Samsung Galaxy (S5) met Lollipop tip: help, hoe zet ik ‘m op stil?

Nu de Samsung Galaxy S5 als eerste de update naar Android 5.0 Lollipop heeft gekregen, is het slechts een kwestie van tijd tot meer toestellen de sprong naar deze flinke vernieuwde Android versie wagen. De komende tijd starten we een nieuwe serie, met allerlei handige tips en trucs voor Android Lollipop op je Galaxy telefoon.

Één van de eerste dingen die veel gebruik(st)ers opvalt, na de update, is het ontbreken van optie om het toestel simpelweg op stil te zetten. Wees gerust: het kan nog wel, maar het werkt nu een beetje anders. Loopt u mee?

Vóór de update naar Android 5.0 kon je je Galaxy (S5) gewoon op stil zetten met die ene sneltoets, die drie opties gaf: Melodie, Trillen, of Stil. Met deze toets kun je ná de update alleen nog kiezen uit Melodie of Trillen (zie 1, hieronder). Vanaf Android 5.0 valt een stil toestel niet meer in de categorie ‘apparaat-maakt-geen-geluid', maar onder het kopje ‘het-toestel-onderbreekt-jou-niet'. Sleutelwoord hier is dus Onderbrekingen.

Om jouw toestel nu stil te krijgen moet je dus in feite instellen dat er geen onderbrekingen zijn. Dit doe je door álle onderbrekingen – oproepen, notificaties, etc. etc. – tegen te houden. Speciaal daarvoor is er een nieuwe sneltoets toegevoegd. Deze vindt als je alle sneltoetsen weergeeft (2). Ergens onderaan bungelt nu een toets Alles (3). ‘Alles' wil zeggen dat alle onderbrekingen worden toegelaten. Tik op de sneltoets – wanneer er Geen onder staat zijn er géén onderbrekingen meer, en is je telefoon dus stil.

Vind je – net als wij – dat die toets daar niet zo handig zit, dan kun je ‘m een plekje geven waar je direct bij kunt. Tik daarvoor op het potloodje (4), om naar het scherm te gaan waar je je sneltoetsen kunt aanpassen. Sleep vervolgens de Alles knop uit het blokje Beschikbare knoppen naar de bovenste rij in het het blokje Actieve knoppen, bijvoorbeeld naast de Melodie sneltoets (5).

Je zult inmiddels wel gemerkt hebben dat die nieuwe sneltoets niet alleen de standen Alles of Geen kent, maar ook Prioriteit, In deze stand worden alleen meldingen gegeven die prioriteit hebben. Welke dit precies zijn kun je zelf instellen als je je vinger even op dit sneltoets legt (6).

Zorg dat je bovenin het Onderbrekingen menu bij het kopje Bij het ontvangen van oproepen en meldingen kiest voor Alleen onderbrekingen met prioriteit toestaan (7). Je kunt nu zelf instellen welke gebeurtenissen prioriteit hebben (8), en welke contacten er prioriteit krijgen (9). Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om alleen berichten en oproepen toe te laten van je favoriete contacten – kies deze stand ook als je je wekker wilt gebruiken.

En voor de volledigheid: je maakt een contact tot een favoriet contact door in het scherm met gegevens van een contact op het sterretje bovenin te tikken (10).

Zo, dat lijkt allemaal nogal een gedoe, maar als je eenmaal gewend bent aan het nieuwe systeem van onderbrekingen en prioriteiten dat Android 5.0 Lollipop hanteert is het best logisch.

Update: inmiddels is duidelijk dat de oude, vertrouwde manier om je Galaxy S5 op stil te zetten weer terug komt – en wel met een update die op dit moment wordt uitgerold, maar nog niet in Nederland is gearriveerd.

Lees de reacties (84)

  • Ik heb gisteren de Lollipop update geïnstalleerd op mijn Galaxy S5, de stille modus is nu vervangen door de "onderbrekingen/prioriteit" instelling maar daar ontbreekt de instelling "downtime" die het toelaat de tijd in te stellen, van en tot hoe laat. Dit is wel beschikbaar op de stock android/lollipop firmware. Komt hier een update voor ?

  • Zelfs in het voorbeeld op deze site ontbreekt de optie Downtime !
    Ik had deze standaard zodanig ingesteld dat ik tussen 23:00 en 06:00 geen meldingen kreeg, maar die optie is nu dus weg.

    In de stock versie van Android 5.0 is deze optie nog wel aanwezig.

  • Ik word gek! Sinds de update is mijn telefoon alleen maar op zoek naar wifi verbinding. Hij zuigt nu heel veel energie dus mijn batterij is binnen een paar uur leeg zonder dat ik erop zit. Hij maakt verbinding met wifi thuis en daarna gooit hij hem eruit. En zo blijft hij doordraaien. Fix it!

    • daar heb ik ook last van zwaar irritant. Elke paar sec staat gaat hij van de wiki af en weer terug... heb je al een oplossing???

      • //www.galaxyclub.nl/2015/02/wifi-problemen-batterij-accu-samsung-galaxy-s5-android-5-lollipop-update

    • Als ne de wisseling tussen wifi en 4G uit wilt zetten man sat als volgt: Je moet het vinkje bij "slimme netwerk wissel" weghalen. Dan blijft hij thuis op wifi en buiten op 4G. Dat vinkje vind je bij instellingen onder "wifi".

    • Dan m ook et je naar wiki gaan en slim wissel uit zetten dan heb je geen problemen meer ik had hetzelfde

  • Sinds de update werkt de LED verlichting ook niet meer bij het krijgen van een bericht via Facebook whatsapp of bijvoorbeeld een SMS of gemiste oproep. alleen bij trillen of melodie. Hoe krijg ik dit ingeschakeld bij een stille stand? En waarom zie ik geen meldings icoontjes meer links bovenin mijn ontgrendelscherm. Dus ik moet steeds ontgrendelen om te kijken of iemand mij wat gestuurd heeft. Led instellingen staan aan. Pop up meldingen ook. Ii wil niet eens een popup melding. Gewoon alleen een icoon links bovenin en een knipperend led lichtje. Waardeloze update! Teveel veranderd en apps die crashen. Ook de batterij gaat veel sneller leeg.

    • Ik heb precies hetzelfde... Ik heb alle instellingen voor mijn LED lamp voor meldingen aangezet maar hij doet het gewoon niet... vind dit best wel vervelend...

    • Ik heb het probleem van het niet tonen van led opgelost in de stil modus door de intensiteit van het trilling voor alles op nul te zetten en de trilfunctie te gebruiken. Je krijgt dan wel led te zien maar je telefoon trilt niet meer en maakt ook geen geluid.

1 2 3 9