we via dat evenement dus meer te weten komen – zowel over de sensoren zelf, alsook over de toestellen waarin we ze kunnen verwachten.