Samsung Galaxy A55 review: veel meer power in een luxe jasje

In onze Samsung Galaxy A55 review lees je alles wat je moet weten over deze nieuwe toptelefoon-voor-een-vriendelijke-prijs. Wat voor een Galaxy koop je in 2024 voor minder dan €500? Zoals je van ons gewend bent, verklappen we eerst de belangrijkste plus- en minpunten van de Galaxy A55.

Pluspunten van de Galaxy A55:

  • snelle, soepele hardware
  • design: glas en metaal
  • fantastisch scherm
  • goede hoofdcamera
  • prima accuduur
  • ondersteunt seamless updates

Minpunten van de Galaxy A55:

  • opnieuw dezelfde, jarenoude frontcamera
  • luidsprekers niet zo goed als die van de A54

De Galaxy A55 is een heel complete telefoon. Het waterbestendige design is nog hoogwaardiger dan bij de A54, vorig jaar. Maar vooral: de hardware is sneller en duidelijk beter geoptimaliseerd. Dit resulteert in een langere accuduur, ook als de camera's van het toestel een beetje pas op de plaats maken. De hoofdcamera is prima, maar de frontcamera begint toch wat gedateerd te raken. Ook vinden we dat de stereo speakers niet zo goed zijn als die van de A54.

Qua software doet de Galaxy A55 niets fout. Android 14, One UI 6.1, vijf jaar updates en vier grote upgrades – daar is niets mis mee. Misschien is het een beetje jammer dat het toestel niet profiteert van belangrijke software-verbeteringen van de Galaxy S24. Denk aan Galaxy AI en zeven jaar updates, die helaas dit jaar (nog?) niet in de A-serie belanden. Dat zegt natuurlijk meer over de S24-serie, dus we zullen het de A55 niet te zwaar aanrekenen. Want die biedt gewoon weer heel veel waar voor je geld.

Meer weten? Lees dan hieronder verder voor onze uitgebreide Samsung Galaxy A55 review.

Samsung Galaxy A55 review

Eind dit jaar viert Samsung's Galaxy A-serie zijn tiende verjaardag. De allereerste Galaxy A5 verscheen eind 2014, en werd nog vooraf gegaan door de Galaxy Alpha – destijds Samsung's eerste telefoon met een metalen body. Nu, na talloze modellen en designtypes is de serie met een grote boog weer een beetje terug bij af. En 'terug bij af' bedoelen we eigenlijk: ‘iets met metaal'. Want na een lange omweg is Samsung met de Galaxy A55 eindelijk weer bij de premium materiaalkeuzes van weleer beland.

Design

Nadat Samsung in 2019 een dikke hit had met de veelverkochte maar vooral van kunststoffen vervaardigde Galaxy A50 zagen we vorig jaar in de Galaxy A54 opeens een design met meer glas. En nu Samsung de Galaxy A55 een metalen frame meegeeft, is de A5x-serie opeens in hetzelfde vaarwater belandt als de Galaxy S-serie.

Qua materiaalkeuze – Gorilla Glass Victus+ en aluminium – is de Galaxy A55 op hetzelfde ‘premium-niveau' als de Galaxy S22-serie. Dat is toch een flinke stap voor de mid-range A-serie. En inderdaad, het is heel lastig geworden om nog een verschil te zien en voelen met de duurdere S-serie.

Vooruit, je kunt het verschil wel zien dankzij het Key Island: een subtiele uitstulping waarop de power- en volumetoetsen zitten. Het nut daarvan ontgaat ons ook na een langere gebruiksperiode. Bij toestellen als de Galaxy A15 en Galaxy A25 is dit eiland wel handig, omdat je eenvoudiger op de tast de vingerafdruksensor in de power-knop vindt. Op de Galaxy A55 steekt deze power-knop wel uit, en de vingerscanner zit onder het beeldscherm.

Dat alles neemt niet weg dat de A55 natuurlijk weer stofdicht is, en IP67-waterbestendig. Dat is tegenwoordig amper nog een echt pluspunt, maar daarom niet minder fijn.

Je merkt: design is een van de gebieden waarop de Galaxy A55 duidelijk vooruitgang boekt. Het onderscheid tussen de A55 en de Galaxy S-serie is nagenoeg verdwenen. Je krijgt anno 2024 veel luxe voor je geld, wat dat betreft.

Beeldscherm

Minder vooruitstrevend pakt Samsung het scherm van de Galaxy A55 aan. Een 1080p resolutie en een hoge verversingsfrequentie zijn zoals in de Galaxy A52, A53 en A54. De piekhelderheid van 1000 nits kennen we ook al van de Galaxy A54.

Dit alles wil niet zeggen dat het scherm van de Galaxy A55 niet uitstekend is. Integendeel. Nog steeds zijn Samsung's AMOLED-schermen fantastisch, en dat is op de A55 niet anders. Dat er dit jaar weinig verbetert doet daar niets aan af.

Hardware: Exynos en goed

En zo landen we bij het onderdeel dat de Galaxy A53 en A54 bij de lancering op kritiek kwam te staan. Deze toestellen draaiden op, respectievelijk, de Exynos 1280 en 1380. En beide modellen waren bij de release niet helemaal geoptimaliseerd, zoals wij aanstipten in onze Galaxy A53 review en in onze Galaxy A54 review.

Als je eerder al onze Galaxy A55 benchmarks had gezien, dan weet je: door dit soort issues wordt de A55 niet geplaagd. Direct vanuit de doos draait hij soepel op de Exynos 1480 chip, die vooral grafisch een stuk krachtiger is dan de voorgaande modellen.

Dit komt deels door de grotere koeling die Samsung in de Galaxy A55 stopt. Deze is zo'n 70% gegroeid ten opzichte van die in de A54, zo lezen we in Samsung's eigen kleine lettertjes. Dat past netjes bij de grotere koeling die Samsung dit jaar in toestellen als de Galaxy S23 FE en Galaxy S24 stopt. Ook deze toestellen zijn uitgerust met een Exynos processor die in beide prima presteert.

Het is dus voor het eerst sinds de Galaxy A52 dat we concluderen dat een nieuwe A5x-telefoon géén verdere updates nodig heeft om optimaal zijn werk te doen.

Galaxy A55 review: software en updates

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de Galaxy A55 voorlopig geen updates krijgt. Ook als optimalisaties niet nodig zijn, het toestel krijgt maandelijks de nieuwste beveiligingspatches. Deze patches zal hij tot het voorjaar van 2029 krijgen – vijf jaar lang, al gebeurt het waarschijnlijk niet vijf jaar lang maandelijks.

Een leuk extraatje is, dat het erop lijkt dat de Galaxy A55 ‘seamless updates' kan ontvangen en installeren. In onze korte tijd met het Europese toestel verscheen nog update, maar elders ter wereld liet de eerste update zich naadloos op het toestel installeren. Na het downloaden en installeren hoef je niet naar verschillende schermen te kijken voor je je toestel weer kunt gebruiken – een simpele herstart is voldoende.

De Galaxy A55 draait bij release op Android 14 en One UI 6.1. Dat is dezelfde versie van Samsung's interface die we kennen van de Galaxy S24, minus de Galaxy AI-functies – waarover zometeen meer. Samsung belooft de A55 de komende jaren te upgraden naar Android versies 15, 16, 17 en 18.

Hoewel wij stiekem hadden gehoopt dat Samsung de Galaxy A55 zeven jaar updates zou geven – net als de Galaxy S24 – is vijf jaar support nog steeds niet slecht. Maar wat we ooit aanstipten als duidelijk pluspunt is wat ons betreft nu gewoon een te verwachten standaard – ook in deze prijsklasse.

Los daarvan is de software van de Galaxy A55 precies zoals je verwacht op een Samsung telefoon. De One UI is heel compleet, en biedt heel veel manieren om alles aan je eigen smaak aan te passen. We hebben in het verleden vaak geklaagd dat One UI inmiddels veel te vol, veel te complex aan het worden is. Dat is in feite nog steeds zo, maar het is ook duidelijk dat Samsung bewust kiest voor zoveel mogelijk aanpassingsopties.

Het is misschien niet ieders smaak, maar in One UI 6 zijn dingen inderdaad wat logischer ingedeeld. Voor de meestgebruikte opties hoef je niet drie, vier menu's diep te graven.

Aan het einde van de dag is One UI op de Galaxy A55 gewoon One UI: compleet, vol, en minstens tot begin 2029 bij de tijd. Én met naadloze updates, dus.

Galaxy A55 review: batterij en accuduur

Tot nu toe bespraken we verschillende gebieden waarop de Galaxy A55 wel en niet vooruit ging ten opzichte van de Galaxy A54. Een extra verbetering – naast het bijgeschaafde design en de betere prestaties – is de batterij. Op papier verandert deze niet: de A54 had een capaciteit van 5000 mAh, net als de Galaxy A55 .

Toch zorgen de krachtiger processor en betere optimalisatie er samen voor dat de telefoon bij doorsnee gebruik duidelijk zuiniger is. De A55 komt op zijn sokken een lange drukke dag door, bij matig gebruik lijken twee dagen vrij comfortabel haalbaar.

De Galaxy A55 doet langer met een acculading dan de Galaxy A53 en A54, en komt zelfs in de buurt van de Galaxy A34, die in 2023 volgens onze review Samsung's accuduur-kampioen was. En dat alles dus zonder verdere optimalisatie-updates en mét gebruik van het Always On Display.

Opladen doet de Galaxy A55 nog steeds met maximaal 25 Watt. Het is duidelijk dat Samsung niet van plan is de laadsnelheid van haar telefoons noemenswaardig te verhogen. Voorop staat de levensduur van de hardware inclusief de batterijen. Als je over een 25 Watt lader beschikt – in de doos zit ‘ie niet – dan kun je de A55 daarmee in iets minder dan anderhalf uur van nul tot honderd procent volladen.

En zo noteren wij de accuduur als derde grote verbetering die de Galaxy A55 meebrengt, hoewel er op papier niets was verbeterd.

Galaxy A55 camera review

Dit laatste – op papier geen verbeteringen – geldt ook voor de camera van de Galaxy A55. De specificaties zijn identiek aan die van de A54. Er is een 50 megapixel hoofdcamera met OIS (f/1,8), een 12 MP ultragroothoekcamera (f/2,2) en een 5 MP macrocamera (f/2,4). Aan de voorkant zit een 32 MP frontcamera (f/2,2).

Het mag dus geen verrassing heten dat de foto's die we met de Galaxy A55 maakten in grote lijnen vergelijkbaar zijn met die van de A54. Alleen als we tot op pixelniveau inzoomen ontdekken we kleine verschillen in scherpte tussen de twee telefoongeneraties. En met een beetje goede wil kunnen we zeggen dat de A55 soms iets natuurlijker ogende kleuren vastlegt, maar dit zien we lang niet op alle foto's.

Dat wil verder niet zeggen dat de camera van de Galaxy A55 slecht is. In tegendeel: de hoofdcamera maakt onder de meeste omstandigheden prima foto's die goed belicht zijn. De ultragroothoekcamera schiet bovendien plaatjes die consistent zijn qua kleuren.

Met de hoofdcamera kun je tot 10x inzoomen, maar omdat de Galaxy A55 geen echte telefotocamera heeft, gebeurt dit altijd digitaal. Op deze manier zijn foto's met een zoomfactor twee nog mooi, maar daarboven neemt de kwaliteit snel af.

Frontcamera op leeftijd

En dan zijn er nog de 5 MP macrocamera en de 32 MP frontcamera, die al sinds de Galaxy A51 jaarlijks min of meer gerecycled worden. De foto's van de gimmicky macrocamera zijn in de regel veel minder mooi dan close-up opnames met de hoofdcamera. Toch zit ons inmiddels vooral de frontcamera dwars. De Galaxy A55 gebruikt dezelfde kleine sensor die we kennen van de A51, A52, A53 en A54.

Het is niet dat selfies die je met de frontcamera van de Galaxy A55 maakt slecht zijn. Maar het dynamisch bereik blijft duidelijk achter bij de hoofdcamera. En bij weinig licht blijven er al snel weinig details meer over.

Wij hadden graag een upgrade naar een grotere, betere sensor gezien – bijvoorbeeld de 10 MP sensor die Samsung tot de Galaxy S22 in de S-serie gebruikte. Maar vooruit: voor het gebruik met de Fun-camerastand voldoet ook de huidige frontcamera.

Al met al begint het camerapakket van de Galaxy A55 langzaam wat sporen van slijtage te vertonen. De hoofdcamera is nog steeds prima. En ook de ultragroothoekcamera doet zijn werk. Maar de frontcamera is langzaam echt aan vernieuwing toe. Het is inmiddels 2024, tenslotte, en niet meer 2021, 2022 of zelfs 2023.

Luidsprekers

En via de frontcamera belanden we bij ons tweede kritiekpunt(je). Waar Samsung sinds 2022 flink timmerde aan het geluid van de stereospeakers in verschillende telefoonmodellen, laat het bedrijf bij de Galaxy A55 een steekje vallen. Het toestel produceert minder bas, waardoor het geluid minder vol klinkt. Als je muziek luistert via Buds of koptelefoon heb je daar geen last van. Maar als we puur naar de stereo luidsprekertjes luisteren, klinkt de A55 gewoon minder goed dan de A54 of de Galaxy S23 FE.

En verder?

Tijdens onze tijd met de Galaxy A55 kwamen we geen noemenswaardige problemen tegen met ontvangst en gesprekskwaliteit. In de bovenrand zit het simslot met een hybride simtray. Daarin passen twee simkaarten of een simkaart en een micoSD-geheugenkaartje. Daarnaast biedt de Galaxy A55 support voor eSIM – tenminste, de officieel in Europa uitgebrachte modellen.

En dan is er nog de vingerafdruksensor onder het display. Waar de A54 nog een optische Goodix-sensor gebruikt, zit in de Galaxy A55 een EgicTec scanner. Wij merkten echter weinig verandering in de snelheid en nauwkeurigheid van de sensor, ten opzichte van de A54.

Samsung Galaxy A55 review: conclusies

Met de Galaxy A55 zet Samsung een waardige opvolger voor de A52, A53 en A54 neer. Het design was niet eerder zo luxe, de hardware is snel en werkt direct goed geoptimaliseerd. Dit resulteert een uitstekende accuduur. Hoewel het ergens een beetje jammer is dat je geen enkele Galaxy AI-functies krijgt op de A55, is de belofte van vier Android upgrades en beveiligingsupdates tot het voorjaar van 2029 fijn. De naadloze updates – die uiteindelijk ook niet helemaal naadloos, maar wel veel sneller verlopen – zijn een leuk extraatje.

Op cameragebied begint de gebruikte configuratie toch ouderdomskwaaltjes te vertonen. De hoofdcamera is goed, maar de frontcamera is langzaam toe aan een upgrade. Stiekem hadden we deze graag al in de A55 gezien, maar helaas. Dat de speakers voor het eerst sinds jaren niet beter zijn geworden, maar juist minder goed verrast ons toch een beetje.

Toch komt de Galaxy A55 dankzij het design en de snelle hardware qua gebruiksgevoel weer een stap dichter bij de S-serie. En dat je natuurlijk weer een fantastisch 120 Hz AMOLED-scherm hebt om naar te kijken maakt het plaatje compleet.

Desondanks is de kloof tussen de A- en S-series op software-gebied dit jaar weer groter gegroeid. Daarvoor zorgen Galaxy AI en langere support voor de Galaxy S24. Dat is geen kritiek op de Galaxy A55 – maar je moet het wel weten als je dit jaar twijfelt tussen de A55 en een S24.

Aanbiedingen

De Galaxy A55 is verkrijgbaar vanaf €479 voor het model met 128 GB opslag in het donkerblauw (die je op onze foto's ziet), lichtblauw, lichtpaars en geel. Als je het toestel tot en met 14 april koopt, krijg je bij Samsung zelf direct een setje Galaxy Buds FE meegeleverd.

Check zelf alle Galaxy A55 aanbiedingen van dit moment:

Top 3 Galaxy A55 abonnementen

Samsung Galaxy A55 review: veel meer power in een luxe jasje
Galaxy A55 review: conclusie
De Samsung Galaxy A55 brengt grote verbeteringen op designgebied, bij de prestaties van de hardware zelf, en de accuduur. Het is een luxe mid-range telefoon, maar wel eentje met een oudere frontcamera en iets minder goede speakers.
Design
9.5
Scherm
9.5
Prestaties
9
Camera's
8
Software
8
Accuduur
8.5
Pro
Mooi luxe design
Snelle hardware
Prima accuduur
Fantastisch scherm
Goede hoofdcamera
Ondersteunt seamless updates
Contra
Frontcamera wordt langzaam echt oud
Luidsprekers zijn minder goed dan Galaxy A54
8.8

Lees de reacties (3)

  • Prachtig toestel!
    Dat AI (nog) niet aanwezig is, vind ik alleen maar een pluspunt.
    Omdat Artificial intelligence nog helemaal niet bij de meeste gebruikers past wil Samsung, en ook een aantal andere fabrikanten net doen of we het nodig hebben.
    We kunnen echter nog heel goed zonder..
    De telefoon is verder dusdanig goed dat ikzelf zeker geen S serie aan zou raden.

  • Ja er zijn problemen met de vingerafdruksensor deze herkend nl niets de helpdesk van Samsung laat er weinig over los en proberen allerlei standaard oplossingen voor te schotel maar echt verstand hebben ze er niet van