Samen met de Galaxy S20 lanceerde Samsung ook de Galaxy Buds-met-een-plus. De verbeterde Bluetooth-oortjes arriveren een jaar na de eerste generatie Buds. Wij brachten de afgelopen week door met de nieuwste Buds – zitten, rennend, wandelend, liggend. Wat is er nieuw? Wat is er beter? En wat is er niet?
Samsung Galaxy Buds+ review
Toen Samsung de eerste Buds-generatie lanceerde, was dit met de Galaxy S10 – een toestel dat nog beschikte over een traditionele 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Nu arriveren de Buds+ tegelijk met de Galaxy S20, die niet meer over deze aansluiting beschikt. Tijden veranderen, en met het verdwijnen van de ‘ouderwetse' aansluitingsmogelijkheden groeit ook de noodzaak van draadloze oplossingen. Nu belooft Samsung significante verbeteringen voor de nieuwe Buds. Worden deze waargemaakt?
Accuduur
Zoals wel vaker, is het antwoord op deze vraag niet overal direct helder. Echter, op een gebied staat de vooruitgang als een paal boven water: de accuduur. De nieuwe oortjes hebben een grotere batterij, en ook het oplaaddoosje heeft een grotere accu. Je moet de Galaxy Buds+ daardoor een stuk minder vaak daadwerkelijk verbinden met een oplader, en dat is natuurlijk gewoon goed nieuws. Uiteraard kun je ook de Buds+ weer opladen via de Wireless Powershare functie van toestellen als de Galaxy S20, S10 en Note 10.
Hoe lang je er uiteindelijk precies mee doet hangt af van hoe je ze gebruikt. Maar de 50% grotere accu – t.o.v. de originele Buds – levert makkelijk een 50% langere gebruiksduur op, zo kunnen we beamen. Alleen deze ‘upgrade' is wat ons betreft al de iets hogere prijs meer dan waard. Heb je geen haast? Lees dan verder, want er zijn nog wat meer vernieuwingen en verbeteringen, al zijn deze een stuk subtieler.
Geluidskwaliteit
Dit laatste geldt bijvoorbeeld als we het hebben over de geluidskwaliteit van de Galaxy Buds+. De oortjes kregen een extra speakertje, zodat niet alle frequenties door dezelfde luidspreker geproduceerd moeten worden. En inderdaad: vooral de midden en hoge tonen – waarvoor de nieuwe speaker is toegevoegd – klinken beter gedefinieerd, minder ‘wollig' dan bij de eerste Buds. Dat is een prima vooruitgang, al moeten we zeggen dat het verschil niet enorm is.
Hetzelfde geldt overigens ook voor de gesprekskwaliteit. De Galaxy Buds+ beschikken nu over drie microfoons – eentje meer dan de voorgangers. En net als bij de kwaliteit van het geluid zelf is het resultaat inderdaad iets beter.
Dat neemt niet weg dat de bekabelde USB-C oortelefoon die Samsung bij toestellen als Galaxy S20 of Galaxy Note 10 stopt nog steeds beter geluid geeft. Want een kabel, enzo. Is dat erg? Nee, maar het onderstreept dat het voornaamste doel van oortjes als de Buds+ vooral gebruiksgemak is en blijft.
Features
Met dat gebruiksgemak zat het bij de eerste Buds al goed, en bij de Galaxy Buds+ ook. Verbindingsissues zijn extreem zeldzaam. Zelfs het afwisselend gebruik van Buds én Buds+ samen met één toestel – om deze review te schrijven, bijvoorbeeld – verloopt geheel probleemloos. De Galaxy Wearable app verbindt moeiteloos met de Buds. Daar zie je ook dat Samsung de interface voor de Buds+ in de app een beetje bijgeschaafd heeft. Het gaat daarbij vooral om de interface zelf. Functioneel zijn de vernieuwingen subtiel.
Het meest opvallend is de toevoeging van een batterij-indicatie voor de case van de Buds+, zodat ook kunt zien hoe vol deze is. De case zelf toont de lading nog steeds via de kleur van een LED-lampje, maar dat is geen nauwkeurige indicatie.
In Labs vind je (op dit moment) een drietal experimentele features, zoals een instelling voor een extra hoog volume voor het omgevingsgeluid. Interessanter is de Gaming mode. In deze stand probeert de software vertraging bij het afspelen van geluid tot een minimum te beperken. Dat is niet zo relevant bij het luisteren van muziek, maar wel bij het spelen van (online) games.
Verder zien we dezelfde snufjes die we al kenden van de eerste Buds. Van de keuze welke acties je uitvoert als je de touchpads aanraakt, tot Zoek mijn oortjes. Onder het nieuwe kopje Geavanceerd zit de semi-nieuwe optie om je eigen stem – en dus niet al het omgevingsgeluid – uit te lichten tijdens telefoongesprekken. De eerste Buds hebben de optie in deze vorm niet – alleen de algemene keuze om stemmen te benadrukken in het omgevingsgeluid.
Toch zijn er hier ook gemiste kansen. Dat de Buds+ géén actieve ruisonderdrukking hebben was al bekend en vergeven. Dat ze nog steeds stemopdrachten voor Bixby niet altijd even goed verstaan is minder vanzelfsprekend. Door de extra microfoon hadden we gehoopt dat dit puntje – wat ook al bij de eerste Buds speelt – aangepakt zou blijken. We begrijpen dat niet veel mensen in Nederland Bixby gebruiken als stemgestuurde assistent, dus mogelijk stoort dit jou niet. Maar bedenk dat je met andere assistent – zoals die van Google – hetzelfde probleem hebt.
Gebruik met meerdere apparaten
Aanvulling 24-2: naar aanleiding van berichtgeving over de aan- of afwezigheid van de optie om de Galaxy Buds+ met te koppelen met meerdere apparaten, het volgende. Je kunt ze inderdaad gebruiken met meerdere apparaten, mits het Galaxy apparaten zijn die bovendien allemaal gesynchroniseerd zijn met hetzelfde Samsung account.
Na het handmatig toestemming geven om de Buds+ ook in het Media-scherm te tonen ook als ze niet gekoppeld zijn, zal ieder ingeschakeld apparaat vragen om de koppeling te maken zodra je ze uit hun doosje haalt. In de praktijk komt het erop neer dat het toestel dat je in je hand hebt vanzelf vraag om te koppelen met de Galaxy Buds+, ook al is het niet het toestel waarmee je ze de vorige keer gebruikte.
Zorg er wel voor dat je de Media en apparaten app hebt bijgewerkt naar de allernieuwste versie (versie 2.0.06.71 of hoger).
Galaxy Buds Plus review: conclusies
Als we al onze indrukken van de Galaxy Buds+ bij elkaar optellen blijken de puzzelstukjes op hun plek te liggen. De plus achter de naam geeft het eigenlijk al aan: het gaat hier om een iets betere variant van de vertrouwde Buds. Een ‘plus-versie', inderdaad. De echte verbetering zit hem in de accuduur, die significant langer is. De geluids- en gesprekskwaliteit is ook beter, maar het verschil hier is veel subtieler. Functioneel is de upgrade ook subtiel, bij gebrek aan features als actieve ruisonderdrukking. Dat stemcommando's niet altijd even goed worden opgepikt is een minpuntje waar lang niet iedereen last van zal hebben – maar je moet het wel weten.
Wat rest is een set Bluetooth oortjes met een dijk van een gebruiksduur, verbeterde geluidskwaliteit, en het gebruiksgemak waarmee de eerste Buds al opvielen. Of je dit €169 waard is, hangt vooral af van je budget en verwachtingen.
Check de bestelopties in Samsung's eigen shop HIER om ze nu al in huis te halen. Ook handig te weten: je krijgt ze de komende weken nog voor nop, als je een pre-order plaatst voor een Galaxy S20 Plus of een Galaxy S20 Ultra. Die toestellen zijn niet goedkoop, dus dat je tenminste de Buds+ erbij krijgt is mooi meegenomen. Bestel jouw Galaxy S20 (Plus/Ulra) bij de Samsung shop HIER, en je ontvangt de Buds+ er direct bij – of check meer Galaxy S20 pre-order opties voor andere bestelmogelijkheden.
Alex says
Hello! De Galaxy A70 ontving zojuist februari met Android 10 in Oekraïne stabiel
Henri says
Bestaat er voor de Galaxy Buds + ook een anti lost strap?
Michel Groenheijde says
Volgens mij niet van Samsung zelf, wel van andere accessoire-makers zo te zien.
barrymossel says
Lekker vertaald uit het Engels.
Michel Groenheijde says
Hah, andersom, eigenlijk 🙂