Uitgelicht: het design van de Samsung Galaxy Note 4

Jarenlang hield Samsung vast aan haar überpraktische benadering van het design van haar toestellen – ondanks een steeds luider wordende roep om haar veelgebruikte polycarbonaat – plastic – om te ruilen voor metaal – aluminium. En nu is het dan gebeurd. De Galaxy Note 4 heeft een metalen frame, net als de iets eerder onthulde Galaxy Alpha. Dus loont het de moeite onze loep te richten op een element dat voorheen misschien wel het minst interessante onderdeel was van een Galaxy Note: het design.

samsung-galaxy-note-4-design-metaal Uitgelicht: het design van de Samsung Galaxy Note 4

Laten we één ding voorop stellen: het design van voorgaande Note toestellen was praktisch, en we begrijpen dan ook heel goed waarom Samsung tot de Galaxy Note 4 gewacht heeft met het doorvoeren van haar nieuwe materiaalkeuzes. Tenslotte waren de eerder gebruikte kunststoffen misschien niet naar ieders smaak, ze waren wel stevig, relatief vingerafdrukvrij, én boden het voordeel van die verwisselbare achterkant. Gelukkig blijven al deze eigenschappen behouden in de Note 4.

samsung-galaxy-note-4-gc1-150x150 Uitgelicht: het design van de Samsung Galaxy Note 4samsung-galaxy-note-4-gc-150x150 Uitgelicht: het design van de Samsung Galaxy Note 4samsung-galaxy-note-4-zwart-zijkant-150x150 Uitgelicht: het design van de Samsung Galaxy Note 4samsung-galaxy-note-4-zwart-achter-150x150 Uitgelicht: het design van de Samsung Galaxy Note 4

Eerst maar even de feiten: de Galaxy Note 4 meet 153,5 bij 78,6 millimeter, en is 8,5 millimeter dik. Daarmee is hij 2 mm langer dan de Note 3, een 0,5 mm smaller en 0,2 mm dikker. Ook is hij acht gram zwaarder. Met andere woorden: hij is nagenoeg even groot als zijn voorganger.

En om hem ook maar even naast de Note 2 te leggen: dan is de Note 4 2 mm langer, 2 mm smaller, één millimeter dunner, én maarliefst vier gram lichter. Dus hoewel de allereerste Note destijds als ‘enorm’ werd ervaren, groeiden de toestellen sinds de tweede generatie eigenlijk niet meer.

samsung-galaxy-note-4-versus-galaxy-note-3-versus-galaxy-note-2-design Uitgelicht: het design van de Samsung Galaxy Note 4

V.l.n.r.: de Note 2, Note 3 en Note 4 – vooral tussen de 3 en de 4 zijn de verschillen, van voren gezien, klein

Een grote overeenkomst met de Note 3 is het materiaal van de achterzijde: ook de Note 4 is voorzien van vergelijkbaar kunststof met neplederen touch – dit keer zonder het frivole stikselpatroon dat de achterklep van de Note 3 ‘omzoomt’. Het grote voordeel van dit materiaal is, dat er bijna geen vingerafdrukken op achterblijven, terwijl het een erg goede grip biedt.

Gelukkig dus – wat ons betreft – dat Samsung’s keuze voor aluminium beperkt bleef tot de rand. Tel daarbij op dat de achterklep ook dit keer weer afneembaar is, zodat je de batterij kunt verwisselen, en het wordt duidelijk dat Samsung inderdaad haar best heeft gedaan praktische afwegingen op de voorgrond te behouden.

samsung-galaxy-note-4-naast-galaxy-note-3 Uitgelicht: het design van de Samsung Galaxy Note 4

Links de Galaxy Note 3, rechts de Galaxy Note 4 (afb.: MobileGeeks)

Bekijk je de Galaxy Note 4 recht van voren is het verschil met de Note 3 minimaal: het scherm is even groot, de randen langs het scherm zijn even dun/dik, en de Home knop is hooguit weer iets ‘ronder’. Aan de achterzijde zijn de verschillen – afgezien van het nep-stiksel – vooral praktisch van aard. De Note 4 heeft een speaker op de rug van het toestel, én natuurlijk een  LED flitser die samen met de hartslagmonitor gescheiden is van de camera zelf.

samsung-galaxy-note-4-design-wit-rand Uitgelicht: het design van de Samsung Galaxy Note 4

De rand van de Note 4 heeft grotendeels dezelfde kleur als het toestel zelf (afb.: FAZ)

Pas als je het toestel kantelt is goed te zien dat Samsung toch behoorlijk aan het ontwerp heeft lopen schaven. De aluminium randen zijn netjes afgewerkt, verdikken iets op de hoeken van het toestel, en zijn grotendeels gelakt in de kleur van de rest van de Note 4. Ook de volumetoetsen – hoewel uit één stuk – hebben duidelijk hun eigen drukpunt, wat een subtiele, maar handige verbetering is voor iedereen die wel eens zonder te kijken de muziek harder of zachter wil zetten.

Aan de onderzijde zit op de Galaxy Note 4 dus géén speaker meer, en de rand wordt naar het midden toe iets dikker om plaats te bieden aan de USB aansluiting. Deze is overigens weer van het smallere 2.0 type, omdat er – aldus Samsung – zo weinig gebruik wordt gemaakt van de bredere USB 3.0 aansluiting die op de Note 3 te vinden is.

samsung-galaxy-note-4-design-onderzijde Uitgelicht: het design van de Samsung Galaxy Note 4

De onderzijde van de Galaxy Note 4: USB 2.0 is terug (afb.: CNET)

Al met al lijkt het Samsung gelukt om tegemoet te komen aan de liefhebbers van metaal, zónder afbreuk te doen aan de praktische voordelen van eerdere Note smartphones – hoewel dit pas echt kan blijken als we het toestel een tijdje daadwerkelijk in gebruik hebben.

Rest de vraag: is het ook mooier zo? Wij laten het antwoord hierop lekker in het midden – die vraag kan iedereen tenslotte alleen voor zichzelf beantwoorden.

Beste Galaxy Note 4 deals per provider

Reacties

 1. Sidney zegt

  Qua vormgeving vind ik de note 1 nog steeds het mooiste…
  ben begonnen met de note 1, en daarna overgestapt op de note 2.
  hiervan vond ik het design al minder mooi dan de note 1, maar dat woog niet op tegen de specificaties van de note 2.
  de note 3 heb ik bewust overgeslagen aangezien ik die afgrijselijk lelijk vind.
  nepleer hoort niet thuis op een top of the line toestel…
  toen de galaxy s5 uitkwam met een mooiere afwerking en waterdicht, kreeg ik hoop dat de note 4 hier op gebaseerd werd.
  helaas!
  Geen mooie achterkant en niet waterdicht.
  grote teleurstelling.
  aangezien mijn trouwe note 2 gebreken begint te tonen en mijn abonement bijna af loopt, ga ik wel de note 4 halen, maar toch hoop ik dat de bovengenoemde punten ooit verbeterd gaan worden.
  wat betreft de note 4 edge, die zou ik dolgraag hebben, helaas alleen niet verkrijgbaar in nederland.

Praat mee