Net als in de Galaxy Note 8, kun je nu ook in de Galaxy S9 en S9 Plus twee simkaarten kwijt. Weet wel dat het hier gaat om een ‘hybride' slot.
Ooit waren dual-sim Galaxy telefoons een zeldzaamheid hier in Nederland. Althans, dual-sim toestelversies – in Samsung jargon ‘Duos' – van toptoestellen kwamen hier vaak niet of pas veel later op de markt. Tegenwoordig is dat anders. In de Galaxy Note 8 kun je standaard twee simkaarten stoppen. En op de nieuwe Galaxy S9 modellen is dat niet anders. Maar hier zit ook hetzelfde addertje onder het gras.
Dual Sim Galaxy S9
Als je momenteel de Galaxy S9 bestelt – bijvoorbeeld in Samsung's eigen shop – zie je dat beide modellen standaard in de ‘Dual Sim' uitvoering geleverd worden. Dat is fijn, voor wie dat graag zo heeft. Echter, als je bij deze groep hoort moet je bedenken dat het toestel een hybride slot heeft.
Een hybride slot wil zeggen dat er in de tray plaats is voor twee kaarten. Je kunt er een simkaart én een geheugenkaart in leggen, of twee simkaarten. Maar stop je er twee simkaarten in, dan is er geen plaats voor voor een geheugenkaartje. Heb je én twee simkaarten nodig, en een grote opslagcapaciteit, kun je dus overwegen om de 256GB variant te kopen – die dan wel weer € 100 duurder is dan de versie met 64GB opslag.
Hybride tray van de Dual Sim Galaxy S9
Overigens, áls je genoegen neemt met een enkele simkaart – zoals de meesten – dan ondersteunt de Galaxy S9 geheugenkaarten met een maximale capaciteit van 400GB. Dat is een stuk meer dan de maximale capaciteit die tot nu toe gangbaar was (256GB). In combinatie met Samsung Cloud en/of andere clouddiensten zul je aardig je best moeten doen om helemaal zonder opslagmogelijkheden te zitten.
Stand-by
Zoals Scoop hieronder ook aangeeft (dank!) is er nog een ander nadeel aan Samsung's dual sim-implementatie. Beide simkaarten kunnen wel tegelijk stand-by staan, maar omdat er slechts een antenne voorhanden is, kunnen ze niet tegelijk gebruikt worden. Je kunt op beide simkaarten gebeld worden, maar niet tegelijk. Anders gezegd: als je via de ene simkaart aan het bellen of internetten bent, kun je niet tegelijkertijd op de andere gebeld worden. Dat is dus nog een puntje om rekening mee te houden als je van plan bent om twee simkaarten in je Galaxy S9 te stoppen.
Galaxy S9 voor release in huis
De Galaxy S9 is recent gelanceerd, en is vanaf 16 maart leverbaar. Je kunt ‘m nu al voorbestellen, uiteraard. Als je ‘m bij Samsung zelf pre-ordert krijg je ‘m al vanaf een week voor de release thuisgestuurd. Tevens kun je in de pre-order periode je oude smartphone direct inruilen voor extra geld. En check vooral op ook onze hands-on preview van het toestel.
Scoop says
Weten jullie of het Dual Sim passief, actief of stand-by is? Oftewel kan je beide simkaarten tegelijk gebruiken of moet je elke keer omschakelen? En zit er dan 1 of 2 antennes in?
Michel says
Hm, ik ben uiteingelijk geen dual sim expert. Ik heb even gecheckt op onze dual sim A8. Daar kunnen beide tegelijk actief zijn, dwz. oproepen ontvangen. Maar: de A8 heeft dan weer geen hybride slot. Echter, voor zover ik me herinner werkt het op de dual sim Note 8 ook zo (die net als de S9 ook een hybride slot heeft). In ieder geval hoef je niet telkens te switchen (andere kaart te activeren etc), of althans: je moet natuurlijk wel instellen welke kaart je gebruikt om nu te bellen etc. Maar oproepen kun je altijd op beide kaarten ontvangen.
Scoop says
Samsung heeft inmiddels gereageerd en aangegeven dat de het type Stand-by is.
Op internet lees ik het volgende over type Stand-by; De zogeheten dual-sim standby techniek maakt met twee sim-kaarten verbinding via dezelfde antenne. Je bent dus bereikbaar op beide sim-kaarten. Omdat je echter gebruik maakt van 1 antenne, kan het zijn dat oproepen via de ene sim-kaart niet doorkomen op het moment dat je met de andere kaart aan het bellen, internetten of SMS’en bent.
Dat is dus best een groot nadeel. Als je aan het internetten bent, dan ben je niet bereikbaar via de andere SIM.
Michel says
Ah! Kijk, dat had ik inderdaad net dan weer niet geprobeerd (mobiel internetten tegelijk met iet anders). Dank!
Bart says
Dit klopt niet wat je zegt, het is niet zo dat als je op de ene kaart internet je op de andere niet bereikbaar bent. Ik heb zelf meerdere stand by’s gehad en het enige wat niet kan is met beide simkaarten tegelijk bellen dit kan bij een active wel. Het voordeel van een stand by is dat dit minder energie kost dan een active.
Voor 99% van de mensen is dit een geschikte oplossing, alleen voor de mensen die permanent op beide Sims bereikbaar willen zijn is dit wellicht minder handig. Ikzelf heb er nooit last van gehad.
Marianne says
De Huawei Y5 II heeft plaats voor 2 simkaarten + geheugenship en kost rond de 120 Euro en ontvangst 4 G en 2 en 3 G
Michel says
Maar de camera daarvan is wel net iets minder goed 😛
Koos says
Was bij de s7 duos al bagger .
Jammer dat de goedkopere lijnen j5 pro net zo goed of beter presteren met een dual sim
Wilco says
Weet iemand of je bij gebruik van de dual sim dan ook 2 whatsapp accounts kan gebruiken
Michel says
Dat kan!
Eliss says
Hoe werkt dit?
D2nny says
Dit werkt goed!