Vergelijking: Samsung Galaxy J3 (2016) versus Galaxy J5, de verschillen

Sinds kort ligt de gloednieuwe Samsung Galaxy J3 (2016)) in de Nederlandse winkels. Technisch gezien heeft het toestel veel overeenkomsten met de Galaxy J5, die al langer te koop is. We vergelijken beide betaalbare  telefoons, en zetten de verschillen op een rijtje.

samsung-galaxy-j3-2016-versus-galaxy-j5-verschillen-vergelijking-voorkant Vergelijking: Samsung Galaxy J3 (2016) versus Galaxy J5, de verschillen

Links de Galaxy J3 (2016), rechts de Galaxy J5

Om je al het onderstaande te besparen, geven we je alvast de belangrijkste conclusies mee uit onze vergelijking tussen de Galaxy J3 (2016) en Galaxy J5:

De Galaxy J3 (2016)…

 • is mooier
 • en heeft een prettiger beeldscherm

De Galaxy J5

 • is sneller
 • en heeft een betere camera

En dan nu het complete verhaal:

Technische specificaties

Hoewel een rijtje met technische details wat saai is, zetten we de specificaties van de Galaxy J3 (2016) en de Galaxy J5 toch even op een rij. Zo krijgen we een eerste indruk van de overeenkomsten en verschillen tussen beide toestellen.

 
Galaxy J3 (2016)
Galaxy J5
SchermSuper Amoled
5 inch
1280 x 720 pixels
294 ppi
Super Amoled
5 inch
1280 x 720 pixels
294 ppi
ProcessorSpreadtrum
SC9830i
Quadcore, 64 bit,
1,5 GHz
Qualcomm
Snapdragon 410
Quadcore, 64 bit,
1,2 GHz
Geheugen1,5 GB RAM
8 GB opslag
microSD
1,5 GB RAM
8 GB opslag
microSD
BehuizingVolledig
kunststof
Volledig
kunststof
Camera's8 MP, 720p HD video
5 MP front camera (flitst d.m.v. scherm)
13 MP, 1080p FHD video
5 MP front camera met LED flitser
Accu2600 mAh2600 mAh
Afmetingen142 x 71 x 7,9 mm
138 gram
142 x 72 x 7,9 mm
146 gram
FeaturesNieuwste TouchWiz
interface, aanpasbare schermweergave, Android 5.1.1, verwisselbare accu, FM radio, thema's
Android 5.1.1, verwisselbare accu, FM radio, thema's

 

De belangrijkste puntjes in deze tabel lichten we straks verder uit. Nu werpen we eerst een blik op het uiterlijk van de Galaxy J3 en J5.

samsung-galaxy-j3-2016-versus-galaxy-j5-verschillen-vergelijking-design Vergelijking: Samsung Galaxy J3 (2016) versus Galaxy J5, de verschillen

Vooraan de matte, afgeplatte zijkant van de Galaxy J3 (2016)

Design

Een direct zichtbaar verschil tussen de nieuwe Galaxy J3 (2016) en de Galaxy J5 is het uiterlijk. Niet alleen heeft de eerst een voorkant met twee kleuren (tenzij je de volledig zwarte aangeschaft), maar het toestel heeft een paar ontwerpdetails die we kennen van de duurdere Galaxy A en S toestellen. De zijkanten zijn niet langer simpelweg recht en gebold, maar delen het ietwat afgeplatte ontwerp dat we voor het eerst zagen bij de Galaxy S6.

samsung-galaxy-j3-2016-versus-galaxy-j5-verschillen-vergelijking-achterkant Vergelijking: Samsung Galaxy J3 (2016) versus Galaxy J5, de verschillen

Tevens glimmen de randen niet meer, wat samen met de matte (verwijderbare) achterklep zorgt voor een minder goedkoop ogend uiterlijk. Dit, ondanks het feit dat de Galaxy J3 (2016) niet duurder is dan de J5.

De koptelefoonaansluiting, die op de Galaxy J5 aan de onderkant zit, vind je op de J3 juist bovenop.

Prestaties

Dat de Galaxy J3 (2016) net als de J5 géén prijzen met de prestaties zal winnen, mag – gezien de prijsklasse – duidelijk zijn. De J3 is uitgerust met Spreadtrum’s SC9830i quadcore processor. Dit is een 64 bit chip, met een maximale kloksnelheid van 1,5 GHz. De J5 doet het met de oude, vertrouwde Snapdragon 410 van Qualcomm – ook een 64 bit chip, met een maximale snelheid van 1,2 GHz.

Een snel rondje benchmark tests leert dat de J5 overall iets sneller is bij het uitvoeren van de normale bezigheden, en ook grafisch heeft het toestel een streepje voor, waardoor het bijvoorbeeld voor het spelen van spelletjes de betere telefoon is.

samsung-galaxy-j3-2016-versus-galaxy-j5-verschillen-vergelijking-1 Vergelijking: Samsung Galaxy J3 (2016) versus Galaxy J5, de verschillen

Beeldscherm

Op het eerste gezicht zijn de AMOLED displays van de J3 (2016) en de J5 identiek. Beide hebben een 5 inch diagonaal (12,7 cm) en beide hebben een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Er is echter één significant softwarematig verschil tussen de telefoons. De Galaxy J3 (2016) heeft namelijk, net als Samsung’s duurdere Galaxys, de mogelijkheid om de weergavestand te kiezen.

De Galaxy J5 geeft kleuren weer zoals ‘ie ze weergeeft: fel en verzadigd. Dit is effectief, maar oogt niet altijd even rustig of natuurlijk. De Galaxy J3 (2016) geeft je de keuze tussen een automatisch aanpassende stand, een basis modus en Samsung’s AMOLED-foto en AMOLED-bioscoop standen. Zet je het toestel op de basis of AMOLED-foto stand, dan heeft de J3 (2016) in feite het mooiste scherm dat we kennen in deze prijsklasse – al blijft de weergave aan de warme kant.

samsung-galaxy-j3-2016-versus-galaxy-j5-verschillen-vergelijking-touchwiz Vergelijking: Samsung Galaxy J3 (2016) versus Galaxy J5, de verschillen

Links de J3 (2016) met zijn nieuwere icoontjes

Software 

Ook op softwaregebied lijken de Galaxy J3 en J5 elkaar maar weinig te ontlopen. En inderdaad, het zijn de details waar de verschillen te vinden zijn. Ondanks het feit dat de telefoons allebei op Android 5.1.1 Lollipop draaien (update naar Marshmallow verwachten we later dit jaar), heeft de Galaxy J3 (2016) op dit moment een iets nieuwere versie van Samsung’s TouchWiz interface.

Het voornaamste verschil: de icoontjes. Op de J3 (2016) zijn dit dezelfde als op de duurdere Galaxys, op de J5 (nog) niet. Uiteraard is dit een beperkt verschil. Omdat je op beide telefoons toegang hebt tot Samsung’s Theme Store kun je sowieso andere design installeren voor de TouchWiz interface.

Last but not least is er natuurlijk het simpele feit dat de J3 net iets recenter op de markt kwam. Volgens Samsung zelf krijgt de J5 softwareondersteuning tot ten minste augustus 2017, terwijl de J3 tot maart 2018 updates van het besturingssysteem en voor de beveiliging zal krijgen.

samsung-galaxy-j3-2016-versus-galaxy-j5-verschillen-vergelijking-camera Vergelijking: Samsung Galaxy J3 (2016) versus Galaxy J5, de verschillen

Camera

De grootste verschillen tussen de Galaxy J3 (2016) en de Galaxy J5 – afgezien van het design – vinden we op cameragebied. De maximale resolutie van de camera aan de achterkant van de J3 is met 8 megapixels een stuk lager dan de 13 megapixels van de J5.

Dat wil natuurlijk niet per se zeggen dat de camera van de J3 (2016) slechter is, maar in dit geval gaat die vlieger wel op – voornamelijk omdat de J5 ook een grotere lensopening (f/1.9 versus f/2.2) heeft om meer licht te vangen. Met de J5 maak je dus betere foto’s bij minder licht, of andersom: met de Galaxy J3 (2016) maak je alleen goede foto’s als er echt voldoende licht is.

Foto’s boven: Galaxy J3 (2016), onder de Galaxy J5

Wel heeft de J3, in tegenstelling tot de J5, een HDR (Rijke Stand) modus, zodat foto’s met grote verschillen tussen licht en donker beter uit de verf komen. Je moet het toestel dan wel even goed stil kunnen houden, wil je deze feature goed gebruiken.

Een opzienbarend snufje van de Galaxy J5 is de LED flitser aan de voorkant van het toestel – voor wie ook in het donker graag selfies maakt. De Galaxy J3 (2016) heeft deze niet, maar kan wel een vergelijkbaar kunstje met het beeldscherm. Deze licht, indien gewenst, wit op, zodat je toch een vergelijkbaar (maar niet exact hetzelfde) effect hebt.

samsung-galaxy-j3-2016-versus-galaxy-j5-verschillen-vergelijking-batterij-accuduur Vergelijking: Samsung Galaxy J3 (2016) versus Galaxy J5, de verschillen

Batterij

De Galaxy J5 heeft een 2600 mAh accu, en de Galaxy J3 (2016) ook. En omdat de toestellen op de andere gebieden niet zoveel van elkaar verschillen gaan we er vanuit dat de J3 de uitstekende accuduur van de Galaxy J5 deelt – niet in de laatste plaats om de hardware nog net iets minder krachtig is, en mogelijk dus nog minder energie verbruikt. Definitieve uitspraken over de accuduur van de J3 doen we binnenkort, als we onze uitgebreide review hebben afgerond.

En verder?

Dat waren in feite de belangrijkste verschillen tussen de Galaxy J3 (2016) en Galaxy J5. Wat rest zijn een aantal noemenswaardige overeenkomsten. Ook op de J3 (2016) kun je de krappge 8 GB opslagcapaciteit (standaard vrij: pakweg 4,3 GB) uitbreiden door er een microSD kaartje in te stoppen.

De batterij is, dankzij de verwijderbare achterklep, verwisselbaar, én je kunt op beide telefoons onderweg naar de FM radio luisteren zonder je databundel te verbruiken.

Handige overige snufjes zoals de Extra energiebesparende stand (om je laatste restje batterijlading optimaal te benutten), en de Smart Manager (om opslag-, geheugen-, en energieverbruik te beheren) vinden we op de Galaxy J3 (2016) en op de J5.

samsung-galaxy-j3-2016-versus-galaxy-j5-verschillen-vergelijking Vergelijking: Samsung Galaxy J3 (2016) versus Galaxy J5, de verschillen

Conclusie

Qua prijs ontlopen de J3 (2016) en de J5 elkaar niet veel op dit moment – de J5 is een fractie goedkoper (zie hieronder). Een keuze tussen de telefoons hangt dus geheel af van jouw eigen voorkeuren. De Galaxy J3 (2016) is vooral een stuk mooier dan de J5, en voelt prettiger aan in de hand. Het scherm heeft meer, en vooral: natuurlijker ogende, weergave standen.

De Galaxy J5 heeft een betere camera. Ook heeft het toestel krachtiger hardware aan boord, hoewel je dat verschil alleen zult merken als je graag games speelt op je telefoon. Bij ander dagelijks gebruik (browsen, Whatsapp, dat soort dingen) merken we geen verschil.

Prijzen

Zoals gezegd, ontlopen de prijzen van de Galaxy J3 (2016) en J5 elkaar niet veel op dit moment. Uiteraard kun je je voordeligste Galaxy J3 (2016) abonnement of Galaxy J5 abonnement zoeken – hieronder vind je de belangrijkste aanbiedingen ook netjes op een rij:

Beste Galaxy J5 aanbiedingen per provider

Reacties

  • Ineke zegt

   Ik heb sinds 15-8-2017 ook dezelfde problemen met mijn nieuwe samsung Galaxy j3 2016. Kan met alle apparaten WI-FI verbinding maken o.a. samsung j5 2016 tablet en laptop behalve met de samsung j3. Dus het probleem is er nog steeds. KPN speelt de zwarte piet door naar Samsung en vice versa. Ben er mooi klaar mee. Wat een waardeloze bedrijven.

 1. jack zegt

  als je de 2 telefoons gaat vergelijken heb dan wel de juiste feiten. Zie gelijk al meerdere fouten zoals beide 8gb geheugen wat niet klopt de j5 heeft 16gb intern geheugen en een groter scherm dus niet alle bij een 5 inch scherm de ram processors zijn niet gelijk aan elkaar de mah in de batterijen ook niet. Jeetje he doe eerst eens goed je huiswerk voor je mensen op een fout.

  • Michel zegt

   Ik denk dat jij de J5 uit 2015 verwart met de J5 uit 2016. In het bovenstaande artikel – datum: april 2016, dus voor de release van de J5 (2016) – vergelijken we de J5 (die uit 2015 dus) met de J3, zoals je ook op de foto’s kunt zien 😉

  • Michel zegt

   Je moet de achterkant van het toestel afhalen (het plastic plaatje). Daar vind je ‘bovenop’ het slot voor de SIM kaart ook het slot voor het SD kaartje.

Praat mee