Samsung Galaxy J5 (2017) tips en trucs: haal alles uit je nieuwe J-serie

Nu het toestel daadwerkelijk te koop is, wordt het tijd voor wat handige Galaxy J5 (2017) tips en trucs. Hier laten we zien hoe je je nieuwe smartphone helemaal eigen maakt.

Voordat we losbarsten met een flink aantal handige tips voor de Galaxy J5 (2017) – ook bruikbaar op de Galaxy J7 (2017) – een klein stukje uitleg. De eerste zes tips hebben helemaal te maken met het ‘inrichten' van je toestel. Je zorgt ervoor dat alles werkt en eruit ziet zoals je zelf graag hebt. Daarna volgen nog een hand vol tips die het dagelijks gebruik makkelijker maken. Dat gezegd hebbende, het volgende.

Galaxy J5 (2017) tips: Apps-knop weergeven

De Galaxy J5 (2017) heeft dezelfde versie van de Samsung Experience interface als de Galaxy S8. Een kleine maar opvallende verandering is dat er standaard geen ‘Apps-knop‘ rechtsonder op het scherm staat. Je komt in het overzicht met alle apps door over het startscherm omhoog te vegen. Op zich werkt dit prima, maar niet iedereen wil hieraan wennen. En dus kun je de knop gewoon weer terughalen.

Leg je vinger op een leeg gedeelte van het startscherm, en tik vervolgens op Instellingen startscherm. Kies Apps-knop, en kunt nu kiezen tussen weergeven of verbergen. Vergeet niet je keuze te bevestigen door op Toepassen te tikken.

Wel of geen Apps-scherm

Naast de Apps-knop, kun je op je Galaxy J5 (2017) zelfs het hele Apps-scherm weglaten. Al je apps worden dan gewoon op het startscherm zelf gezet. Menigeen kent dit van de iPhone, en je kunt het nu dus ook op je Galaxy zo doen (al raden we het niet per se aan).

In het Instellingen startscherm menu kies je dan voor de optie Lay-out startscherm. Je kunt nu kiezen uit twee ‘standen'. Een daarvan is dus met de apps in een apart overzicht, en de andere heeft alleen een startscherm waarop álles te vinden is. Kies wat bij jouw past, een bevestig met Toepassen.

Meer apps op je startscherm

In het menu Instellingen startscherm kun je nog meer. Tik bijvoorbeeld op Raster Startscherm en Raster Appsscherm om te kiezen hoeveel apps er op één scherm getoond worden.

Je kunt op het startscherm kiezen tussen een layout van 4×4, 4×5 of 5×5 apps. Voor het apps-scherm kun je kiezen uit een raster van 4×5 of 5×5 apps. Sommigen vinden het fijn om zoveel mogelijk apps op een scherm te tonen, zodat je minder heen en weer hoeft te vegen. Aan de andere kant: als je minder apps op een scherm hebt, vind je misschien juist sneller wat je zoekt. Ieder zijn of haar voorkeur dus, en nu weet je hoe je het in stelt.

Flipboard Briefing / Upday scherm uitzetten

Zoals generaties Galaxy-telefoons eerder, wordt ook de Galaxy J5 (2017) weer geleverd met een extra Flipboard Briefing (in sommige gevallen: Upday) scherm. Soms staat deze na installatie direct al uit, maar als dat niet zo is kun je daar zelf voor zorgen.

Leg je vinger op een leeg stukje startscherm, en veeg naar rechts om het BriefingUpday scherm in beeld te brengen. Nu hoef je alleen nog maar de schakelaar rechtsboven om te zetten, en hij maakt geen deel meer uit van je startscherm.

Achtergronden en thema's

Een andere, belangrijke manier om je Galaxy J5 (2017) eigen te maken, is het kiezen van een mooi thema. Of beter gezegd: een combinatie van achtergrondafbeelding, thema's en pictogrammen (icoontjes). Dit kan in Samsung-thema's,  voorheen bekend als de Theme store. Je komt daar, als je (wederom) je vinger op een leeg stuk startscherm legt, en daarna linksonder Achtergronden en thema's kiest.

Je komt nu in Samsung-thema's. Onderin staan de drie hoofdcategorieën: Achtergrond, Thema's en Pictogrammen. In ieder van deze categorieën kun je zoeken, populaire items bekijken, of de nieuwste designs checken. Als je een betaalmethode aan je Samsung account hebt gekoppeld, kun je hier ook premium thema's, afbeeldingen of icoontjes kopen.

Duidelijk is, dat je veel keuze hebt. Niet alle ontwerpen zijn even tof, maar je kunt het uiterlijk van je de interface van jouw Galaxy J5 (2017) in ieder geval op heel veel manieren aanpassen aan je eigen smaak.

Kleurweergave

Nog zo'n kwestie van smaak is de kleurweergave. Net als op andere Galaxy's, kun je ook op de Galaxy J5 (2017) verschillende weergavestanden kiezen. Standaard zien kleuren er behoorlijk fel en hard uit. Als je dit mooi vindt kun je het zo laten. Maar je kunt ook kiezen voor een meer natuurlijke weergave.

Ga daarvoor via het Instellingen menu naar het kopje Display, en kies daar Scherm-modus. Standaard staat de Galaxy J5 (2017) op Aanpasbaar display. In deze stand wordt de kleurweergave geoptimaliseerd afhankelijk van wat er op het scherm te zien is. Echter, de standen AMOLED-foto of Basis bieden een rustiger beeld. De kleuren worden veel natuurlijker getoond.

Schermafbeelding maken

Als je alle hierboven staande tips hebt doorlopen, dan is je Galaxy J5 (2017) nu helemaal van jou – qua uiterlijk. Maar ook voor het dagelijks gebruik hebben we nog wat tips op een rij gezet. Bijvoorbeeld: hoe je een schermafbeelding (screenshot) maakt.

In feite maak je een Galaxy J5 (2017) screenshot zoals je dit al jaren doet op andere Galaxy's. De makkelijkste manier is, door de Home knop en de Aan/uit knop tegelijk in te drukken, en even ingedrukt te houden. Je merkt het vanzelf als de schermafbeelding wordt vastgelegd. Je vindt de afbeelding vervolgens in de Galerij, in de map Schermafbeeldingen.

Vingerscanner is altijd aan

Als je tijdens het installatieproces van jouw Galaxy J5 (2017) een vingerafdruk hebt geregistreerd, dan kun je deze gebruiken om het toestel te ontgrendelen. Velen zetten hiervoor eerst hun toestel aan, en leggen dan – als het vergrendelscherm getoond wordt – hun vinger op de Home knop. Dit kan sneller. De scanner staat namelijk altijd aan, ook als het scherm uit is. Leg je vingertop dus op de Home, met het scherm uit, en je gaat direct naar het startscherm. Het vergrendelscherm sla je in zijn geheel over. Of je de Home knop daarbij indrukt of niet, maakt verder niet uit.

Snel de camera starten

Nog zo'n dingetje dat je gewoon even moet weten: hoe start je de camera van de Galaxy J5 (2017) het snelst? Natuurlijk kun je naar de camera app gaan door het toestel aan te zetten, en ergens op een camera-icoontje te tikken. Veel sneller is het, gewoon twee keer achterelkaar op de Home knop te drukken. Ook als het scherm van je Galaxy J5 (2017) uit staat, ga je dan direct naar de camera app. Je bent dan binnen pakweg anderhalve seconde klaar om foto's te maken.

Apparaatonderhoud en beveiliging

Als je voor wilt zorgen dat je Galaxy J5 (2017) ook op lange termijn snel en soepel blijft werken, check dan de Apparaatonderhoud feature. Daar vind je ook een extra stukje beveiliging die je simpel kunt inschakelen.

Ga dus via Instellingen naar Apparaatonderhoud. Hier kun je allerlei onderdelen van je telefoon makkelijk beheren. Als je toestel niet optimaal werkt, kun je dit hier optimaliseren, al raden we aan dit niet te vaak te doen. Er worden telkens apps afgeloten om geheugen vrij te maken. Het keer op keer opnieuw moeten starten van apps zorgt uiteindelijk voor een hoger energieverbruik. Maar als je dit een keer per week doet – bijvoorbeeld – is het een handig snufje.

Check de optie Batterij om een besparingsstand in te schakelen. Kies Opslag om ruimte vrij te maken op je telefoon, en Geheugen om het geheugengebruik te controleren. Tik ook eens op Apparaatbeveiliging, en daar op Telefoon scannen. Tevens kun je daar Samsung's Knox beveiliging inschakelen, al is dat voor de meeste (lees: niet-zakelijke) gebruik(st)ers geen noodzaak.

Meer tips?

Heb jij ook een nieuwe Galaxy J (2017) telefoon, en een of meer goede tips voor het toestel? Deel ‘m hieronder met ons en andere gebruik(st)ers!

Lees de reacties (52)

  • Ik ben sinds gisteren in het gelukkige bezit van een J7 (2017). Helemaal blij mee. Ik krijg alleen 1 ding nog niet naar mijn wens ingesteld.
    Op het vergrendelingsscherm staat een klok. Helemaal prima, behalve de layout hiervan. De uren en minuten zijn over 2 regels verdeeld, de uren boven, de minuten onder. Reuze onhandig. Ik wil een normale display van uren:minuten, naast elkaar dus. Hoe krijg ik dat veranderd? Het zal wel iets heel simpels zijn in de instellingen, maar ik zoek me ongans en kan het niet vinden. Graag hulp !!

  • Hallo, net een j5 2017 gekocht. Fijn ding. Alleen lukt het me niet om meerdere internetpagina’s tegelijk te openen. Vast simpel maar ja.. wie kan me helpen?
    Nicole

  • Ik ben vergrendelingscode ( lijntjes ) kwijt bij de galaxy J5 2017. Hoe kan ik deze probleem oplossen?

  • Wie weet hoe ik de samsung galaxy j5 2017 open krijg zodat ik mijn batterij kan vervangen? Zal wel iets simpels zijn maar krijg het niet voor elkaar…

    • Het is inderdaad heel simpel Miranda, het kan namelijk niet. De J5 2017 heeft geen verwisselbare accu. Maar waarom zou je hem willen wisselen dan, jouw toestel kan nooit heel oud zijn dus die accu is toch nog prima?
      Of vergis je je misschien en heb je een 2016 model?

  • Net ook de J5 gekocht, maar waar ik gek van wordt is, eerst alles selecteren en dan dubbelklikken. Is dit op te lossen?

1 2 3 5