Samsung Display bevestigt vandaag wat we natuurlijk al wisten: de Galaxy Note 20 Ultra heeft een scherm met variabele refresh rate. Wat is het, en wat heb je eraan?
Galaxy Note 20 Ultra scherm: 22% lager energieverbruik door variabele refresh rate
Als je eerder al onze Galaxy Note 20 hands-on preview hebt gelezen weet je: over het display in de nieuwe toestellen valt maar weinig te klagen. Echter, het 6,9 inch scherm van de Note 20 Ultra heeft nog een fijne, semi-ontzichtbare eigenschap. Semi-onzichtbaar, want het effect is vooral meetbaar via de accuduur van het toestel.
Waar de toestellen in de Galaxy S20-serie een vaste schermverversingsfrequentie hebben van 60 of 120Hz, kan de Note 20 Ultra deze zelf optimaliseren. Dat wil zeggen: het toestel kán het scherm 120 keer per seconde verversen, en zal dat ook doen als het voor een vloeiender gebruikservaring zorgt. Maar in sommige gevallen is het niet erg zinvol, bijvoorbeeld als je een foto bekijkt, of alleen het Always On Display toont. In dat geval kan het toestel terugschakelen naar een refresh rate van slechts 10Hz. Of een waarde ertussenin. Samsung Display zelf noemt nog meer voorbeelden, zoals frequentie van 60Hz voor het kijken van films, of 30Hz als je je emails leest.
Het voordeel van deze variabele schermfrequentie, is dat de Galaxy Note 20 Ultra niet constant 120 frames per seconde hoeft te genereren. Dat kost namelijk heel wat rekenkracht, met een hoger energieverbruik als gevolg. Toestellen in de Galaxy S20-serie die de 120Hz schermfrequentie gebruiken hebben gemiddeld een 20% kortere accuduur, dan wanneer ze op 60Hz ingesteld staan. Dat is een hoge prijs voor een iets vloeiender ogende interface.
Door de variabele schermfrequentie is het display van de Galaxy Note 20 Ultra zo'n 22% zuiniger dan zijn soortgenoten, zoals het scherm in de Galaxy S20 Ultra. Dat getal slaat op het scherm zelf, en kun je dus niet direct vergelijken met de 20% kortere accuduur die we hierboven noemden. Maar dat de technologie een heel stuk zuiniger is, mogelijk duidelijk zijn.
Niet al goud wat er blinkt
Of de besparing voldoende is om het hogere energieverbruik van de (maximale) frequentie van 120Hz volledig te compenseren is maar de vraag. Samsung zelf duidt de 60Hz niet-aanpasbare schermfrequentie nog steeds aan als de zuinigere modus, zoals we eerder deze week aanstipten in de handleiding van de Galaxy Note 20 (Ultra).
Samsung heeft er in ieder geval ook bij de Note 20 Ultra weer voor gekozen om de schermmodus met de hogere refresh rate alleen beschikbaar te maken op de 1080p FHD+ schermresolutie. Gebruik je het toestel liever op de volle WQHD+ resolutie (3088 x 1440 pixels), dan ben je alsnog beperkt tot de 60Hz modus.
De Galaxy Note 20-zonder-Ultra heeft sowieso geen schermmodus met hogere verversingsfrequentie. Die doet zijn werk alleen maar op de standaardfrequentie van 60Hz. Dat toestel heeft bovendien een resolutie van ‘maar' 2400 x 1080 pixels, terwijl de accu maar amper kleiner is: 4300 mAh in de Note 20, 4500 mAh in de Ultra. Het zal dus niemand verbazen als de Note 20 uiteindelijk toch het toestel is met de langere accuduur – tenminste in vergelijking met een Note 20 Ultra met hogere refresh rate.
Al met al is het scherm van de Galaxy Note 20 Ultra wel degelijk dé toekomst. Uiteindelijk is de technologie gewoon 22% zuiniger, wat altijd goed is. Of het de Note 20 Ultra nu tot accukoning maakt of niet staat daar los van.
De Galaxy Note 20 modellen landen op 21 augustus in de Nederlandse winkels. Check de Galaxy Note 20 pre-order acties, voor een gratis set Galaxy Buds (Live) of een Xbox game bundel.
Geef een reactie