Tip: dit kun je nu al doen met Samsung’s Good Lock

Wat is Samsung's Good Lock, en wat heb ik eraan? Twee vragen die we de afgelopen dagen ontvingen, nu de app ook naar Nederland lijkt te gaan komen. We zetten de beschikbare modules op een rij, en kijken wat je er mee kunt. Aanvulling 9 oktober: inmiddels is Good Lock inderdaad helemaal officieel te gebruiken in Nederland en Europa. De app zelf werkt nu ook, én er zijn meer modules per direct beschikbaar. Het onderstaande artikel is grotendeels bijgewerkt. (Dank, René en Henk!)

Good Lock: wat heb je eraan?

Toen wij eerder deze week meldden dat Samsung mogelijk nu toch Good Lock in Europa gaat uitbrengen, werden we bedolven onder twee verschillende reacties. De eerste: ‘Tof! Eindelijk!', en de tweede: ‘Uhm, wat heb ik eraan?' Tijd om de tweede vraag te beantwoorden.

Good Lock is een collectie ‘modules' – apps – waarmee je de werking van je Samsung telefoon en de One UI interface kunt aanpassen aan je eigen wensen. En dat in brede zin. Wat je kunt doen is afhankelijk van welke modules je installeert. Met, bijvoorbeeld, Theme Park kun je je eigen thema's maken. Met EdgeTouch kun je delen van de schermranden afschermen tegen onbedoelde aanrakingen. EdgeLighting+ voegt opties toe aan de Edge lighting functie die op sommige toestellen beperkt aanwezig is (bijv. op de Galaxy A51).

De mogelijkheden zijn nogal divers. In totaal bestaan er namelijk zo'n 20 verschillende modules, die nog veel meer verschillende functies toevoegen, uitbreiden, of aanpassen. Sommige modules werden in de loop van de tijd direct aan de One UI toegevoegd – Nice Shot duikt vanaf One UI 2.0 op in de Scherm-recorder functie. Bovendien was de losse module SoundAssistant al lang beschikbaar als op zichzelf staande app.

Theme Park

Good Lock werkt inmiddels

Nadat wij ontdekten dat Good Lock in Nederland te downloaden was, bleek de app zelf nog niet te werken. Nu (vrijdag 9 oktober) is dat wel het geval. Daarmee is de release van het systeem in Nederland een feit. Je kunt de app direct installeren (via de Galaxy Store), waarna deze een lijst toont met modules die je apart kunt installeren.

Wat doen de modules dan?

Er zijn inmiddels heel wat Good Lock apps in de Galaxy Store te vinden: de app zelf, en 15 modules. Dit zijn de modules, inclusief een korte omschrijving. Aanvulling: de omschrijving van de onderste zeven modules was gebaseerd op de eerder verkrijgbare apps. Inmiddels is het aanbod een stuk groter. We zullen we lijst met omschrijvingen binnenkort aanvullen met screenshots van de nieuwe modules.

LockStar

Met LockStar kun je het vergrendelscherm van jouw Galaxy personaliseren. Je kunt de klok en achtergronden wijzigen, en andere items toevoegen. Tevens kun je kiezen wat waar getoond moet worden.

QuickStar

Het QuickPanel is het deel van je notificatiescherm waar alle snelkoppelingen naar veelgebruikte instellingen staan. Met QuickStar kun je dit paneel op allerlei manieren aanpassen. Je icoontjes aan- of uitzetten, kleuren kiezen, of de klok ouderwets rechtsboven zetten.

Task Changer

Met Task Changer kun je voor het scherm met recent gebruikte apps allerlei nieuw weergave-opties kiezen. Er zijn zes weergave-standen, en nog allerlei andere instellingen – bijvoorbeeld voor eenvoudige, eenhandige bediening.

Clockface

Personaliseer het uiterlijk van de Klok op jouw telefoon aan. Je hebt hiervoor een groter aantal mogelijkheden dan in de normale One UI interface. Je kunt de klok op het vergrendelscherm aanpassen, én de klok op het Always On Display.

MultiStar

Samsung was de eerste met de optie om meerdere apps tegelijk op je telefoon te gebruiken. Met MultiStar voeg je nog meer opties toe aan de reeds aanwezige Multi-window opties. Handigste optie: Multi-window gebruiken zonder dat apps tijdelijk pauzeren.

NavStar

Vind jij de navigatiebalk onderin het scherm ook saai? Met NavStar kun je er opeens heel veel meer mee doen. Kies nieuwe icoontjes, en voeg andere snelkoppelingen toe. Bovendien komt een oude navigatiebalk-optie terug: de mogelijkheid te balk tussendoor te verbergen.

Home Up

Wat voor de navigatiebalk geldt, geldt voor het hele One UI startscherm. Met Home Up kun je meer dingen personaliseren dan in de normale One UI. Je kunt het startscherm zelf wijzigen, maar ook de weergave van mappen. Bovendien kun je een back-up maken van je instellingen.

NotiStar

Wil je graag alle notificaties en meldingen die je binnenkrijgt bijhouden, doorzoeken, en/of opslaan? Met NotiStar hoef je geen enkele melding te missen, of te vergeten. Je kunt terugbladeren, alsnog enkele notificaties verbergen, en kiezen of je direct vanaf het Vergrendelscherm dat lijst kunt inzien.

Theme Park

Als je het beu bent alleen te kunnen kiezen uit de thema's in de Theme Store, dan is Theme Park ideaal. Je kunt zelf je eigen thema's samenstellen, om zo Samsung's One UI nog meer aan je eigen smaak aan te passen.

Wonderland

Wil je vooral zelf bewegende achtergronden maken, zonder complete thema's samen te stellen, dan doe je dat met Wonderland. Kies meegeleverde plaatjes als basis, of ga met je eigen foto's aan de slag – mogelijkheden genoeg.

Pentastic

Als je een Note-telefoon hebt, dan ken je ook het Air Command menu. Met Pentastic kun je het uiterlijk daarvan compleet naar je eigen hand zetten, en andere details wijzigen. Deze module is alleen beschikbaar op toestellen in de Galaxy Note-serie.

EdgeTouch

Samsung's recente toestellen hebben vaak een erg dunne rand om het scherm, zodat je deze soms per ongeluk aanraakt. Met EdgeTouch kun je Edge-zones instellen, met aangepaste eigenschappen. Zo kun je zelf delen van de schermrand instellen als ‘insensitive'.

One Hand Operation+

Standaard heeft iedere Samsung telefoon een optie om eenhandige bediening eenvoudiger te maken. Wie graag nog veel meer mogelijkheden geeft om hier zelf dingen aan te passen, kan terecht bij One Handed Operation+.

Nice Catch

Wil je graag precies bijhouden welke apps wat precies doen op je telefoon? Nice Catch laat zien welke instellingen werden veranderd, wanneer en waarom het scherm aanging, of een app reclame toonde, en nog veel meer.

EdgeLighting+

Veel Galaxy telefoon hebben standaard de Edge lighting functie (zie Display -> Edge screen -> Edge lighting). En op toestellen als de Galaxy S20 of de Galaxy Note 20 biedt deze standaard veel opties. Echter, op bijv. de Galaxy A51 is de functie beperkter. Met EdgeLighting+ voeg je toch weer meer mogelijkheden toe.

Keys Cafe

Met de Keys Cafe module kun je op verschillende manieren het standaard Samsung toetsenbord veranderen. Je kunt je eigen keyboard samenstellen, of allerlei grafische effecten kiezen en toepassen. Je kunt een complete lichtshow maken van je toetsenbord. Of niet, natuurlijk.

Op welke Samsung telefoons werkt Good Lock?

Voor de volledigheid: Good Lock werkt niet op álle Samsung telefoons. Op toestellen met de One UI Core interface – Galaxy M-serie, en de Galaxy A21s – kun je ‘m niet installeren, ook op de Galaxy A41 lukte het ons niet. Wij hebben Good Lock wel aan de praat gekregen op de:

Niet voor iedereen

Hoewel we hopen dat Samsung Good Lock op korte termijn in zijn geheel beschikbaar stelt in Europa, is ook duidelijk dat het systeem niet voor iedereen je-van-het is. Ben je tevreden met de opties die jouw Galaxy nu biedt? Dan zit er waarschijnlijk helemaal niet op te wachten.

Ben je echter iemand die graag het een en ander tot in de kleinste details personaliseert? Dan is loont het zeker de moeite Good Lock – of momenteel dus de losse onderdelen – zelf te checken.

Gebruik jij Good Lock? Ben je nieuwe modules tegengekomen die nu dus ook beschikbaar zijn in Nederland? Kun jij de app en modules wel, of juist niet, op jouw toestel installeren? Laat het ons hieronder weten!

Lees de reacties (9)

1 2