Samsung patenteert design nieuwe camera smartphone, transparante camera, en triple lens camera

Samsung neemt de mobiele camera business serieus. Dat blijkt niet alleen uit de aanpak van de nieuwe 16 megapixel camera van de Galaxy S5, maar natuurlijk ook uit eerdere apparaten als de Galaxy Camera lijn, en de Galaxy S4 Zoom. Een serie recent gepubliceerde designpatenten geeft een blik in de camera-keuken van de Zuid-Koreanen, waarin o.a. een smartphone met grote lens voorbij komt, eenzelfde toestel met een triple lens, én een digitale camera die grotendeels bestaat uit een transparant beeldscherm.

samsung-galaxy-zoom-patent-1 Samsung patenteert design nieuwe camera smartphone, transparante camera, en triple lens camera

Alle patenten werden aangevraagd bij het Korean Patent Office, en zijn te vinden in de KIPRIS database. De aanvragen werden deze week gepubliceed, maar stammen al uit mei vorig jaar – het transparante apparaat zelfs van eind 2012.

samsung-galaxy-zoom-patent-2-150x150 Samsung patenteert design nieuwe camera smartphone, transparante camera, en triple lens camerasamsung-galaxy-zoom-patent-3-150x150 Samsung patenteert design nieuwe camera smartphone, transparante camera, en triple lens camerasamsung-galaxy-zoom-patent-5-150x150 Samsung patenteert design nieuwe camera smartphone, transparante camera, en triple lens camerasamsung-galaxy-zoom-patent-4-150x150 Samsung patenteert design nieuwe camera smartphone, transparante camera, en triple lens camera

We zien in de afgebeelde ontwerpen geen toestellen die straks in deze vorm in de winkel zullen gaan belanden. Wél geven ze een goede indruk van de richting waarin Samsung denkt, als het gaat om (smartphone)camera’s. Zo lijken de getoonde smartphones met grote lenzen een stap in de richting van Nokia’s Lumia 1020 te willen doen, waarbij de ontwerpen méér doen denken aan een smartphone dan bijvoorbeeld vorig jaar’s Galaxy S4 Zoom.

samsung-camera-transparent-4 Samsung patenteert design nieuwe camera smartphone, transparante camera, en triple lens camera

De camera met het transparante scherm past goed bij andere concepten die gebruik maken van Samsung’s transparante schermtechnologie, al dan niet met de bijbehorende augmented reality mogelijkheden. Het algehele concept duidt minder op smartphonefunctionaliteit dan de andere ontwerpen, hoewel een dergelijk scherm zich daar prima voor zou lenen – alleen de vormfactor zelf vormt daar een duidelijk obstakel.

samsung-camera-transparent-4-150x150 Samsung patenteert design nieuwe camera smartphone, transparante camera, en triple lens camerasamsung-camera-transparent-3-150x150 Samsung patenteert design nieuwe camera smartphone, transparante camera, en triple lens camerasamsung-camera-transparent-2-150x150 Samsung patenteert design nieuwe camera smartphone, transparante camera, en triple lens camerasamsung-camera-transparent-1-150x150 Samsung patenteert design nieuwe camera smartphone, transparante camera, en triple lens camera

Overigens zijn sommige camera’s waarvan het ontwerp rond dezelfde tijd geregisteerd werd, inmiddels wel degelijk te koop, zoals de Galaxy NX. Maar juist daarom verwachten we dat géén van de hier getoonde toestellen nog in de winkels zullen belanden. Wél tonen ze aan dat Samsung druk opzoek is naar verdere, camera- en smartphone georiënteerde concepten – en we sluiten zelfs niet compleet uit dat we vergelijkbare ideeën terug zullen zien in een eventuele Galaxy S5 Zoom.

(afbeeldingen en patenten via KIPRIS 1, 2, 3)

Galaxy deal tips

Praat mee