Galaxy S8/Note 8/A/J (2017) tip: sneller bij je notificaties

Een update van Samsung's launcher brengt een handige, nieuwe optie voor de bediening van verschillende Galaxy telefoons. Dit werkt op de Galaxy Note 8 en Galaxy S8, en bijna alle A- en J-toestellen van dit jaar.

Op iedere Galaxy die in 2017 uitkwam kun je het Apps-scherm in beeld brengen door op het startscherm omhoog te vegen. Het maakt daarbij niet uit waar je precies veegt. Het is nu ook mogelijk om het notificatiescherm te openen door ergens naar beneden te vegen. Tenminste, als je een kleine update uitvoert op de Galaxy Note 8, S8, of alle A en J toestellen van dit jaar – behalve de J3 (2017). Voor de A3 (2017) en A5 (2017) geldt dat deze wel de update naar Android 7.0 gehad moeten hebben.

Sneller bij je notificaties

Als eerste moet je de zogeheten launcher updaten naar versie 6.1.50.2 (als dit niet automatisch is gebeurd, althans). Dit doe je door via Instellingen en Display naar het kopje Startscherm te gaan. Tik daar op Over startscherm, en voer de aangeboden update uit. Eenmaal klaar hiermee, vind je in dat zelfde Startscherm menu een nieuwe knop: Meldingenvenster snel openen. Mocht er geen optie Over startscherm staan (dank, Fabian), dan kun je ‘m ook updaten via Galaxy Apps – of je wacht tot de app zichzelf update.

Zet de schakelaar ‘aan', en ga nu terug naar je startscherm. Veeg ergens – maakt niet uit waar – omlaag, en je haalt zo je notificatiescherm en alle meldingen in beeld. Je hoeft dus niet meer per se vanaf de bovenrand naar beneden te swipen. En dat is behoorlijk handig, al kan het even duren voor je gewend bent aan deze nieuwe mogelijkheid.

Overigens: een keer vegen brengt alleen de sneltoetsen en meldingen in beeld. Veeg een tweede keer om alle items op het scherm zichtbaar te maken. Uiteraard kun je ze allemaal weer verbergen door een keertje terug omhoog te swipen.

Voor zover wij konden nagaan werkt dit nieuwe snufje alleen als je een Galaxy hebt met de Samsung Experience (SE) interface, versie 8.1 of hoger. Toestellen als de Galaxy S7 en S6 hebben met de Nougat update wel een nieuwe versie van de interface gekregen, maar daar heet hij niet officieel Samsung Experience. Je kunt dit zelf checken via Instellingen, Toestel-info Info telefoon, en Softwaregegevens / Software-info. Alleen op de Note 8, S8 (Plus), A3 en A5 (2017), en de J5 en J7 (2017). Alleen de J3 (2017) heeft wel SE 8.1, maar niet deze optie.

Lees de reacties (7)