Vergelijking: Samsung Galaxy Note 4 versus iPhone 6 Plus (update)

No one is ever going to buy a big phone’, zei Steve Jobs in 2010. Tijden veranderen, planken worden misgeslagen, en zo kunnen we vandaag voor het eerst een appel en een peer vergelijken met min of meer dezelfde afmetingen en schermgrootte, oftewel de 5,7 inch Samsung Galaxy Note 4 met de 5,5 inch Apple iPhone 6 Plus. En waar vergelijkingen tussen Galaxys en iPhones normaal gesproken – wat ons betreft terecht – uitdraaien op een soort ‘beide zijn goed, voorkeuren verschillen’, vragen we ons af of een directe vergelijking nu beter mogelijk is?

Update (18 sept): inmiddels is er meer bekend over met name de accuduur van de iPhone 6 Plus. We hebben het onderstaande hiermee – wanneer relevant – aangevuld.

vergelijking-samsung-galaxy-note-4-versus-iphone-6-plus Vergelijking: Samsung Galaxy Note 4 versus iPhone 6 Plus (update)

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: amper. Want hoewel Apple zich met de iPhone 6 Plus qua afmetingen direct in vaarwater begeeft waar de Galaxy Note al jaren heer en meester is, én beide toestellen even duur zijn, wordt ook nu duidelijk dat het twee verschillende toestellen zijn, voor verschillende types gebruik(st)ers. Maar laten we bij het begin beginnen.

Technische specificaties

 
iPhone 6 Plus
Galaxy Note 4
iPhone 6 PlusGalaxy Note 4
Scherm5,5 inch LCD
1920 x 1080 pixels
401 ppi
5,7 inch Super Amoled
2560 x 1440
515 ppi
ProcessorApple A8Qualcomm Snapdragon 805
RAM1 GB3 GB
CameraAchter: 8 megapixel, 1080p full HD video, OIS, fasedetectie autofocus
Voor: 1,2 megapixel, 720p HD video
Achter: 16 megapixel, 4K UHD video, OIS
Voor: 3,7 megapixel, 1080p video
Opslagcapaciteit16/64/128 GB32 GB
microSD tot 64 GB
BesturingssysteemIOS 8Android 4.4.4
FeaturesVingerscanner, NFC (beperkt tot Apple Pay)S Pen stylus met Wacom digitizer, vingerscanner, NFC, hartslagmonitor, IR zender
Afmetingen
Gewicht
158 x 78 x 7,1 mm
172 gram
154 x 79 x 8,5 mm
176 gram
Adviesprijs€ 799,- (16 GB)€ 799,-

Op zich is het vergelijken van technische specificaties niet zo erg interessant, dus stippen we alleen wat puntjes aan. Zo zien we dat de Note 4 en de iPhone 6 Plus elkaar qua afmetingen en gewicht niet veel ontlopen: de Note 4 is 4 mm korter, de iPhone 6 Plus is één millimeter smaller én ruim een millimeter dunner – de Note 4 heeft op zijn beurt weer méér scherm aan boord.

Dit scherm heeft een hogere resolutie, én pixeldichtheid, dan dat van de iPhone, maar eerlijk is eerlijk: in het dagelijks leven zullen die verschillen niet direct opvallen met het blote oog.

Opvallend is dat Apple de camera van de iPhone 6 Plus een resolutie van 8 megapixels meegaf – de Note 4 heeft het dubbele. Toch zijn Apple’s camera’s traditioneel erg goed, en is het niet onredelijk om aan te nemen dat beide modellen elkaar op dit gebied niet zoveel zullen ontlopen – niet in de laatste plaats omdat ze allebei als eerste in hun productserie beschikken over optische beeldstabilisatie. Wel moet vermeld worden dat de Note 4 óók video kan opnemen op een 4K UHD resolutie – uit een dergelijke video kun je dan weer stills halen met een resolutie van 8 MP. En daar kun je leuke dingen mee doen.

Ook zijn beide toestellen voorzien van de snelste hardware waar hun bouwers de beschikking over hadden. Synthetische prestaties, noch kloksnelheden of werkgeheugen laten zich hier vergelijken, omdat de toestellen op fundamenteel verschillende softwareplatforms draaien (en omdat veel informatie nog niet bekend is).

Update: inmiddels weten we iets meer over de batterijduur van de iPhone 6 Plus. Deze is beter dan die van vorige iPhones, en van de ‘kleine’ iPhone 6. Toch wijst bijvoorbeeld TechRadar erop dat deze het niet haalt bij toestellen als de Galaxy S5 of HTC’s One. De kans is dus groot dat deze het net zo min haalt bij die van de Galaxy Note 4 (aangezien die van de Note 3 al beter is dan die van de S5). Ook uit de tests van de Wall Street Journal blijkt dat accuduur van de iPhone 6 Plus geen match is voor de Galaxy S5 – en impliciet dus ook niet voor de Note 4.

iphone-6-plus-groot Vergelijking: Samsung Galaxy Note 4 versus iPhone 6 Plus (update)

Design

Het is eigenlijk wel grappig dat Samsung voor de Galaxy Note 4 over is gestapt op een wat strakker design met een metalen frame dat sommigen doet denken aan Apple’s vorige telefoons, terwijl Apple juist koos voor een meer afgerond ontwerp dat wel wat weg heeft van de Galaxy Note 2, maar dan natuurlijk flink wat slanker. Beide fabrikanten wezen overigens tijdens de onthulling van ‘hun’ toestellen op het gebruik van 2.5D glas: een glaslaag die subtiel naar de rand van het toestel ‘buigt’ (en jawel: de Note 2 heeft dit ook).

Zoals verwacht heeft Apple ook nu weer voor een volledig aluminium behuizing voor de iPhone 6 Plus gekozen – Samsung doet het ‘half-om-half’, want hoewel het frame van metaal is, blijft de verwisselbare achterklep van polycarbonaat (voor de duidelijkheid: dat is volgens ons een goede zaak).

samsung-galaxy-note-4-wit1 Vergelijking: Samsung Galaxy Note 4 versus iPhone 6 Plus (update)

Features

Interessanter, en veelzeggender, wordt deze vergelijking tussen de Galaxy Note 4 en de iPhone 6 Plus als we kijken naar de features van de toestellen. Apple’s interpretatie van het concept phablet lijkt toch vooral eentje te zijn van mediaconsumptie-telefoon. En voor heel wat gebruikers is dat natuurlijk ook gewoon zo. Een telefoon met een 5,5 inch scherm is ideaal om video’s op te kijken, of te gamen, en ook ‘gewoon’ rondsurfen op internet is fijn op een groot scherm.

Samsung deelt deze filosofie voor bijvoorbeeld haar toestellen in de Mega serie – maar het verhaal van de Note gaat toch wel een stukje verder. Door de S Pen stylus en Samsung’s eigen, vérontwikkelde multitasking features zoals Multiwindow – dat op de Note 4 flink werd vernieuwd – mikt de Note 4 meer dan de iPhone 6 Plus op het gebruiken van al die extra schermruimte. Then again, wat niet is kan ooit nog komen in latere versies van iOS (maar voor duidelijkheid: nú heeft de iPhone 6 Plus het allemaal nog niet).

samsung-galaxy-note-4-multitasking-multiwindow Vergelijking: Samsung Galaxy Note 4 versus iPhone 6 Plus (update)

Drie manieren om verschillende apps tegelijk te gebruiken op de Galaxy Note 4

Het is grappig dat Apple net als Samsung op één of andere manier probeert eenhandige bediening mogelijk te maken ondanks de flinke afmetingen van hun toestellen. Apple heeft haar eigen Reachability functie, die alle content naar de onderste helft van het scherm verschuift, terwijl Samsung het complete beeld gewoon een stukje verkleind. Beide opties werken, maar blijven er een beetje maf uitzien – hoewel die van Apple misschien wat minder.

Apple besteedde tijdens de lancering van de iPhone 6 Plus veel aandacht aan NFC. Het zou heel tof zijn als systemen om bijvoorbeeld op die manier te betalen dit keer wél echt grootschalig van de grond komen. Echter, hier geldt: eerst zien, dan geloven. Veel smarthones – inclusief de Note 4 en zijn voorgangers – beschikken er ook over, maar veel verder dan snufjes als Android Beam danwel S Beam – het uitwisselen van gegevens en bestanden door twee toestellen dicht bij elkaar te houden – komen de meeste gebruik(st)ers vooralsnog niet.

iphone-6-plus-eenhandig-gebruik Vergelijking: Samsung Galaxy Note 4 versus iPhone 6 Plus (update)

De ‘eenhandige modus’ van de iPhone 6 Plus

En dus…

Om het simpel te zeggen: binnen Apple’s gesloten content-ecosysteem is de iPhone 6 Plus het ultieme consumptiebeest: een groot, 1080p scherm, ideaal voor video, games, internet, en wat je zoals nog meer kunt bedenken. De Note 4 blijft zich onderscheiden met de S Pen stylus en haar eigen, ook voor Android unieke multitaskingfeatures die juist het grote, nòg scherpere scherm optimaal benutten. Update: Inmiddels is duidelijk dat de iPhone 6 Plus nog niet over een accu beschikt met het uithoudingsvermogen dat we wel van Samsung gewend zijn.

Wil je genieten van alles wat in en via iTunes te bekijken, luisteren en spelen is? Dan is jouw keuze duidelijk. Zoek je vooral een toestel om véél – creatief, productief – op te doen, en dat minder vast zit aan één content-ecosysteem? Dan zegt iets ons dat de Galaxy Note 4 voorlopig nog een stapje of twee voor heeft op Apple’s eerste phablet – met name dus door de S Pen en de multitasking mogelijkheden van het toestel.

De prijs hoeft in ieder geval het verschil niet te maken: beide toestellen hebben een adviesprijs van maarliefst 799 euro, waarbij de iPhone in een 16 GB uitvoering over de toonbank gaat, terwijl de Note 4 standaard 32 GB meekrijgt. De kans is aanwezig dat de iPhone 6 Plus zelfs nog iets sneller in de winkels belandt – de Galaxy Note 4 verwachten we begin oktober.

Een overzicht van de bestelmogelijkheden van de Galaxy Note 4 vind je hieronder. De iPhone 6 Plus kun je nu alvast – zonder voorinschrijving – reserveren bij winkels als GSMWijzer (HIER), StudentMobiel (HIER) en Belsimpel (HIER), en natuurlijk bij Apple zelf.

Galaxy Note 4 versus iPhone 6 Plus: besteloverzicht

Note 4 abo

iPhone 6 Plus abo

Note 4 los

iPhone 6 Plus los


Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Reacties

 1. Eric G zegt

  Citaat: Zoals verwacht heeft Apple ook nu weer voor een volledig aluminium behuizing voor de iPhone 6 Plus gekozen – Samsung doet het ‘half-om-half’, want hoewel het frame van metaal is, blijft de verwisselbare achterklep van polycarbonaat.

  Ik snap niet waarom mensen vallen om het materiaal waarvan de case gemaakt is. Als ik om me heen kijkt heeft 99% procent een case van kunststof of leer als extra bescherming geplaatst. Zelfs een screen protector ??? Soms vraag ik mij af waarom fabrikanten überhaupt een case erom heen plaatsen. Doe een open frame. Kunnen de kosten ook omlaag. Energie verstook voor de antennes kan ook minder omdat er dan maar 1 laag als case komt. Doen de batterijen ook langer mee.

  Metaal of kunststof behuizing? Wat maakt het uit voor 99% van de mensen. Ik zelf gebruik nooit een case. Ik weet hoe duur een telefoon is. Ik heb een Note 3 en vind het design mooi en vooral de achterkant. Dus zonde om dit te verbergen. Waar het van gemaakt is boeit me niet.

  Wat denk je van de ontwerp teams van fabrikanten. Allemaal ontwerpen maken om een mooie telefoon te maken. Zijkanten laten vrezen zodat dit mooi eruit ziet. Hoekje hier, afronding daar. Mensen roepen ‘Oh, wat mooi’. En het eerste wat de ontwerpteams zien is dat dezelfde mensen er gelijk een beschermhoesje van 10 euro erom heen gooien. ?????

  En ja, ik ben anti-case 😛
  En voor mij wordt het de Note 4 (zonder extra case).

 2. AquilaSol zegt

  De reviewer is overduidelijk een Apple Fan. -.-

  Als je toch al begint met ‘Op zich is het vergelijken van technische specificaties niet zo erg interessant’ dan ben je alle credibility al volledig kwijt.

  En als je dan vervolgens ook nog eens elke zin zo gaat afronden met een variant op ‘maar Apple heeft of krijgt dat ook, en beter’, dan ben je als reviewer totaal onwaardig.

  Leer de betekenis van de term OBJECTIEF.

  Loopt wel te reppen over hoe 1080 uitermate geschikt is voor HD films, maar weet niet te melden dat 2K nog veel scherper en beter is. Rept amper een woord over de Spen…

  Heb je zelf uberhaupt een Note 3 ooit vast gehad? Niet te geloven, dat ze dit soort mensen inhuren om te reviewen…… Het is net alsof je Putin een review laat schrijven over Rusland versus de VS…

  • Michel zegt

   Uhm, ik schrijf hier op GalaxyClub.nl dus Apple fan ben ik zeker niet 🙂 De S Pen gebruik ik zelf al jaren en dat is ook echt de meerwaarde van de Note serie, zoals ik hierboven ook schrijf, samen met de uitgebreide multitasking features: ‘De Note 4 blijft zich onderscheiden met de S Pen stylus en haar eigen, ook voor Android unieke multitaskingfeatures’.

   Wat de schermresolutie betreft: natuurlijk is 1440p mooi. Ik heb een aantal QHD schermen gezien, en het verschil – met het blote oog – met bijvoorbeeld het 1080p scherm op mijn Galaxy S5 of Note 3 (ja, ik heb ze allebei) is gewoon niet zo groot. Op bijvoorbeeld de Galaxy Tab S wel, maar daar is het scherm ook weer een stukje groter.

  • Sigmund zegt

   Hoezo is de reviewer “overduidelijk” een Apple-fan? Je schrijft: “Als je toch al begint met ‘Op zich is het vergelijken van technische specificaties niet zo erg interessant’ dan ben je alle credibility al volledig kwijt.”
   Nog los van het feit dat deze stelling door niets onderbouwd wordt, valt niet in te zien waarom het kwijt zijn van “credibility” (geloofwaardigheid is een geaccepteerd woord) meebrengt dat de schrijver ‘dus’ een Apple-fan is.

   Verder schrijf je: “Loopt wel te reppen over hoe 1080 uitermate geschikt is voor HD films, maar weet niet te melden dat 2K nog veel scherper en beter is.”
   Waarom is het vermelden van het gegeven dat 1080 geschikt is voor HD-films reden de scribent van een gebrek aan objectiviteit te betichten?

   Gelet op de reacties van anderen hier lijkt het mij juist dat de schrijver als enige objectief probeert te zijn. Overigens is niemand dat, omdat we niet los van onszelf kunnen beoordelen.

   Ik vermoed dat je liever had gehad dat de iPhone in dit artikel rücksichtslos afgebrand zou zijn, zodat jij je gelukkiger kon voelen.

   Ook in dit artikel wordt de iPhone vergeleken met Android-telefoons (http://tweakers.net/reviews/3667/apple-iphone-6-geinspireerd-door-de-concurrentie.html), maar dat zal voor mensen als jij ook wel te genuanceerd zijn.

 3. Jj83 zegt

  Lol 1080p goed voor gaming en videos te kijken via itunes?! Hahaha, op je note 4 kan je vuze, flud of utorrent downloaden in playstore en films via torrent sites downloaden. En muziek via je browser downloaden en games van internet halen. Note 4 is zoveel vrijheid. Geld trouwens voor elk android toestel. Apple zijn oplichters. Grooter beeld hebben ze uitgevonden zogenaamd, en nu zijn al die iGays blij ermee. Eerst zeiken dat een groot beeld niet nodig is. Nu is het revolutionair. En dom lullen dat 1gb genoeg is. Me reet! Hoe irritant is het als ik constant opnieuw de video in youtube moet intypen die ik een uur geleden nog keek om te hervatten of om opnieuw te bekijken. Gelukkig dat ik mijn iphone 5s gwn als 2e gsm heb voor familie sportschool en bankzaken. De note blijft voor mij 1. Het idee al dat die iGays voor de deur gaan slapen voor een iphone 6. Die trouwens nog lelijker is dan de 5s. Maak apple maar rijker met constant dezelfde troep erin verwerkt. 64bit en dan 1gb. Note 4 klaart de iphone 6. En daarbij ook nog heel wat panna’s en akka’s. Samsung rules. Kan niet wachten op de note 4 Peace out.

 4. Daan Deenik zegt

  Jammer dat de Note niet gewacht heeft op de Snapdragon 810. De prestaties verschillen echt enorm met de 805. Juist bij een pen ervaring is een lichte vertraging irritant. De Samsung S6 krijgt wel die versie ingebouwd, maar is kleiner en heeft geen pen. Ok, dan maar wachten op de Note 4 plus.

 5. bb1981 zegt

  Grappig ook om eerst allemaal torrent sites en illegale download sites voor films te noemen en direct daarop volgend apple voor oplichters uit te maken 🙂

Praat mee