Samsung patenteert oprekbare interface en beeldscherm

Terwijl de officiële release van de Galaxy S5 op handen is, met zijn saaie, platte, starre Amoled scherm, is er een patentaanvraag gepubliceerd waarin Samsung het concept ‘flexibel scherm’ nog een stapje verder oprekt. Letterlijk.

samsung-stretchable-interface-patent-4 Samsung patenteert oprekbare interface en beeldscherm

Dat Samsung al lang druk bezig is met het ontwikkelen van flexibele schermen weet iedereen die een beetje geïnteresseerd in mobiele technologie. Eerder al zagen we ideeën voorbij komen voor gebogen én zelfs buigbare schermen, inclusief bijbehorende interface mogelijkheden, zoals het buigen en vouwen van het scherm.

samsung-stretchable-interface-patent-1 Samsung patenteert oprekbare interface en beeldscherm

Door een vandaag gepubliceerde patentaanvraag Flexible Apparatus and Control Method Thereof krijgen we voor het eerst een blik op de mogelijkheden die een rekbaar beeldscherm biedt – volgens Samsung, althans. Een dergelijk scherm is, volgens het patent waarin Samsung een flexibel apparaat vergelijkt met een vel papier, onder meer voorzien van sensor die druk en spanning in het scherm meten. Op deze manier is het dus mogelijk om handelingen uit te voeren door met weinig of meer kracht het scherm in verschillende richtingen op te rekken.

samsung-stretchable-interface-patent-2 Samsung patenteert oprekbare interface en beeldscherm

Samsung denkt, zo tonen de afbeeldingen in het patent, onder meer aan interface handelingen zo in- en uitzoomen, de afspeelsnelheid van een video veranderen, en het veranderen van de weergave van een fotogallerij. Maar ook aan het spelen van games op een extern apparaat heeft Samsung gedacht, waarbij het flexibele scherm de bekende normale controller kan vervangen.

samsung-stretchable-interface-patent-5 Samsung patenteert oprekbare interface en beeldscherm

Verder is het duidelijk dat de mogelijkheden die een rekbaar scherm biedt, ook erg interessant zijn voor de snel groeiende markt van wearables, hoewel deze patentaanvraag daar nog niet uitgebreid op in gaat. Maar houdt in gedachten dat Samsung pas nog grote vooruitgangen bekend maakte bij de productie van grafeen, en je snapt dat ons nog veel te wachten staat. Al zal het nog jaren duren voor echte flexibele, mobiele gadgets gemeengoed worden.

samsung-stretchable-interface-patent-6 Samsung patenteert oprekbare interface en beeldscherm

samsung-stretchable-interface-patent-3 Samsung patenteert oprekbare interface en beeldscherm

(patent en afbeelding via WIPO)

Galaxy deal tips

Praat mee