Samsung Galaxy S5 camera: nieuwe features, en ‘Side Touch’ cameratoets

De lancering van de Samsung Galaxy S5 staat al bijna voor de deur, en iedere dag komen we iets meer te weten over het toestel. Met name de mensen van Sammobile publiceren momenteel gestaag details van verschillende features van de Galaxy S5. En nu wordt de camera onder de loep genomen, met een nieuwe speciale cameratoets: ‘Side Touch’.

samsung-galaxy-s5-camera-ois-optische-beeldstabilisatie1 Samsung Galaxy S5 camera: nieuwe features, en 'Side Touch' cameratoets

Als eerste zien we in ieder geval – voor de zoveelste keer – bevestigd dat de Galaxy S5 inderdaad uitgerust is met een camera met een resolutie van maximaal 16 megapixel. Het was natuurlijk al lang duidelijk, maar een beetje extra bevestiging kan geen kwaad. Helaas blijft bevestiging uit of het hier gaat om een ISOCELL camera sensor, die ontwikkeld werd om betere foto’s te maken bij weinig licht.

Interessanter is het feit dat de Galaxy S5 naar verluid voorzien is van een echte cameratoets, dat wil zeggen: een aparte sluitertoets, zodat je niet afhankelijke bent van de virtuele knop op het scherm van het toestel. Echter, het gaat hier niet om een fysieke knop, maar een sensor rechtsonder op de zijkant. Deze sensor registreert aanraking, waardoor er in feite een soort ‘onzichtbare’, aanrakingsgevoelig toets ontstaat. Dit klinkt in principe erg leuk, en een aparte, externe toets voor het maken van foto’s is praktisch. Echter, hoe het in de praktijk uitpakt zal moeten blijken ná de lancering van de Galaxy S5.

Ook op softwaregebied heeft de camera van de Galaxy S5 weer het een en ander te bieden, zoals nieuwe cameramodi: 3D Tour ShotFocus SelectAquaAuto Portret en 3D Panorama. De beide 3D functies wijzen niet zozeer op een 3D camera, maar wel op de mogelijkheid je omgeving vast te leggen op een manier die verder gaat dan de bekende, platte foto. En de Aqua modus doet precies wat de naam suggereerd: foto’s maken onder water (wat indirect weer het gerucht bevestigt dat de Galaxy S5 inderdaad waterdicht is).

Verder is er natuurlijk weer een hele stapel filters aan boord, inclusief de optie er zelf nog meer down te loaden en installeren op het toestel.

Toch blijft er één aspect van de camera van de Galaxy S5 onbesproken, waardoor ons langzaam het gevoel bekruipt dat deze simpelweg ontbreekt: optische beeldstabilisatie (OIS). Hoe hoger de cameraresolutie, hoe zinvoller een mechanische stabilisatie wordt, of anders gezegd: heeft een 16 megapixel sensor wel zin zónder OIS? Dat zal moeten blijken, maar het lijkt er steeds sterker op dat ook de S5 geen OIS aan boord zal hebben.

 

 

Beste Galaxy S5 deals per provider

Praat mee