Vier jaar na release: geen updates meer voor de Samsung Galaxy S7

Samsung heeft de Galaxy S7 en S7 Edge van de lijst met toestellen gehaald die software-ondersteuning krijgen. Het is ruim vier jaar geleden dat beide toestellen op de markt verschenen.

Geen Galaxy S7 updates meer

Op 11 maart 2016 bracht Samsung in Nederland de beide Galaxy S7 modellen uit. Sindsdien maakt het toestel roerige tijden door op updategebied – althans, op papier. Eind 2017 raadde de Consumentenbond de koop van het toestel af, vanwege Samsung's gebrekkige beloftes voor toekomstige software-ondersteuning. Nu, meer dan vier jaar na release en bijna 2,5 jaar na het advies van de Consumentenbond, lijkt de ondersteuning inderdaad op te houden.

Samsung heeft de S7 en S7 Edge nu dan echt van haar lijst met telefoons gehaald die regelmatig beveiligingsupdates ontvangen. Tot het voorjaar van 2019 ontvingen de toestellen maandelijkse de nieuwste security patches, sindsdien kwamen ze alleen nog ongeveer ieder kwartaal. De meest recente update arriveerde minder dan twee weken geleden, toen ze de update van maart 2020 ontvingen. Toen speculeerden wij al dat ook de ondersteuning per kwartaal wel eens binnenkort zou kunnen ophouden, en inderdaad: dat is precies wat nu gebeurt.

Praktisch gezien heeft Samsung de Galaxy S7-serie bijna een jaar langer regelmatige bijgewerkt dan het met de Galaxy S6-serie deed. Die toestellen kregen weliswaar ook drie jaar lang maandelijks de nieuwste patches, maar na die periode was er geen regelmaat meer te ontdekken in de verdere schaarse updates. Samsung heeft bij de Galaxy S7-serie het vierde jaar met updates wel volgens een regelmatig schema volgemaakt.

En nu?

Heb jij nu nog een Galaxy S7 of S7 Edge in gebruik? Dan hoef je deze natuurlijk niet per direct in de kliko te gooien. De toestellen werden afgelopen maand nog bijgewerkt. In principe zit je dus nog wel even goed met de huidige software, die natuurlijk niet per direct verouderd en onveilig is, alleen omdat Samsung geen beloftes meer doet over verdere updates.

Ben je vast van plan je huidige Galaxy S7-model nog een jaar of langer te gebruiken? Dan is het misschien geen slecht idee jezelf in te lezen op het gebied van custom ROM's en het flashen daarvan, zodat je nog langer gebruik kunt blijven maken van nieuwere software. Check daarvoor bijvoorbeeld de Galaxy S7-community op XDA-developers. Daar vind je ROM's voor de toestellen die gebaseerd zijn op recente Android versies – Android 10 – maar die niet uit Samsung's officiële koker komen.