Met de Galaxy M21 brengt Samsung een telefoon op de markt die een heel andere koers vaart dan de Folds en Flips van de wereld. Een Galaxy zonder poespas, maar met features die je om een of andere reden niet krijgt voor €1000 of meer. Zoals een joekel van een batterij, of een ouderwetse vingerscanner. Hieronder lees je onze uitgebreide Samsung Galaxy M21 review, maar eerst verklappen we de belangrijkste conclusies.
De Galaxy M21 is goed, omdat…
- de accu zo groot is. Waarom zou je eigenlijk een kleinere accu willen?
- het scherm van Samsung's vertrouwde AMOLED-kwaliteit is
- de vingerafdruksensor vlot en betrouwbaar werkt
- de hardware meer dan snel genoeg is
- de camera's voor dit geld toch mooie foto's kunnen maken
- hij maar ongeveer een vijfde kost van een topmodel smartphone
Minder goed vonden wij…
- dat Samsung haar One UI uitkleedde, waardoor een paar fijne functies – Samsung Pass, Veilige Map, betere cloud integratie – ontbreken
- de cameraprestaties in weinig licht
Dat zijn een hoop pluspunten, en maar weinig minpunten. En dan moeten we ook nog aanstippen dat we hebben geaarzeld om de cameraprestaties bij weinig licht überhaupt te noemen als minpunt. Uiteindelijk noemen we het toch om je een compleet beeld van het toestel te geven, waar ook de wetenschap bij hoort dat Samsung op de camera's wat heeft bespaard.
Wil je meer weten dan alleen deze puntsgewijze samenvatting? Lees dan verder!
Samsung Galaxy M21 review
En daar lag hij dan op het bureau: Samsung's betaalbare Galaxy M21. De eerste Galaxy die in ons land verschijnt met een batterij met een capaciteit van 6000 mAh. Bovendien komt deze accu met een complete telefoon eromheen, inclusief triple camera en een groot display. En dan rijst al snel de vraag: is de Galaxy M21 meer dan alleen een grote accu? Die vraag kunnen nu beantwoorden.
Design
Direct als bij het design van de Galaxy M21 wordt duidelijk dat de accu een centrale rol speelt in het toestel. In vergelijking met de veel andere toestellen is de M21 duidelijk dikker. Met de M-serie laat Samsung zien te hebben geluisterd naar iedereen die geen dunnere telefoon wil maar een grotere accu. Verder wijkt de M21 qua design en bouwkwaliteit niet veel af van toestellen als de Galaxy A50 en A51. De kunststof behuizing is stevig. Onze zwarte variant blijkt wel erg gevoelig voor vingerafdrukken.
Wel is de stevig aanvoelende M21 net wat minder ‘verfijnd'. De schermranden zijn niet zo dun als op de wat duurdere toestellen. Dat maakt ‘m wel weer beter hanteerbaar, zeker als je ‘m zonder beschermhoes gebruikt. Het maakt ook de camera-uitsparing in het scherm aan de voorkant groter, maar groot kun je deze nog steeds niet noemen.
De plaatsing van de vingerafdruksensor achterop is vertrouwd. Hij is goed bereikbaar voor verreweg de meeste gebruik(st)ers. Alle fysieke knoppen – aan/uit en volume – zitten in de rechter zijkant. Links zit alleen de tray voor twee simkaarten en een geheugenkaart. En onderop komen nog de USB type-C connector tegen, én de aansluiting voor een koptelefoon met 3,5 mm plug.
Net als alle niet-topmodellen van Samsung anno 2020 is ook de Galaxy M20 niet waterbestendig, noch stofdicht. Vooruit, hij zal niet gelijk gaan vonken als hij in aanraking komt met water – maar garantie heeft Samsung niet. Dit is verder niet erg opvallend in deze prijsklasse, maar je moet het maar weten.
Beeldscherm
Een belangrijk onderdeel van het design – of tenminste van het uiterlijk – is het grote scherm. In het verleden bespaarde Samsung vaak juist op dit onderdeel, om de goedkopere toestellen goedkoper te houden. Bij de Galaxy M21 is daarvan gelukkig geen sprake. Je krijgt een 6,5 inch AMOLED display met een full HD resolutie van 2340 bij 1080 pixels.
Nu is de kalibratie daarvan niet zo verfijnd als op de dure Galaxy telefoons, en is er iets meer verkleuring onder grotere kijkhoeken. Bij fel zonlicht kan hij behoorlijk helder worden, zodat alles goed genoeg afleesbaar blijft. Je moet het toestel dan wel zelf de helderheid laten regelen – in de handmatige stand wordt ‘ie niet zo fel.
Toch is ook het scherm van de Galaxy M21 een genot om naar te kijken. Je kunt kiezen tussen een natuurlijke weergavestand, en een stand die alles levendiger maakt – maar waarin je ook zelf instellingen aan je eigen smaak kunt aanpassen. Zeker gezien de vriendelijke prijs is het display een van de highlights van het toestel is: scherp en met het eindeloze AMOLED-contrast. En dat in een body die stevig aanvoelt.
Hardware
Intern speelt de Galaxy M21 leentjebuur bij de duurdere Galaxy A51. Samsung stopte er de eigen Exynos 9611 processor in, wat op zijn beurt weer een variant is op de Exynos 9610 die in 2019 al in de Galaxy A50 zat. En net als deze toestellen heeft ook de M21 4GB werkgeheugen. Dat is ruim voldoende voor alles wat je normaal gesproken met een smartphone doet. Nuja, misschien niet de zware games, maar daarvoor koop je toch al geen M21, zo gokken we. (Maar: Fortnite doet het wel op het toestel).
Voor de vorm hebben we de M21 een paar rondjes laten hollen door een hand vol benchmarks om je een idee te geven van de (grafische) rekenkracht en de snelheid van de opslag. De resultaten zijn vergelijkbaar met de hierboven genoemde toestellen. Logischerwijs.
In dagelijks leven is de Galaxy M21 het bewijs dat je geen high end telefoon nodig hebt voor een prettige gebruikerservaring. Wisselen tussen apps gaat snel, en alleen bij het installeren of verwijderen van grote apps moet je soms even geduld hebben. Natuurlijk blinkt de Galaxy M21 niet uit qua prestaties, maar voor 90% van de toepassingen is het prima zo.
Galaxy M21 review: accuduur
Natuurlijk heeft zulke niet-grensverleggende, maar wel goed doorontwikkelde hardware nog een voordeel. De Galaxy M21 is energiezuinig. In combinatie met de grote 6000 mAh accu levert dit de langste accuduur op die we ooit tegenkwamen in een Samsung telefoon. Met enige afstand, ook. Pas enige dagen nadat we het toestel hier hadden ontvangen bedachten we dat ‘m toch ooit zullen moeten opladen. In die tijd hebben we ‘m niet fulltime gebruikt, maar er wel veel mee gedaan – apps installeren, paar benchmarks gedraaid, foto's gemaakt, features checken, etc.
Om een 's ochtends volgeladen Galaxy M21 's avonds leeg te krijgen zul je echt hard moeten werken. Bij minder wild gebruik haal je vrij eenvoudig twee werkdagen. Ben je een bescheiden gebruik(st)er? Dan haal je drie dagen zonder opladen ook nog wel. Ter vergelijking: met de zes keer zo dure Galaxy S20 Ultra – accucapaciteit: 5000 mAh – kun je hier alleen maar van dromen.
Natuurlijk duurt het opladen van zo'n grote accu ook extra lang. Gelukkig heeft Samsung de Galaxy M21 voorzien van een snellader, die ‘m met 15 Watt oplaadt. Dat is niet supersnel, en je hebt altijd nog pakweg tweeënhalf uur nodig om ‘m van nul tot 100% op te laden. Aan de andere kant: dan kun je er wel weer even tegenaan.
Wij verwachtten dat de Galaxy M21 met enig gemak Samsung's accukoning zou zijn, en het toestel stelt niet teleur. Voor weinig geld maak je je nooit meer zorgen om je acculading. Of je moet achteloos worden, wat een reëel gevaar is als je eenmaal aan het toestel gewend bent.
Galaxy M21 review: camera's
Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: de camera's van de Galaxy M21 zijn prima, voor zijn prijs, en zolang je bij helder daglicht fotografeert. De hoofdlens maakt scherpe kiekjes, dankzij de 48 megapixelsensor. Daarmee maak je niet automatisch ook 48 megapixel foto's. Het toestel gebruikt in de normale stand vier pixels om één pixel samen te stellen van de 12 megapixel foto's.
Uiteraard kun je er ook voor kiezen foto's te maken op de volle 48 MP resolutie, maar eerlijk is eerlijk: wij zien het voordeel niet. Bij minder licht begin je al snel te merken in welke prijsklasse de Galaxy M21 zich bevindt. Daarvoor kunnen we niet echt punten aftrekken, want dat is te verwachten – maar je moet het wel weten.
Galaxy M21 camera samples: onderste rij = 100% crop van de foto erboven
De groothoeklens is geinig. De 8 MP resolutie is niet zo hoog, waardoor deze camera zich wel leent voor groepsportretten waar iedereen op moet staan, maar niet voor andere soorten foto's. Bovendien is het dynamisch bereik van de groothoekcamera wat beperkter, waardoor je ook bij fel zonlicht snel overbelichte foto's maakt. Daar helpen ook de Scène-optimalisatie en de real-time HDR functie niet tegen, al zijn deze wel aanwezig op de M21.
Uiteindelijk is de camera van de Galaxy M21 gewoon on par: hij doet wat we ervan verwachtten. Hij is minder goed dan de camera van de Galaxy A51, maar niet veel. En dankzij de verschillende lenzen en standen kun je er een hoop lol aan beleven. Het is niet één van de hoogtepunten van het toestel, maar absoluut geen minpunt.
In de categorie ‘overig' tref je nog snufjes aan als Live Focus (niet erg goed, ondank de speciale 5MP dieptesensor), AR Emoji (een paar keer leuk) en Pro en Nacht standen die je vooral zelf maar uit moet proberen, maar waarvoor je het toestel niet moet kopen.
Beveiliging
Een van de ‘verborgen' pluspunten van de Galaxy M21 zit ‘m in de hierboven al genoemde vingerafdruksensor. Sinds 2019 is Samsung op de meeste toestellen overgestapt van sensoren in de behuizing naar sensoren die in het scherm zitten. Qua plaatsing werkt dat erg fijn, maar die sensoren zijn ook nu in 2020 nog niet zo snel en nauwkeurig als de ‘oude' scanners.
En ja, in de Galaxy M21 zit juist zo'n ‘oude' capacitieve scanner. Met wat gewenning is de plaatsing op de rug verder prima, en hij werkt nagenoeg altijd. En razendsnel. En dat is prettig, wat ons betreft. Uiteraard kun je ook kiezen voor gezichtsherkenning om je telefoon te beveiligen. Je kunt twee ‘looks' vastleggen – bijvoorbeeld met en zonder bril – of twee personen. Gezichtsherkenning is uiteindelijk niet zo veilig als beveiliging met je vingerafdruk, hou dat in gedachten.
Wat je ook in gedachten moet houden is dat de vingerscanner op de Galaxy M21, hoe goed hij ook is, helaas niet zo functioneel is als op duurdere Galaxy toestellen.
Software
En zo belanden we dan bij nog een opvallend onderdeel van de Galaxy M21: de software. Om precies te zijn: de One UI Core interface. Dat is Samsung's eigen, bekende One UI, maar dan in afgeslankte vorm.
De One UI Core software is in grote lijnen gewoon Samsung's vertrouwde interface, minus een aantal vertrouwde features. Helaas schrapte Samsung een aantal handige functies die net dat beetje extra functionaliteit geven aan de vingerscanner. Op de M21 vind je geen Samsung Pass en ook geen Veilige Map. Je kunt dus geen inloggegevens opslaan om jezelf op sites en in apps in te loggen met je vingerafdruk. Bovendien heb je zonder de Veilige Map geen extra, afgeschermde omgeving om bestanden en apps weg te zetten die niet direct altijd toegankelijk moeten zijn.
Ook assistent Bixby zul je vergeefs zoeken op de M21, al is dat wat ons betreft geen groot gemis. De assistent spreekt ook anno 2020 nog geen Nederlands, tenslotte. Verder is de integratie van clouddiensten als Samsung Cloud en Microsoft OneDrive een stuk beperkter. Uiteraard kun je je foto's via aparte apps wel uploaden naar je favoriete cloud, maar de Galerij app mist ingebouwde synchronisatie.
Oké, maar wat heeft de One UI Core 2.0 interface dan wel? Verreweg de meeste functies, gelukkig. Er is de geliefde Donkere stand, en verder alles wat je nodig hebt voor doorsnee smartphonegebruik. Je kunt de navigatiebalk inruilen voor gebarenbediening, en je kunt Dual Messenger gebruiken om twee aparte versies van – bijvoorbeeld – Whatsapp te installeren. Eentje voor je werk, eentje privé. We noemden al dat de Galaxy M21 een dual-SIM telefoon is.
Natuurlijk krijg je ook alle handige beheer-functies, zoals Apparaatonderhoud, Digitaal Welzijn en Ouderlijk toezicht. Verrassend genoeg heeft de Galaxy M21 ook het Always On Display, zodat je meldingen kunt zien ondanks het gebrek aan notificatie-LEDje.
Toch kunnen we zeggen dat Samsung naast op de camera's ook bespaarde op de software door de functionaliteit wat beperkter te houden, als is het hier uiteraard geen echte besparing. Van de A51 weten we dat de hardware van de M21 de functies probleemloos aankan, tenslotte. Verschil tussen de M- en A-serie moet er toch zijn, kennelijk.
Updates
We schreven eerder al welke updates wij verwachten voor de Galaxy M21, dus nu houden we het kort. Wij gaan ervanuit dat de M21 in 2021 een update naar Android 11 krijgt, en in 2022 een upgrade naar Android 12. De beveiligingsupdates komen ieder kwartaal, en doen dit tot minstens het voorjaar van 2022 – misschien langer, maar dat is lastiger te voorspellen.
En verder?
Samsung mag met de One UI Core interface dan wel wat minder software-snufjes bieden, qua hardware is de M21 vrij compleet. Het toestel heeft NFC, een FM radio, en een gyroscoop. De interne opslagcapaciteit – 64GB, waarvan 50GB vrij voor de gebruik(st)er – kan uitgebreid worden met maximaal 512GB. Standaard krijg je vier Microsoft-apps meegeleverd: LinkedIn, Office, OneDrive en Outlook. Deze zijn gewoon verwijderbaar mocht je zelf niet willen.
Wijzelf hadden tijdens onze reviewperiode geen problemen met ontvangst en gesprekskwaliteit. De Galaxy M21 viel op deze vlakken niet in negatieve, noch in positieve zin op. Functioneel is het devies.
Samsung Galaxy M21 review: conclusies
Aan het einde van deze Galaxy M21 review concluderen wij, dat Samsung een erg interessante telefoon-zonder-fratsen heeft gelanceerd. Het toestel doet de basics absoluut prima, zeker voor deze prijs. De hardware is snel genoeg, het scherm erg mooi, de accuduur onvergelijkbaar, de vingerscanner betrouwbaar, en zelfs de camera's stellen niet teleur. En dat voor een vijfde van de prijs van een Galaxy S20.
Dat de camera's bij minder licht snel tegen hun grenzen aanlopen is – gezien de prijs – te verwachten. Significanter is de kunstmatige tweedeling tussen Samsung's ‘normale' One UI interface, en de One UI Core interface van de M21. Je mist een paar fijne functies die het toestel eigenlijk gewoon zou kunnen hebben. Dat doet niets af aan de pluspunten, maar is wel het belangrijkste minpunt.
Al met al is de Galaxy M21 een goede tegenpool voor de Galaxy S20, Z Flip en Fold. Het toestel onderstreept dat je een prima scherm en een dijk van een accu kunt hebben zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen. En dat zijn toch de punten die voor velen belangrijker zijn dan ToF-sensoren, ultrasnel laden, ultrasone vingerscanners, of Space Zoom camera's. Dat geldt nog eens extra in onzekere tijden zoals nu. Het maakt de M21 wat ons betreft tot dé Galaxy voor 2020. Tenslotte is voor 90% van de gebruik(st)ers een lange accuduur interessanter dan een opvouwdisplay.
Samsung lijkt dit ook door te hebben. Binnenkort krijgt de M21 in Nederland waarschijnlijk gezelschap van de Galaxy M31. Dat is grotendeels hetzelfde toestel, maar dan met betere camera's en een prijs die een paar tientjes hoger ligt.
Galaxy M21 aanbiedingen
De Galaxy M21 wordt bij een beperkt aantal winkels verkocht. Je koopt ‘m voor €229, en je kunt kiezen uit een blauwe of zwarte uitvoering:
Nico Tuip says
Mijn Gagalxy SAMSUNG M21 start niet meer op.
Ik heb de telefoon als eens een keer laten repareren, maar nu na twee eken heeft hij hetzelfde probleem