Kwartaalcijfers Samsung: winst iets hoger dan vorig kwartaal, nog steeds relatief laag

Het is weer tijd voor het driemaandelijkse rondje kwartaalcijfers-bekend-maken. Samsung’s winst is nog steeds flink lager dan een jaar geleden, maar wel iets hoger dan het vorige kwartaal, mede dankzij de Galaxy Note 4.

samsung-logo Kwartaalcijfers Samsung: winst iets hoger dan vorig kwartaal, nog steeds relatief laag

Samsung is druk bezig met een fikse herbezinning van haar benadering van de smartphone markt, en het gaat nog even duren voordat de financiële vruchten hiervan geplukt kunnen worden. Voor nu maakt Samsung Electronics bekend een winst te hebben geboekt van omgerekend zo’n 4,7 miljard euro, waarvan ongeveer een derde afkomstig is van telefoons. Dat is een respectabel bedrag, maar een flink stuk – 36% – lager dan de winst die Samsung in hetzelfde kwartaal een jaar geleden boekte.

Toch gloort er hoop voor Zuid-Koreaanse electronicagigant. De winst valt een stukje hoger uit dan die van het vorige kwartaal, en de komst van nieuwe toestellen – zoals de Galaxy S6, die naar verluid breekt met veel van Samsung’s niet-meer-zo-winstgevende tradities, maar ook de nieuwe A serie – moet gaan bijdragen tot betere verkoopcijfers.

Daarnaast zal Samsung het komend jaar meer inzetten op het gebruik van haar eigen processoren, wat de winstgevendheid van haar toestellen zal vergroten. Tenslotte is Samsung de eerste, en voorlopig de enige, met een volgende generatie 64 bit processor die op een 14nm proces wordt gefabriceerd, en zullen toekomstige productiebezigheden voor Apple’s nieuwe telefoons volgens verwachting een flinke boost krijgen.

Overigens zorgt Samsung’s dip, die het afgelopen kwartaal samenviel met de lancering van Apple’s nieuwe telefoons, ervoor dat de Zuid-Koreanen voor nu hun toppositie op de smartphonemarkt moeten delen met de iPhonemaker. Dit is voor het eerst sinds Samsung eind 2011 de koppositie van Apple overnam.

Over heel 2014 is het marktaandeel van Samsung nog wel een stukje groter: er werden zo’n 317 miljoen telefoons verkocht – 2 miljoen minder dan in 2013. Apple verkocht 193 miljoen iPhones in 2014.

Galaxy deal tips

Praat mee