Tussen de vakantiebezigheden door hebben we tijd doorgebracht met de Samsung's goedkoopste 5G-telefoon, de Galaxy A22 5G. Het blijkt een overzichtelijk toestel te zijn, met een paar duidelijke plus- en minpunten. In onze Samsung Galaxy A22 review doen we ze voor je uit de doeken. Zoals je van ons kent, verklappen we direct de conclusies:
De Galaxy A22 5G is goed, omdat…
- de hardware verrassend vlot is,
- het TFT LCD scherm beter is dan verwacht door de resolutie en de 90Hz refresh rate,
- de hoofdcamera mooie foto's maakt,
- je lang doet met een acculading,
- en het Samsung's betaalbaarste 5G telefoon is,
- die bovendien profiteert van Samsung's prima softwaresupport.
Toch heeft de Galaxy A22 5G ook duidelijke minpunten, zoals…
- de groothoek- en frontcamera's, die duidelijk minder zijn dan die van de A32 en A52,
- de keuze voor de Core versie van de One UI interface, die net wat minder compleet is,
- en het niet zo snelle opladen.
Als op zoek bent naar een betaalbare 5G telefoon met een prijskaartje rond de €200, en vlotte hardware, dan zit je met de Galaxy A22 5G goed. De Dimensity 700 processor presteert prima, en het TFT LCD scherm is eigenlijk ook gewoon in orde. Bovendien gaat de batterij lekker lang mee. Hoewel de software wat minder compleet is dan de volledige One UI interface, krijg je wel Samsung's lange softwaresupport. Van alle camera's is alleen de hoofdcamera prima te noemen.
Moraal van dit verhaal: goedkope 5G komt anno 2021 met compromissen. Maar die compromissen zijn verrassend klein, als je bedenkt dat de A22 amper meer dan €200 kost.
Samsung Galaxy A22 review
Langzaam maar zeker sijpelt 5G-connectiviteit van Samsung's high end telefoons naar beneden, via de Galaxy A42 en Galaxy A32, en belandt nu bij de nog goedkopere Galaxy A22. Toch zal voor de meeste gebruik(st)ers de snelheid van de mobiele internetverbinding niet de complete wenslijst domineren bij de aanschaf van een nieuwe telefoon. En dus kijken we vooral naar de rest van het toestel: wat krijg je, behalve 5G, voor je geld?
Design
Qua design is de Galaxy A22 is een soort kruising tussen de Galaxy A42 en de Galaxy A52. Het matte kunststof van de laatste wordt gecombineerd met het camera-eiland van de eerste. Het resultaat is wat ons betreft beter dan gehoopt. De Galaxy A22 5G is redelijk vlek-resistent, oogt niet goedkoop, en ligt prettig in de hand. Mits die hand vrij groot is, want de A22 is geen compacte telefoon.
Net als bij de A32 zit de vingerafdruksensor van de A22 in de aan/uit-knop. Dat is op zich handig, zolang je het toestel in je hand houdt. Als je ‘m op tafel hebt liggen is het net een tikje minder fijn.
De notch in het display was ooit een teken van een moderne high end telefoon, maar bij Samsung is het inmiddels een kenmerk van de goedkopere modellen. Een ander kenmerk van een niet-topmodel Galaxy zit in de onderrand van de Galaxy A22. Daar prijkt de 3,5 mm koptelefoonaansluiting die je vergeefs zoekt in de S-serie. En er is nog zo'n niet-S-serie feature, in de linker zijkant: de sim-tray die plaats biedt aan een geheugenkaartje.
Beeldscherm en prestaties
Als we voorbij het design van de Galaxy A22 gluren, dan vallen direct een paar punten op. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het toestel voelt duidelijk veel sneller en soepeler aan dan andere andere mid-range telefoons van Samsung uit recente jaren. Daaronder tellen we niet alleen de Galaxy A12, maar ook de 5G-uitvoering van de Galaxy A32. Traditioneel blinken Samsung's betaalbare modellen niet uit op het gebied van krachtige hardware, dus: wat is er anders aan de A22?
Dat de Galaxy A22 sneller aanvoelt dan zijn prijskaartje suggereert heeft twee oorzaken. De eerste oorzaak is het beeldscherm, dat een verversingsfrequentie heeft van 90 Hz. De A32 en A52 4G hebben dit ook, de A32 5G niet. Natuurlijk, de A22 heeft een TFT LCD scherm, waardoor het beeld niet zo mooi is als dat van een duurder AMOLED-paneel. Maar: tenminste heeft het toestel een 1080p full HD resolutie, waardoor het beeld beter is dan de A32 5G, die ook een LCD TFT scherm heeft, en een lagere resolutie. Alleen in fel zonlicht schiet het display soms net een beetje helderheid tekort.
De tweede reden voor de prettige prestaties is de processor. MediaTek's Dimensity 700 processor is namelijk verrassend krachtig. Het is je vergeven als je aannam dat deze niet zo snel is als de Dimensity 720, die we al kennen van de Galaxy A32 5G. Niets is minder waar: de Dimensity 700 is zelfs iets vlotter. Op grafisch gebied haalt de A22 5G net niet dezelfde framerates in games als de A32 5G, maar het verschil is klein – en bovendien geheel veroorzaakt door de hogere schermresolutie van de A22.
De Galaxy A22 biedt dus, ondanks zijn prijskaartje, heel behoorlijke prestaties. En wat belangrijker is: het toestel voelt lekker snel aan, door de goede processor en de 90 Hz refresh rate van het scherm. Dat dit geen AMOLED scherm is, blijft jammer, maar mede door de FHD resolutie is hij duidelijk beter dan andere TFT schermen van Samsung. Ook het contrast en de prettige kleurweergave doen hier een duit in het zakje.
Software en updates
Minstens net zo belangrijk als het scherm, is wat je op dat scherm ziet. De Galaxy A22 komt standaard met Android 11, en Samsung's One UI Core 3.1 interface. Het woord ‘Core' duidt aan dat het om een uitvoering van de One UI interface gaat die wat minder toeters en bellen heeft. Samsung Pass ontbreekt helaas, evenals directe cloud-integratie in de Galerij app. Wel kun je van Google Discover gebruik maken, als extra scherm op je startscherm. Dat is een nuttig alternatief voor de nieuwsfeeds die Samsung tot nu toe altijd toevoegde.
Je kunt het uiterlijk van de interface wijzigen met zelfgekozen thema's, icoontjes, en achtergrond. Bovendien kun je kiezen of je een navigatiebalk in beeld wilt, of dat je de standaard handelingen met gebaren uitvoert. Er is een eenhandige modus, én je kunt zelf kiezen wat de Aan/uit-knop precies doet als je er op verschillende manieren op drukt.
Qua ondersteuning krijg je met de Galaxy A22 Samsung's ‘standaard mid-range update-pakket'. Nu, in 2021, draait het toestel op Android 11, en in 2022 komt een upgrade naar Android 12. Vervolgens krijg je in 2023 ook Android 13. Naast de grote upgrades, komen er ook beveiligingsupdates – en wel vier jaar lang vanaf de release. Deze blijven dus tot de zomer van 2025 komen. De eerste twee of drie jaar krijg je ze ieder kwartaal, daarna komt er in ieder geval eentje per half jaar. Los daarvan krijg je tussendoor ook nog upgrades voor Samsung's One UI Core interface. Daarvan is lastiger te voorspellen wanneer en hoe regelmatig ze komen.
In ieder geval weet je nu al dat je tot en met 2023 nieuwe Android versies krijgt, en tot zomer 2025 beveiligingsupdates.
Galaxy A22 review: camera
Tot nu toe zagen we dat de Galaxy A22 minstens net zo snel is als de Galaxy A32, én een beter scherm heeft. Om zijn plaats in de line-up waar te maken – 22 is lager dan 32, toch? – moet het toestel wel over camera's beschikken die minder goed zijn dan die van de A32. Dat, althans, dicteert onze eenvoudige logica.
Hoofdcamera van de Galaxy A22: hele foto plus 100% crop
Toch moeten we zeggen dat tenminste de 48MP hoofdcamera van de Galaxy A22 5G helemaal niet tegenvalt. Bij voldoende licht maak je er prima foto's mee, en de Nacht modus is zelfs opvallend goed. Het toestel weet ruis ook bij weinig licht beperkt te houden. Alleen de digitale zoom (tot 10x) negeer je beter volledig.
Groothoeklens, hoofdcamera, en 10x digitale zoom
Waar de A32 het duidelijk beter doet – 4G of 5G model, dat maakt niet uit – is met zijn groothoek- en frontcamera. Hier heeft Samsung bij de Galaxy A22 enige euri bespaard. Het dynamisch bereik van beide is een stuk minder dan dat van de hoofdcamera. Selfies hebben al snel een overbelichte achtergrond, en de kleuren van de groothoekcamera zijn vaak een (veel) te verzadigd.
Over de hele breedte is de Galaxy A22 5G qua camera's inderdaad wat minder goed dan de Galaxy A32. Maar als je vooral mooie foto's wilt maken met de hoofdcamera zit je wel degelijk goed. Een blik in de techniek leert ons dan ook dat de hoofdsensor van de A22 dezelfde is als die van de A32 5G.
's Avonds: automatische modus (l), en Nacht modus (r)
Galaxy A22 review: batterij en accuduur
Over de accuduur van de Galaxy A22 5G kunnen we kort zijn. De 5000 mAh batterij doet zijn werk prima, en gaat op zijn sloffen een lange dag mee. Ben je geen power user, dan haal je twee volle dagen ook wel. Dat was ooit een prestatie van jewelste, tegenwoordig is het redelijk standaard. Het is dus niet dat de A22 uitblinkt, maar dat neemt niet weg dat een goede accuduur een bijzonder fijne eigenschap is – ook op de Galaxy A22.
Natuurlijk kun je nog meer uit de batterij persen als je het scherm op de ‘ouderwetse' 60 Hz zet. Maar eerlijk gezegd hebben wij daar nog niet eens serieus aan gedacht. Op 90 Hz gaat het toestel meer dan lang genoeg mee.
Verder ondersteunt het toestel semi-snel opladen. De 15 Watt oplader is sneller dan de oude opladers, maar je hebt nog steeds een goede twee uur nodig om de grote accu van nul tot honderd vol te laden. Dat is anno nu eigenlijk een beetje traag, zeker omdat het ook niet helpt als je zelf een snellere oplader aanschaft.
En verder…
Hierboven kwam het al even voorbij: de Galaxy A22 biedt plaats aan twee simkaarten (dual standby), én een geheugenkaart. Deze laatste kan een maximale capaciteit hebben van 1 TB. Dat is al jaren standaardkost op Samsung's mid-range telefoons. Hetzelfde gold voor de aanwezigheid van een FM radio. Gold, want de A22 heeft er geen. Wat het toestel ook niet heeft, is de optie om een eSIM te gebruiken. Het is maar dat je het weet. Wij hadden overigens altijd goed ontvangst met de A22, en de gesprekkwaliteit was in orde.
We noemden hierboven al even de vingerafdruksensor, die op de Galaxy A22 in de aan/uit-knop zit. Deze werkt heel snel en nauwkeurig, omdat hij nog van het ‘ouderwetse', beproefde type is. Verdere beveiliging vindt je in de gezichtsherkenning. Je kunt hier twee versies van je gezicht registreren – bijvoorbeeld met en zonder bril – en de functie werkt soepel. Maar: uiteraard is de herkenning door de frontcamera niet de meest veilige vorm van beveiliging. Daarvoor gebruik je toch beter de vingerafdrukscanner.
Galaxy A22 review: conclusies
En zo belanden we alweer bij de conclusies van onze Galaxy A22 review. Als je niet teveel geld wilt uitgeven aan een smartphone, maar wel het 5G-tijdperk in wilt stappen, dan biedt de Galaxy A22 een prima deal. Qua prestaties, schermkwaliteit, en hoofdcamera, is het de logische keuze – wat ons betreft meer dan de A32 5G, bijvoorbeeld.
De Galaxy A22 5G is een betaalbare telefoon met uitstekende basiseigenschappen en lange softwareondersteuning. Wil je vooral dat álle camera's goed zijn, dan kun je naar de Galaxy A32 5G kijken. Wil je 5G, goede camera's, én een AMOLED scherm dan moet je toch echt doorsparen voor de Galaxy A52 5G of Galaxy A52s.
Aanbiedingen
De Galaxy A22 5G heeft officieel een adviesprijs van €229 voor de 64GB versie, of €249 voor de uitvoering met 128GB. Je koopt ‘m bij deze winkels en providers:
SHOPS | PROVIDERS |
---|---|
Samsung Shop | T-Mobile |
Coolblue | Tele2 |
MediaMarkt | KPN |
Mobiel.nl | |
GSMWeb | |
Bol.com |
Geef een reactie