Een patentaanvraag van Samsung in Zuid-Korea laat zien hoe het bedrijf de gezichtsherkenning op telefoons nauwkeuriger en veiliger wil maken. Een centrale rol spelen Under Display Camera's zoals die van de Galaxy Z Fold 4. Zowel de voor- als de nadelen laten zich al raden.
Samsung: gezichtsherkenning veiliger door meerdere UDC's
Al sinds pakweg 2014 is de vingerafdruksensor dé veilige beveiligingsmethode voor allerhande Samsung telefoons. Ook gezichtsherkenning is al oud, maar was altijd duidelijk minder veilig. Een tijd lang hadden toestellen als de Galaxy S8 en Galaxy S9 een irisscanner. En eerlijk is eerlijk: die was behoorlijk fijn. Echter, vanaf de Galaxy S10 koos Samsung ervoor grotere schermen te bieden, en dus minder sensoren aan de voorkant.
De irisscanner, die redelijk wat ruimte inneemt in de voorzijde van een telefoon, verdween zo weer van het toneel. Daarmee leek lange tijd de veilige gezichtsherkenning voor Samsung een gesloten boek. Toch doemen nu nieuwe mogelijkheden op. De Under Display Camera (UDC) zoals we ‘m in de Z Fold 4 en Z Fold 3 tegenkomen biedt nieuwe mogelijkheden. Maar ook de UDC heeft een probleem.
De 4 megapixel UDC die Samsung in de Z Fold-modellen gebruikt, is nogal laag van kwaliteit. Dat maakt ‘m minder accuraat voor gezichtsherkenning, al kun je die wel degelijk instellen op de Folds. Maar voor een betere herkenning zochten Samsung's techneuten verder.
Dat blijkt uit de aanvraag voor een patent genaamd Method, Apparatus and Storage Medium for Authenticating User. Samsung diende deze al in maart 2021 in – nog voor de release van de Z Fold 3 – maar hij werd pas vandaag gepubliceerd (zie de Korean Intellectual Property Right Information Service KIPRIS HIER).
De patentaanvraag beschrijft hoe Samsung meerdere UDC's onder het scherm van een telefoon in wil bouwen. Daarmee kan het gezicht van de gebruik(st)er vanuit verschillende hoeken worden gescand.
Voordelen
Er zitten twee directe voordelen aan het gebruik van twee of meer UDC's onder het scherm van een smartphone. Als eerste zorgen meerdere scans van de gebruik(st)er natuurlijk voor een nauwkeuriger beeld. Dat is vooral bij de huidige stand van zaken op UDC-gebied belangrijk.
Het tweede voordeel is minstens net zo belangrijk. Door het scannen van je gezicht vanuit meerdere hoeken, wordt de gehele gezichtsherkenning veiliger. Jouw gezicht wordt zo met meer diepte vastgelegd, en je kunt de beveiliging minder makkelijk voor de gek houden. Zoals het omschreven wordt in het patent (volgens Google Translate): ‘According to various embodiments, the bio-verification of … high reliability … can be possible.‘
Nadelen
Iedereen die al eens een Galaxy Z Fold 3 of 4 in handen had weet ook direct het grootste nadeel te benoemen. Iedere UDC wordt bedekt door een stukje scherm met een pixeldichtheid die veel lager is dan de rest van het display. En dat kun je met het blote oog zien. Voor één camera in de bovenrand is dat niet zo'n belemmering. Maar meerdere camera's die ook nog eens minder aan de rand zitten kunnen de kijkervaring misschien duidelijker verstoren.
Bonus snufje: pupillen
Als extra beveiligingsmaatregel beschrijf het patent een trucje met de pupillen van de gebruik(st)er. Door de hoeveel licht te veranderen die het scherm uitstraalt, kan de telefoon via de UDC's de reactie van de pupil checken. Op een foto verandert de grootte van de pupil natuurlijk niet – bij een mens wel.
Curieus genoeg is dit op zich helemaal geen feature waarvoor je per se een of meerdere UDC's nodig hebt. Duidelijk is wel, dat ook dit kan bijdragen aan de veiligere gebruikersauthenticatie – zelfs als je niet de iris zelf scant zoals dat op de S8 en S9 gebeurde.
Zoals altijd: niet op korte termijn
Zoals altijd met dit soort patentaanvragen, moet je je ook nu bedenken dat het hier in de eerste plaats gaat om een idee – niet om een volledig ontwikkelde feature. Reken er dus niet op dat je in 2023 twee UDC's in het scherm van de Samsung Galaxy S23 gaat zien.
Het is vooral interessant te zien dat Samsung nog steeds nadenkt over betere vormen van gezichtsherkenning. En dat ook de relatief nieuwe UDC-technologie nieuwe mogelijkheden kan scheppen. Of we het daadwerkelijk ooit in een telefoon gaan zien hangt af van heel veel andere factoren. Wat ons betreft zou het wél handig zijn om eindelijk weer een goed alternatief te hebben voor die oude irisscanner – zonder dat dit ten koste gaat van het design.
Geef een reactie