Uit onderzoek blijkt dat de inzet van virtual reality – in dit concrete geval met Samsung's Gear VR – de kwaliteit van getuigenverklaringen bij een politieonderzoek verbetert.
Om zaken op te lossen, is de politie vaak afhankelijk van getuigenverklaringen. Echter, deze zijn in sommige gevallen berucht om hun onbetrouwbaarheid. Daarom worden getuigen vaak mee terug genomen naar een plaats delict, of krijgen intensieve begeleiding bij het herinneren van een vooral. Effectiever is, zo blijkt, ‘virtual context reinstatement'.
Gear VR: virtuele herbeleving
Jeroen Timmer, onderzoeker van de politie Oost-Nederland, vergeleek drie methoden die gebruikt worden om de kwaliteit van getuigenverklaringen te verhogen. De eerste – ‘physical context reinstatement' – is het fysiek meenemen van de getuige naar een plaats delict. Bij ‘mental context reinstatement', de tweede methode. laten experts een getuige intensief terugdenken aan een gebeurtenis, om zo details aan het licht te brengen.
Nieuw is de derde methode, ‘virtual context reinstatement'. In het onderzoek, uitgevoerd met een Gear VR, bezoeken getuigen een virtuele versie van een plaats delict. Dit gebeurde een week nadat ze getuige waren van een geënsceneerde misdaad. Getuigen die op deze manier werden ondervraagd, wisten meer juiste details te herinneren dan getuigen die met de andere twee methoden werden gehoord.
Bovendien konden zij nauwkeuriger inschatten hoe accuraat hun eigen herinneren zijn. Ook dit draagt bij aan het verhogen van de kwaliteit van de getuigenverklaring.
Een wetenschappelijke publicatie van de bevinden van dit onderzoek is in de maak.
(Bron: Timmer, J. (2016). Getuigenverhoor op de plaats delict: Een experimenteel onderzoek naar het effect van context reinstatement op de kwaliteit van getuigenverklaringen en het inschattingsvermogen van getuigen.)
Geef een reactie