Tussen de zomervakantie-bezigheden door kwam Samsung's nieuwe Galaxy A22 5G het bureau op gewaaid. Ik stond erbij, keek ernaar, en kan nu mijn eerste indrukken delen in deze Galaxy A22 hands-on preview.
Samsung Galaxy A22 hands on preview
Met de Galaxy A22 is duidelijk dat 5G dit jaar definitief tot Samsung's betaalbaarste telefoons is doorgedrongen. Tot nu toe was de Galaxy A32 met 5G het ‘instapmodel', maar dat stokje wordt nu dus overgedragen aan de Galaxy A22. Wat krijg je voor je geld? Dit zijn mijn eerste indrukken van Samsung's goedkoopste 5G-telefoon van 2021.
Design, bouwkwaliteit
Qua design is de Galaxy A22 net wat minder markant dan de Galaxy A32. De plaatsing van de camera's aan de achterkant zagen we al bij een aantal andere toestellen, zoals de Galaxy A12 en Galaxy A42. Echter, de materiaalkeuze sluit aan bij toestellen als de Galaxy A52. Het matte kunststof aan de achterkant voelt prima aan, en is niet zo gevoelig voor vette vingers. Dit geeft de A22 een wat chiquere uitstraling dan de A32 5G, die glanst en sneller vies wordt.
Nagenoeg gelijk aan de A32 is het kunststof frame, met daarin de iets dieper gelegen aan/uit-knop die tevens de vingerafdruksensor huisvest. Onderop zitten niet alleen een speaker een USB type-C connector, maar ook een 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Waterdicht of waterbestendig is de Galaxy A22 niet – Samsung geeft ‘m geen IP67 of IP68 rating mee.
De Galaxy A22 is niet compact. De bezels rond het 6,6 inch scherm zijn niet zo dun, maar alle randen zijn goed afgewerkt waardoor hij toch prettig in de hand ligt. Het toestel voelt ook erg solide, mede doordat het gewicht niet te laag is.
Beeldscherm
Net als bij de Galaxy A32 5G, besloot Samsung dat 5G naar de A22 kan komen door wat te bezuinigen op het display. Deze is van het TFT LCD type, en dus geen AMOLED-paneel. Ja, dat zie je natuurlijk wel, als je aan AMOLED-schermen gewend bent. Toch werken een paar factoren in het voordeel van de A22 hier. Zo krijg je tenminste een echte full HD+ 1080p resolutie, waar de A12 en A32 het nog moeten doen met een 720p HD+ resolutie.
Bovendien heeft de Galaxy A22 een verversingsfrequentie van 90 Hz. Dat zorgt er (mede) voor dat het scherm erg responsief aanvoelt. Als je kiest tussen de A22 en A32, is de A22 duidelijk het toestel met het betere schermpaneel.
Hardware
Binnenkort zal ik nog wat dieper ingaan op de hardware en MediaTek processor van de Galaxy A22. Voor nu moet je vooral weten dat de Dimensity 700 verrassend vlot is. In sommige benchmarks presteert hij beter dan de Dimensity 720, die te vinden is in de Galaxy A32 5G. Inderdaad, de A22 is sneller dan de A32. Niet veel – maar toch. Ook op grafisch gebied zijn beide modellen aan elkaar gewaagd. De A32 lijkt in benchmarks iets hogere framerates te scoren, maar heeft dan ook minder pixels om te versjouwen.
De Galaxy A22 biedt in ieder geval vrij vlotte hardware voor zijn prijs, waardoor je er ook menig game prettig op kunt spelen.
Software en updates
De Galaxy A22 ligt momenteel in de schappen met Android 11. Daarbovenop draait Samsung's One UI Core interface, versie 3.1. Zoals je misschien weet, is de ‘Core' versie van One UI een wat uitgeklede variant van de interface. Automatisch integratie met Microsoft's OneDrive in de Galerij ontbreekt daarin. Ook Koppelen met Windows ontbreekt, en snufjes als Bel/sms op andere apparaten.
Toch biedt One UI Core 3.1 in grote lijnen dezelfde functies als de standaard versie van de gebruikersomgeving. Zo kun je op de Galaxy A22 gebruiken maken van Google Discover, en allerlei andere handige snufjes waar Samsung's eigen software bekend om staat, zoals Dual Messenger (om bijv. aparte Whatsapp versies te gebruiken i.c.m. twee verschillende simkaarten).
Qua beveiliging is verder bekend dat Samsung de Galaxy A22 ieder kwartaal van de nieuwste updates voorziet. Deze updates zullen tot de zomer van 2025 blijven komen, al gebeurt dit in het laatste jaar vermoedelijk alleen nog iedere zes maanden.
Ik ga er zo gauw niet vanuit dat de A22 onder Samsung's beleid valt met drie grote Android upgrades. In dit geval krijgt de Galaxy A22 in 2022 dus een upgrade naar Android 12, om in 2023 naar Android 13 te gaan.
En verder..?
Zoals je kunt raden kan ik in deze beknopte preview nog niet zoveel schrijven over zaken als accuduur en de camera's van de Galaxy A22. Daarover kan ik pas iets zeggen in een uitgebreide review, als ik het toestel wat langer heb gebruikt.
Of de Galaxy A22 over een FM radio beschikt is niet direct duidelijk. Verder krijg je standaard 64GB interne opslag, waarvan ruim 46 beschikbaar is voor de gebruik(st)er. Voor een paar tientjes meer kun je ook een toestelversie met 128GB kopen. De A22 beschikt over een slot voor een geheugenkaart van maximaal 1TB.
De Galaxy A22 heeft daarnaast ook nog plaats voor twee fysieke simkaarten. Je hoeft dus niet te kiezen of je een tweede simkaart of een geheugenkaartje wilt plaatsen, zoals bijvoorbeeld bij de A32 5G. Ondersteuning voor eSIM biedt de A22 niet.
Overigens zit in de doos van de Galaxy A22 – in tegenstelling tot de Galaxy S21 – wel een oplader. Om precies te zijn krijg je een 15 Watt lader bij het toestel, waarmee de 5000 mAh accu vrij – maar niet heel – vlot oplaadt. Verder tref je in de doos nog wat documentatie aan, en een sim ejecttool om de simtray te openen. Oortelefoontjes behoren anno 2021 niet meer tot het standaard leverpakket.
Galaxy A22 preview: conclusies
Samsung brengt met de Galaxy A22 een telefoon uit die het logische instapmodel is ‘onder' de Galaxy A52 moet zijn. Qua scherm en hardware is de A22 wat beter dan de A32, bijvoorbeeld, al krijg je bij de laatste wel meer opslag, en de volledige One UI interface.
Met zijn vrij vlotte hardware, 90Hz refresh rate, en full HD resolutie laat de Galaxy A22 niet direct grote steken vallen. Ik verwacht dat het toestel het ook qua batterij en accuduur goed zal doen. Alleen op cameragebied heeft het toestel nog iets te bewijzen. Daar scoort de A32 namelijk erg goed, en het is maar de vraag of de A22 daar mee kan komen. Maar daarover later meer, in onze uitgebreide Galaxy A22 review.
Aanbiedingen
Je kunt de Galaxy A22 inmiddels kopen vanaf €229 voor de 64GB versie, of €249 voor de uitvoering met 128GB. Nu of spoedig leverbaar is hij bij deze winkels en providers:
Geef een reactie