Vijf dingen die je moet weten over de Samsung Galaxy A6 (Plus)

Samsung's recent gelanceerde Galaxy A6 en A6 Plus liggen binnenkort ook in Nederland in de winkels. Veel weten we al over de toestellen, maar een paar details lichten we er nog eens uit – ter leering ende vermaeck, zogezegd.

Sinds de onthulling van de Galaxy A6 en A6 Plus kregen we verschillende vragen over de toestellen waarvan het antwoord niet direct in Samsung's eigen informatie te vinden was. Na wat graafwerk is er inmiddels toch het een en ander duidelijk geworden, en lopen we dus wat puntjes na die interessant zijn om te weten als je straks een Galaxy A6 wil aanschaffen.

Galaxy A6 (Plus) – wat je nog moet weten: nofiticatie-LED

De Galaxy A6 (Plus) is níet uitgerust met een notificatie-LED. Lange tijd stopte Samsung zo'n LEDje alleen in haar absolute toptoestellen, maar dit jaar kreeg ook de Galaxy A8 (2018) er een, maarmee was de koek alweer op. Wel is heeft de A6 Samsung's Always On Display  (AOD) functie, zodat je toch meldingen, een klok of andere informatie kunt zien als het scherm verder uit staat. Op zich is dit AOD ook best handig, maar het komt je totale accuduur niet ten goede.

FM radio

Hoewel Samsung al sinds de Galaxy S4 géén FM radio meer in haar toptoestellen stopt, blijven ze in mid-range toestellen gewoon aanwezig. En ook met de Galaxy A6 (Plus) kun je dus gewoon weer radio luisteren via de ether, zonder je databundel te verstoken. Dit is misschien lang niet voor iedereen een cruciale feature, maar er zijn genoeg mensen die voor wie het nog steeds een must is.

Geen optische zoom (A6 Plus)

De Galaxy A6 Plus heeft een dual camera aan de achterkant, net als de Galaxy S9 Plus en de Note 8. Echter, in tegenstelling tot op deze high end toestellen heeft de A6 Plus géén optische zoom functie. Het toestel gebruikt de 5 megapixel telelens alleen om Live Focus opnames te maken. Dit zijn opnames waarbij de achtergrond een bokeh-effect krijgt, en alleen de voorgrond mooi scherp is. Bovendien kun je naderhand nog de mate aanpassen waarin dit effect wordt toegepast. Maar de 2x optische zoom die je op andere Galaxy telefoons met een dual camera hebt? Nee, die vind je niet op de A6 Plus.

Updates

Vorige week hadden we het al even over de frequentie waarmee de Galaxy A6 (Plus) beveiligingsupdates zal krijgen. Net als eedere Galaxy A3-modellen krijgt de A6 deze een keer per kwartaal. Maar hoe lang blijft het toestel deze updates krijgen? En hoe zit het met de grote Android updates?

Zoals bekend garandeert Samsung zelf beveiligingsupdate die minstens twee jaar na release blijven komen. De Galaxy A3 (2016) kreeg vorige maand nog de beveiligingsupdate van april, terwijl het toestel in januari 2016 verscheen. De Galaxy A6 zal dus minstens beveiligingspatches ontvangen tot de zomer van 2020, en mogelijk nog wat langer.

Bovendien kregen Samsung's A-telefoons tot nu toe altijd twee grote Android updates tijdens hun ondersteuningsperiode. Wij verwachten dat dat bij de A6 en A6 Plus niet anders zal zijn. En omdat de telefoons nu op de markt komen met Android 8.0 Oreo aan boord, krijgen ze in 2019 dus een update naar Android 9.0 ‘P', en in 2020 eentje naar Android ‘Q'. Voor de goede orde: deze ‘voorspelling' is gebaseerd op Samsung's eigen updatebeleid, maar het is slechts dat: een ‘voorspelling' door ons.

Dual SIM

En dan is er nog de dual-sim kwestie. Net als bij alle recente Galaxy telefoons, kun je ook de Galaxy A6 en A6 Plus als dual-sim kopen. Het toestel heeft één tray voor simkaart 1, en een tray waarin je zowel simkaart 2 stopt als een geheugenkaart. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de dual-sim Galaxy S9 is dit géén hybride slot. Op de A6 hoef je dus niet te kiezen tussen een tweede simkaart of een geheugenkaart. Met andere woorden: je kunt er tegelijk twee simkaarten én een geheugenkaart in stoppen. Inderdaad, net als op de A8.

Natuurlijk zijn dit slechts een paar details van de Galaxy A6 (Plus) die de moeite van het benoemen waard zijn. Als je (veel) meer over de toestellen wilt weten, kun je later natuurlijk onze uitgebreide review checken. Bestellen kun je de A6 en A6 Plus nu al. De beste aanbiedingen vind je in onze uitgebreide vergelijkers:

Lees de reacties (1)

  • Het is een leuk toestel vandaag gekocht.
    De paarse lijkt erg grijs maar is wel heel mooi.
    Zelf heb ik de zwarte gekocht en ben hem aan het instellen, helaas kon je nog geen hoesje erbij kopen.