Vergeet de Galaxy Round – zó wordt een gebogen scherm pas echt handig

In de race om de eerste smartphone met een gebogen scherm – die voornamelijk tussen Samsung en LG woedt – verscheen een tijdje geleden Samsung’s Galaxy Round ten tonele. Dit toestel zullen wij nooit hier in ons land kunnen kopen, maar de Round was dan ook niet veel meer dan Samsung’s manier om ‘eerst!’ te kunnen roepen. De echte interessante toestellen met een gebogen scherm komen pas volgend jaar, en een vandaag opgegraven patent laat zien wat ons zoal te wachten staat.

samsung-flexibel-scherm-patent-1 Vergeet de Galaxy Round - zó wordt een gebogen scherm pas echt handig

Het toestel dat in de Amerikaanse patentaanvraag te zien is – ongetwijfeld een schematische tekening, en heen realistische weergave van een specifeke smartphone – toont overeenkomsten met een mockup die we al begin 2013 zagen op de Consumer Electronics Show in Las Vegas. Het scherm buigt met de rand mee, zodat ook de zijkant van de telefoon een integraal onderdeel wordt van de interface. Of anders gezegd: ook de zijkanten van het toestel zijn gewoon beeldscherm.

samsung-flexibel-scherm-patent-3 Vergeet de Galaxy Round - zó wordt een gebogen scherm pas echt handig

Dat dit allerlei leuke, nieuwe bedieningsmogelijkheden geeft, is te zien op de verschillende afbeeldingen die de patentaanvraag rijk is. Een slider om het toestel te ontgrendelen bevindt zich aan de zijkant, evenals een batterijindicator, of andere markeringen die het browsen door een fotoalbum, contactlijst, of eBook overzichtelijk maken.

samsung-flexibel-scherm-patent-2 Vergeet de Galaxy Round - zó wordt een gebogen scherm pas echt handig

Nogal interessant is ook de getoonde mogelijkheid om bijvoorbeeld bestanden of teksten naar een clipboard op de zijkant van de telefoon te vegen. Het copy/pasten van bestanden, teksten, of foto’s wordt dan wel erg eenvoudig. En net zo makkelijk veeg je je bestanden in een andere app terug op het scherm aan de voorkant, om ze zo bijvoorbeeld via Whatsapp te delen.

samsung-flexibel-scherm-patent-4 Vergeet de Galaxy Round - zó wordt een gebogen scherm pas echt handig

Als laatste zien we ook nog hoe je in je lijst met emails in een oogopslag kunt zien hoe groot eventuele bijgevoegde bestanden zijn.

samsung-flexibel-scherm-patent-5 Vergeet de Galaxy Round - zó wordt een gebogen scherm pas echt handig

Al met al begint het erop te lijken dat Samsung een aantal goede ideeën heeft over de meerwaarde die een gebogen scherm kan hebben voor de gebruiker – iets dat nog direct bleek uit het ontwerp van de Galaxy Round.

En wie niet in toeval gelooft, kan zijn of haar pret op met het nieuws dat Bloomberg vandaag wist te melden – los van de getoonde patentaanvraag, ja – dat Samsung in 2014 smartphones op de markt gaat brengen met een scherm dat om de zijkant van het toestel vouwt.

En dus komen we in één klap een hoop te weten over de nabije toekomst van Samsung’s smartphoneambities: gebogen schermen zijn méér dan een gimmick, er liggen legio toffe ideeën op de plank, en waarschijnlijk belanden ze in 2014 al in de winkel.

Wie nu als een dolle wil gaan speculeren dat we dit moois allemaal in de Galaxy S5 gaan tegenkomen, moeten we tot kalmte manen. Die kans lijkt ons vooralsnog nihil (maar dromen mag natuurlijk) – al is het maar omdat toestellen met dit soort schermen pas in de tweede helft van volgend jaar in de planning lijken staan.

(via 1, 2)

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee