Vergelijking: Samsung Galaxy A50 versus Galaxy A7 – welke kopen?

Zo op het eerste gezicht zijn er nogal wat overeenkomsten tussen Samsung's nieuwe Galaxy A50 en de Galaxy A7. Beide hebben een groot scherm, een vingerafdruksensor, én een triple camera module. Maar wat zijn dan de verschillen? En welke kun jij beter kopen? Lees de onderstaande vergelijking tussen de A50 en de A7 en je kunt jouw keuze maken.

Galaxy A50 (wit) versus de Galaxy A7 (blauw) – triple camera's overal

Vergelijking: Samsung Galaxy A50 versus Galaxy A7

Samsung is de afgelopen maanden bezig met een ware inhaalslag op het gebied van telefooncamera's. Je moet inmiddels goed zoeken als je een Galaxy wilt zonder dual of triple camera module. Nu wil het hebben van meerdere lenzen natuurlijk niet zeggen dat een telefoon automatisch een goed camera heeft – maar ze bieden wel meer fotografische mogelijkheden, dankzij een diepte- en groothoeklens. Het is dan ook niet zo raar dat we sinds de release van de Galaxy A50 regelmatig de vraag kregen of deze beter is dan de Galaxy A7, die ongeveer een half jaar op de markt is. Bovendien: beide toestellen hadden dezelfde adviesprijs, al is de A7 inmiddels wel een stuk goedkoper. Welke is er dan beter?

De Galaxy A50 is beter, want…

In feite is de vraag welke telefoon beter is heel simpel te beantwoorden: dat is de Galaxy A50. Op de volgende punten is de A50 gewoon de betere smartphone:

  • Prestaties: de Exynos 9610 processor van de Galaxy A50 is een stuk sneller dan de Exynos 7885 in de A7. Dat maakt ‘m onder meer veel beter voor het spelen van games.
  • Opslagcapaciteit: de Galaxy A7  had met 64GB al genoeg ruimte, maar de A50 beschikt over het dubbele
  • Meer scherm in een compactere behuizing: door de smallere randen past het 6,4 inch scherm van de A50 in een behuizing die kleiner is dan die van de A7 (met zijn 6 inch display)
  • Batterij: met zijn 4000mAh accu heeft de A50 ruim 20% meer energie dan de A7, en dat merk je aan het einde van de dag
  • Langere software-ondersteuning: de A50 krijgt nieuwe Android versies tot en met 2021. De A7 alleen nog een upgrade in 2020.
  • USB type-C aansluiting

De Galaxy A50 met in-display vingersensor

Dat zijn de punten waarop geen discussie mogelijk is over welk toestel er beter is. Als je één van deze punten belangrijk vindt, dan is jouw keuze eigenlijk al gemaakt. Toch zijn er wel degelijk ook redenen om de Galaxy A7 te overwegen.

De Galaxy A7 is beter, als…

De A50 mag op veel vlakken beter zijn, de Galaxy A7 heeft ook een paar belangrijke voordelen die je in je afweging kunt meenemen. We sommen op:

  • Prijs: de Galaxy A7 is inmiddels bijna €100 goedkoper, wat je ook terugziet in de goedkopere aanbiedingen met abonnement
  • Design: géén notch. We noemden hierboven dat de Galaxy A50 meer scherm biedt in een iets compactere body. Om dat voor elkaar te krijgen, gebruikte Samsung een Infinity-U display met een notch voor de frontcamera. De Galaxy A7 heeft geen vergelijkbare fratsen: het vierhoekige scherm is geheel ononderbroken. Voor de een maakt het niks uit, voor de ander is een notch nu eenmaal een dealbreaker.
  • Vingerafdruksensor: hoewel de plaatsing van de vingerscanner in het scherm van de A50 op papier ideaal is, werkt de sensor in de aan/uit-knop van de Galaxy A7 sneller en nauwkeuriger. Daar heb je iedere keer dat je je telefoon ontgrendelen moet profijt van.

Galaxy A7 uit 2018

Beide telefoons hebben…

Zoals gewoonlijk zijn er ook veel punten waarop het niet uitmaakt welke telefoon je aanschaft. In onze ervaring zijn de camera's van de Galaxy A50 en A7 in de meeste gevallen vergelijkbaar qua fotokwaliteit – als de A50 al beter is, dan is het verschil minimaal. Qua software-functies zijn beide toestellen in feite ook gelijk – alleen de A50 heeft de nieuwe Digitaal Welzijn snufjes, om je eigen smartphone gebruik te monitoren. Daarnaast kun je in beide telefoons twee simkaarten kwijt, beschikken beide over een FM-radio, en een slot voor een geheugenkaartje.

Conclusies: welke kopen?

Als we het bovenstaande nog een keer beknopt op een rij zetten, het volgende. De Galaxy A50 is op bijna alle belangrijke vlakken (prestaties, accu, support, opslag) een stuk beter, maar de vingerafdruksensor is wat langzamer. De Galaxy A7 heeft géén notch, een betere vingerscanner, en is een stukje goedkoper. Qua camera's zijn de verschillen verwaarloosbaar.

Als je budget het toelaat, dan is de Galaxy A50 de betere aankoop. Echter, als je een snellere vingersensor wilt, dan is de Galaxy A7 zelfs een stuk goedkoper. Wil je (veel) meer weten? Lees dan ook onze uitgebreide Galaxy A50 review – én check onze review van de Galaxy A7.

Aanbiedingen

Hieronder vind je direct de beste deals voor de Galaxy A50 en A7 per provider, én de scherpste prijzen voor een los toestel. Uiteraard kun je ook uitgebreid abonnementen vergelijken. Ga daarvoor naar onze overzichten Galaxy A50 met abonnement en Galaxy A7 met abonnement.

Lees de reacties (5)