Inmiddels hebben we al eindeloos veel nieuwsberichten – geruchten, eigenlijk – gehoord, gezien en gelezen over het beeldscherm van de Samsung Galaxy S3, de processor, en de behuizing. Maar er zijn natuurlijk een aantal kleine, weinig spectaculaire details die het verschil kunnen maken tussen een smartphone die interessante hardware heeft, en een smartphone die gewoon helemaal af is. En hoewel dit soort details niet vaak onderwerp zijn van wilde geruchten, hebben ze een grote invloed op de gebruikerservaring van een telefoon.
Notificatie LED
Hoewel de voorganger van de Galaxy S3 – ja, de S2 – op bijna alle fronten een fantastisch toestel is, was het opvallend dat zoiets simpels als een notificatie lampje ontbrak. Natuurlijk zijn er daar allerlei software matige oplossingen voor te vinden, maar wij vinden het moeilijk te geloven dat een LEDje een brug te ver bleek voor Samsung's R&D afdeling. Of de Galaxy S3 er wel een heeft weten we natuurlijk niet, voor een topmodel Galaxy toestel zou zo'n lampje bijna een grotere revolutie zijn dan wéér een betere processor.
Fysieke camera knop
Stel je voor, een simpel extra knopje, bijvoorbeeld rechtsonder aan de zijkant van de Galaxy S3, waarmee je een foto maakt, de camera activeert, en die ook nog in andere applicaties te gebruiken is. Sony doet het al jaren, maar HTC laat met haar One X waarom zo'n knop zinvol is. Inderdaad, de One X beschikt er niet over – en dat is heel vreemd, als je juist reclame maakt voor de snelheid en efficiëntie waarmee je foto's kunt maken.
Nou vooruit: een grotere batterij
Over de mogelijkheid van een betere batterij is – in tegenstelling tot de bovenstaande punten – al wel het een en ander geschreven. Ons maakt het weinig uit of een sterk verbeterde batterijduur uit de lengte – een nieuwe technologie – of de breedte – zelfde batterij, efficiëntere hardware – komt, maar als Samsung erin slaagt een Galaxy S3 op de markt te brengen waarvan de batterij zonder morren gewoon drie dagen meegaat, ook als we de smartphone als smartphone gebruiken (lees: dus ook emailen, internetten, en af en toe een paar filmpjes kijken). En dit zonder speciale apps, zonder het toestel te rooten, en zonder overig kunst en vliegwerk.
MicroSD slot
Uitbreidbaar geheugen? Wie gebruikt dat nou nog? Uit sommige onderzoeken zou blijken dat het maar weinig mensen uitmaakt of hun smartphone beschikt over de mogelijkheid het geheugen uit te breiden. Maar waarom geven dan zoveel winkels – zelfs fabrikanten – een microSD kaart cadeau bij een toestel? Omdat het niemand iets kan schelen? Feit is dat het gewoon prettig is om de optie te hebben om het geheugen zelf uit te breiden. Feit is ook dat steeds meer fabrikanten géén microSD slot in hun nieuwste toestellen bouwen. Wij vinden het prima als Samsung een uitzondering vormt op deze trend.
Werkende software
Nee, niet op de telefoon zelf – dat zit inmiddels wel goed met de laatste versies van Android. We bedoelen natuurlijk Samsung's Kies. Er zijn nog altijd teveel mensen voor wie Kies een grijze-haren-veroorzakende hindernis blijkt te zijn. Natuurlijk is er de laatste tijd al het één en ander verbeterd op het gebied van OTA – Over-the-Air, zonder aan de PC aan te sluiten – updates, maar zolang Kies wordt gezien als dé methode om je toestel up to date te houden blijven mensen er problemen mee houden. En het is zo onnodig.
Betere communicatie
Een telefoon met betere communicatie hoeft natuurlijk niet. Maar het circus rond de Android 4.0 update voor de Galaxy S2 laat zien dat Samsung nog heel wat te leren heeft over hoe met gebruikers te communiceren. Veel mensen denken dat de updates eindeloos vertraagd en uitgesteld was. Uiteindelijk viel de vertraging – nog geen twee weken – wel mee, maar door Samsung's stoïcijnse stilzwijgen, afgewisseld met lokale takken van het bedrijf die opeens hele concrete uitspraken deden die niet klopten, ontstond er een chaos waarin het leek alsof er met de update zelf vanalles aan de hand was.
Waterdicht
We zaten even te twijfelen: is een waterdicht toestel nu wel echt zo'n essentiële verbetering – zelfs als de eerdere geruchten correct blijken dat de Galaxy S3 inderdaad voorzien is van een waterafstotende coating. Tenslotte: hoe vaak stap je nou echt met je telefoon per ongeluk in bad? Maar uiteraard is het punt van zo'n coating niet dat je kunt gaan duiken met je S3. In het regenachtige Nederland is het wel degelijk een hele geruststelling om te weten dat je telefoon gewoon nat mag regenen of in een plas kan vallen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je dure Galaxy S3 gelijk in de problemen komt.
De bovenstaande vijf punten zijn zomaar een greep uit de dingen die Samsung met de Galaxy S3 makkelijk beter kan doen dan met de S2, of in vergelijking met de huidige concurrentie – en daar is, behalve voor de betere batterijduur, geen cutting edge technologie voor nodig. Zijn we nog dingen vergeten waarover weinig gespeculeerd wordt, maar die stiekem toch wel belangrijk kunnen zijn?
Ries says
Redactie, volgens mij is er niets mis als je met je telefoon in ‘bed’ stapt. In ‘bad’ is natuurlijk een ander verhaal!
Arthur Dent says
Haha uiteraard, bedankt voor het opmerken 🙂
Dennis says
Als het aan mij ligt hoop ik toch dat de samsung galaxy s3 een notificatie LED krijgt. Het is gewoon veel gemakkelijker, net zoals een waterafstotende coating. Afwachtte tot 3 mei tot we de galaxy s3 eindelijk te zien krijgen:D
Wouter says
Hallo,
Ik lees iets terug over de release op 3 mei en in meerdere landen maar wanneer in nederland ?
Arthur Dent says
De presentatie van het toestel is op 3 mei – wanneer het toestel daadwerkelijk in de winkels ligt is nog niet bekend… hopelijk snel daarna, ook in ons land.
Arjan says
Ik ben op dit moment de eigenaar van de galaxy S. Ik kan het mis hebben dat het mogelijk blijkt te zijn maar ik vind het erg irritant dat ik mijn telefoon moet unlocken om “een muziek nummer verder” aan te klikken. Het is mogelijk dat het een optie is op de S2 ( en misschien ook wel op de S), maar zou dit toch wel een verbetering vinden als dit bijv. met de volumeknop kan.
Robert says
Zoomen met de volumeknop net als bij sony zou ook wel handig zijn