Patentaanvraag Samsung toont interface concept voor ‘Gear Glass’

Nu eens even geen nieuws over een Samsung Galaxy S5 of Galaxy F. Want het is alweer even geleden dat we iets hoorden over Samsung’s eigen ‘Gear Glass’ bril – zeg maar, Samsung’s versie van Google’s Glass. Een recente patentaanvraag toont mogelijk een deel van de interface van deze bril – een soort augmented reality toetsenbord.

samsung-augmented-reality-hand-keyboard-2 Patentaanvraag Samsung toont interface concept voor 'Gear Glass'

De patentaanvraag in kwestie – Input Method and Apparatus of Portable Device – werd eind augustus 2013 ingediend bij de World Intellectual Property Organization (WIPO), en bij Zuid-Korea’s Korean Intellectual Property Office in vroege vorm zelfs al een jaar eerder. Publicatie volgde echter pas eind vorige week.

In de aanvraag wordt beschreven hoe toetsen van een toetsenbord toegewezen worden aan verschillende delen van de hand van de gebruiker, die gefilmd wordt door de camera van een portable device en op het scherm getoond. Vervolgens wordt de duim gebruikt om de op ‘toetsen’ op de andere vingers te ‘drukken’.

In de aanvraag zelf valt te lezen dat Samsung stembesturing – waar bijvoorbeeld Google’s Glass veel gebruik van maakt – ziet als te onnauwkeurig, en te makkelijk af te luisteren:

…low recognition accuracy and noisy environment vulnerability … are the main obstacles to adopt speech recognition technology. The speech recognition-based input … has another drawback in that … others can eavesdrop.

In de aanvraag verwerpt Samsung tevens een andere invoermethode die Google al langer geleden patenteerde – een geprojecteerd toetsenbord – omdat deze te duur is:

A portable device … may be equipped with … touch keyboard, touchscreen, laser of beam projector based virtual keyboard. However …input devices such as touchschreen, virtual keyboard, and button keypad require large mounting areas, and also the virtual keyboard is too expensive to be implemented

Om deze redenen is het volgens Samsung dus gewenst een eventuele Gear Glass bril te voorzien van een toetsenbord en invoer-interface zoals getoond in deze patentaanvraag.

samsung-augmented-reality-hand-keyboard Patentaanvraag Samsung toont interface concept voor 'Gear Glass'

Overigens valt uit de aanvraag af te leiden dat Samsung – op het moment dat de patentaanvraag werd ingediend – haar Gear Glass bril, net als haar andere wearables, ziet als accessoire bij een smartphone. Op een afbeelding is te zien hoe de interface tevens wordt weergegeven op een smartphone die, als we icoontjes mogen geloven, middels Bluetooth verbonden is met Samsung’s bril.

Natuurlijk moet je bij dit soort patenten altijd in gedachten houden dat het gaat om kernconcepten. De uiteindelijke toepassing en interface zullen niet exact zo zijn zoals op de afbeelding getoond wordt. Maar dat neemt niet weg dat we hier misschien een glimp opvangen van één van de eerste unieke features van Samsung’s eigen slimme bril.

Wanneer we kennis kunnen gaan maken met dit apparaatje is uiteraard niet bekend. Of we ‘m dit jaar nog gaan zien – bijvoorbeeld in combinatie met de Galaxy Note 4 – is nog maar zeer de vraag. Maar zeg nooit nooit!

De patentaanvraag is in ieder geval te vinden bij de WIPO.

Galaxy deal tips

Praat mee