In deze Samsung Galaxy A14 hands-on preview werpen we een blik op de goedkoopste 5G-telefoon van de Zuid-Koreanen in 2023. Wat is er beter, en wat is er mooier?
Galaxy A14 5G preview
Vorig jaar was de Galaxy A13 5G Samsung's eerste echt goedkope 5G-smartphone. Dit jaar krijgt deze al vrij snel een opvolger met hardware die deels hetzelfde blijft. Vooral op de schop gaat het design, waardoor de Galaxy A14 min of meer op één lijn ligt – qua uiterlijk – met duurdere telefoons zoals de Galaxy A54 en Galaxy S23.
Natuurlijk heeft de A14 een frame en een achterkant van kunststof. Dat maakt ‘m lichter dan je verwacht op basis van zijn grootte. Maar het toestel is daardoor ongetwijfeld erg stevig, en meer kras- en vette-vinger-bestendig dan de modellen met veel glas.
Laten we verder ook maar gelijk met de deur in huis vallen: er is geen enkele reden om €30 te besparen en de Galaxy A14 met 4G te kopen. Dat toestel is op zoveel fronten minderwaardig aan de A14 met 5G-connectiviteit. De A14 5G heeft een 90Hz scherm, bijvoorbeeld, en een veel snellere processor. Alleen al deze punten overbruggen het prijsverschil met gemak. Oké, de 4G-variant heeft een ultragroothoekcamera, waar de A14 5G een macrocamera heeft. Beide zijn niet erg goed. Als je geld wilt besparen, koop dan liever de Galaxy A13 5G (bijv. vanaf €179).
Scherm
Een van de belangrijkste ‘bespaarpuntjes' in de goedkopere modellen in Samsung's A-serie is het beeldscherm. Hoewel dat van de Galaxy A14 5G wel een full HD display is met een refresh rate van 90Hz, is het een TFT LCD paneel – geen AMOLED, zoals je wel in de Galaxy A34 en Galaxy A54 tegenkomt.
Dat wil niet zeggen dat het LCD scherm van de Galaxy A14 slecht is. Hij is bijvoorbeeld helderder en contrastrijker (ietsje) dan het scherm van de Galaxy A22, die wij twee jaar geleden al prezen voor zijn verrassend goede LCD display. Maar het is nu eenmaal geen AMOLED, dat merk je onder meer aan de minder goede kijkhoeken en lagere contrasten.
Software en updates
Een ander puntje dat typisch is voor Samsung's goedkopere telefoon, is de Core-versie van de One UI interface. Deze is wat minimalistischer – lees: minder functioneel – als de volle One UI interface van duurdere modellen. Handige features zoals volledige Samsung Pass integratie, of (nogal random, ja) de optie om voorkeuren in te stellen voor de kleurweergave. OneDrive-synchronisatie maakte vroeger niet, en tegenwoordig wél deel uit van One UI Core.
De Galaxy A14 5G draait op Android 13 en One UI Core 5.0. Het is niet duidelijk of hij straks ook een update naar One UI Core 5.1 gaat krijgen.
Qua updates belooft Samsung voor de A14 vier jaar beveiligingsupdates, plus twee Android upgrades. Het toestel krijgt de komende jaren dus ook updates naar Android 14 en 15. De beveiligingsupdates komen in het begin ieder kwartaal, en later ieder half jaar.
Galaxy A14 camera's en batterij
We kunnen je nog weinig zinvols vertellen over de camerakwaliteiten en accuduur van de Galaxy A14. Daarvoor moet je straks toch echt bij onze uitgebreide review van het toestel zijn. Voor nu moet je in ieder geval weten dat de A14 een 50 megapixel hoofdcamera heeft, die niet dezelfde is als die van de Galaxy A54. Dat merk je onder andere aan de hoeveelheid licht die hij vastlegt, en het dynamisch bereik van de camera. De 13MP frontcamera maakt bij genoeg licht acceptabele selfies. De macrocamera van de A14 5G (2MP) en de ultrawidecamera van de A14 4G (5MP) zijn beide vrij overbodig.
Van de 5000 mAh accu verwachten wij dat hij het toestel eenvoudig een batterijduur geeft van 2 dagen. Tenslotte ga je op het toestel geen zware games zitten spelen. Een oplader krijg je niet meegeleverd, maar als je zelf een compatible charger koopt kun je met maximaal 15 Watt laden.
Uitbreiden
Typische voor Samsung's goedkopere telefoons is dat ook de Galaxy A14 stiekem veel uitbreidingsmogelijkheden biedt. Er is plek voor twee simkaarten én een geheugenkaartje. En in de onderrand zit een ouderwetse 3,5 mm koptelefoonaansluiting. De mono luidspreker is niet erg goed, maar kan tenminste wel hard genoeg.
De Galaxy A14 heeft natuurlijk ook een vingerafdruksensor – in de Aan/uit-knop. Dat is niet fancy, maar wel effectief. Dit soort capacitieve scanners zijn beproefd, snel, en nauwkeurig.
Galaxy A14: eerste indruk
Samsung's Galaxy A1-telefoons zijn nooit toestellen die een diepe indruk achterlaten. Dat mag je ook niet verwachten voor deze prijs. Maar dat je 4 jaar updates krijgt – tot voorjaar 2027 – is toch mooi meegenomen. Bovendien: het vernieuwde design is wat ons betreft wel echt een verbetering ten opzichte van de Galaxy A12 en A13. Dat is dan ook direct het voornaamste pluspunt ten opzichte van, bijv., de A13 5G. De hardware ontwikkeld niet zo rap, en van de camera's verwachten we geen sprongen vooruit.
Verder doet de Galaxy A14 ongetwijfeld gewoon wat ‘ie moet doen: basisfuncties bieden voor een vriendelijke prijs, en wel zodanig dat je ‘m niet te vaak moet opladen. Maar bedenk: compact zijn deze modellen niet, en ook de A14 is een flinke telefoon. De Galaxy A54, bijvoorbeeld, lijkt lekker klein ernaast.
Wij gaan de komende tijd met de A14 verder aan de slag. Meer conclusies – vooral ook over de camera's en de accuduur – lees je dan in onze uitgebreide review.
Rita Riemersma says
Als ik een inkomende oproep krijg en ik druk op de knop om het contact te openen, dan lukt dat af en toe niet. Wat is de oorzaak?