De Galaxy M21 is de eerste telefoon die Samsung in Nederland lanceert na de Galaxy S20-serie. Dat is in deze roerige tijden geen onverstandige move: de eerste kost maar een fractie van de laatste, en biedt bovendien zelfs een paar voordelen. In afwachting van onze uitgebreide review, delen we nu alvast een paar eerste indrukken in deze beknopte Galaxy M21 hands-on preview.
Galaxy M21 hands-on preview
Hoewel Samsung in Europa in feite haar A-serie smartphones op de markt zet als het alternatief voor de dure topmodellen, gebeurt er nu voor het tweede jaar op rij iets opvallends. Vorig jaar verscheen de Galaxy M20 hier mondjesmaat in de schappen, en nu volgt ook de Galaxy M21. Hoewel deze M-serie eigenlijk gericht is op andere landen, is er wel degelijk een markt voor dergelijke toestellen aan deze kant van de wereld.
Als je de Galaxy M21 in je hand houdt, weet je ook al snel waarom. Qua design mist het toestel net de verfijning van – bijvoorbeeld – de slankere Galaxy A51, het scherm heeft géén ingebouwde vingerafdruksensor, en de frontcamera zit in een notch. Je zou kunnen zeggen dat de M21 niet helemaal alle trends van 2020 volgt. Echter, dat probeert de telefoon ook helemaal niet. De Galaxy M21 is, plat gezegd, het toestel van de verstandige keuzes.
De M21 is 9 millimeter dik, omdat er een joekel van een accu in zit. Met zijn 6000 mAh capaciteit is deze 50% groter dan de batterij van de A51, bijvoorbeeld. De vingerscanner die achterop de behuizing zit is dan erg 2018, maar vooral ook van het geperfectioneerde type. Hij werkt sneller en nauwkeuriger dan de optische en ultrasone sensoren die Samsung moment in het display van toestellen als de A51 en S20 inbouwt.
En die notch? Over smaak valt niet te twisten, maar hij zit in ieder geval in een AMOLED scherm met een full HD resolutie. Samsung weet op welke onderdelen het kan besparen. Het scherm is daar, wat ons betreft, niet een van. En gelukkig gebeurt dat ook niet.
Indrukken
Oké, het grote 6,4 inch scherm van de Galaxy M21 is dus erg mooi. Over de andere belangrijke onderdelen – accuduur, en camera – kunnen we pas over een tijdje echt wat schrijven. Wel hebben we alvast een hand vol foto's gemaakt. De hoofdcamera is op papier vergelijkbaar met die van de A51 – 48 megapixels, f/2.0 – maar de sensor is niet dezelfde. Dit is een van de gebieden waar Samsung wel bespaard heeft. Dat wil niet zeggen dat de camera slecht is, want dat is hij niet. Vooral met de hoofdsensor kun je vooral overdag prima foto's maken, maar duurdere Galaxy-telefoons hebben gewoon een betere camera.
Camera voorbeelden: de twee rechter foto's zijn met de 8MP groothoeklens genomen
Verder is duidelijk dat de hardware van de Galaxy M21 veel overeenkomsten heeft met die van A51. Beide hebben dezelfde Exynos 9611 processor én 4GB RAM, en in het dagelijks gebruik voelt de software dan ook vergelijkbaar aan. De M21 draait soepel op Android 10. Samsung duidt de versie van haar eigen interface op het toestel aan als One UI Core 2.0. Dit is een soort ‘basis-uitvoering' van de One UI interface. Daarin zitten wel functies als de Donkere stand en Ouderlijk toezicht, maar geen Koppelen met Windows, geen Schermrecorder, en ook geen Veilige Map. We kregen de laatste dagen vaker de vraag of de Galaxy M21 over NFC beschikt. Ja, NFC zit er op.
De Core versie van de One UI interface mag dan wel wat minder snufjes bieden, de Galaxy M21 zelf heeft nog allerlei features aan boord. Nog steeds is er de 3,5 mm koptelefoonaansluiting, en het toestel kan via de USB-C connector met 15 Watt snelladen. Een FM radio is er ook, en de simtray biedt plaats aan twee simkaarten én een geheugenkaartje. Qua beveiliging heb je – naast de vingerscanner – ook de mogelijkheid gezichtsherkenning te gebruiken. Je kunt de navigatiebalk vervangen voor navigatie met gebaren. Al met al is de M21 toch een behoorlijk compleet toestel, zeker als je gewoon een goede smartphone zonder poespas zoekt.
Conclusie
De Galaxy M21 is een verstandige telefoon. De hardware is meer dan snel genoeg, de accu enorm, en het scherm erg mooi. Wel bespaart Samsung op de camera, en de software is net niet zo compleet als op duurdere modellen. Wie een telefoon zoekt met een bovengemiddelde accuduur, mooi scherm, en bovendien hardware waar je nog een paar games op kunt spelen, die schiet met de M21 in de roos. Fotografie-liefheb(st)ers moeten verder zoeken.
We noemden in het begin van deze hands-on dat de Galaxy M21 zelfs een paar voordelen heeft t.o.v. de Galaxy S20. Behalve de prijs zijn dat vooral de grotere accu, en de snellere vingerafdruksensor.
In onze aankomende review zullen we dieper in gaan op de One UI Core interface-variant, de camera en natuurlijk de accuduur. Voor nu lijkt de Galaxy M21 in ieder geval dé Galaxy met een opvallend goed prijs-kwaliteit-verhouding.
De Galaxy M21 kost €219, en is in Nederland nu direct leverbaar bij:
A. Bootsma says
Nu de M21 een aantal dagen in gebruik. Valt niet tegen. Batterij houdt het 3 dagen vol. Zit de installatie, 2 dagen veel Whatsapp gebruik en YouTube filmpjes kijken in. Wat ik jammer vind is dat het batterijpercentage niet direct in de statusbalk aangegeven wordt. Tot nu toe heb ik niet kunnen ontdekken waar dat in de instellingen verandert kan worden. Verder vind ik het jammer dat alle meldingsgeluiden anders zijn dan van mijn oude mobiel.
Michel Groenheijde says
Instellingen – Meldingen – Statusbalk – Batterijpercentage 😉
A. Bootsma says
Bedankt. Gelukt.? Totaal over heen gekeken.