In welke jaren maakten de camera's van Samsung's Galaxy S-serie de grootste sprongen? Hoe verliep de ontwikkeling van de camerakwaliteit van Samsung's toptelefoons van 2010 tot en met 2022 überhaupt? Welke toestellen speelden vooral een cruciale rol? Je komt het allemaal te weten in onze ultieme Samsung Galaxy S-serie camera vergelijking. Wij maakten foto's met de Galaxy S tot en met de Galaxy S22 Ultra – en alle generaties daar tussenin.
Ultieme Samsung Galaxy S t/m S22 Ultra camera vergelijking
Toen wij eind september ons Samsung telefoon archief openden om te kijken hoe de batterijen van onze oude toestellen eraan toe waren, doemde ook het idee op om alle Galaxy S toestellen op een rij te zetten. En dan niet zozeer voor een geinige groepsfoto, maar voor een heuse camera vergelijking. Tenslotte hadden wij vorig jaar als eens de camera van de allereerste Galaxy S naast die van Galaxy S21 Ultra gelegd. Toen zag je alleen het begin- en eindpunt van een lange ontwikkeling. Vandaag laten we je de complete reis zien van het – inmiddels nog langere – proces.
Zo gezegd, zo gedaan. In totaal dertien telefoons maken hun opwachting – sommige vers uit de mottenballen, anderen nog in meer of minder actieve dienst:
- Galaxy S GT-I9000 (2010)
- Galaxy S2 GT-I9100 (2011)
- Galaxy S3 GT-I9300 (2012)
- Galaxy S4 GT-I9500 (2013)
- Galaxy S5 SM-G900F (2014)
- Galaxy S6 edge+ SM-G928F (2015)
- Galaxy S7 edge SM-G935F (2016)
- Galaxy S8+ SM-G955F (2017)
- Galaxy S9+ SM-G965F (2018)
- Galaxy S10 SM-G973F (2019)
- Galaxy S20 Ultra SM-G988B (2020)
- Galaxy S21 Ultra SM-G998B (2021)
- Galaxy S22 Ultra SM-S908B (2022)
Zodat het aantal te bekijken foto's de spuigaten niet helemaal uitloopt, hebben we ons beperkt tot een hand vol opnames. Het ging ons uiteindelijk niet zozeer om álle modellen individueel te vergelijken. Belangrijker is: maakte de Galaxy S-serie een langzame, jarenlange ontwikkeling door op cameragebied? Of is het ontwikkelingspatroon opvallender, en dus interessanter?
Foto's!
Oké, voor we beginnen: natúúrlijk bleek het lastig om dertien, veelal jarenoude smartphones netjes hun werk te laten doen op het moment suprême. Sommige toestellen hebben inmiddels een accuduur van pakweg een half uur. Het scherm van onze reguliere Galaxy S6 bleek de geest te hebben gegeven, en dus moest de S6 edge+ aan de slag.
Echter, één issue bleek verreweg het vervelendst: onze originele Galaxy S bleek alleen nog foto's te willen maken op een resolutie van 640 bij 480 pixels. Dat is bij de selfies niet zo erg – een hogere resolutie biedt de frontcamera van het toestel toch niet. Maar het is jammer, omdat de foto's van de hoofdcamera minder lijken dan ze eigenlijk zijn. Wil je toch een beter beeld van de kwaliteit van de camera van de Galaxy S? Check dan de eerder genoemde vergelijking van de eerste S met de Galaxy S21 Ultra.
Overigens: vooral vanaf de S20-serie groeit de kloof tussen de ‘basis modellen' en de Ultra-varianten. Wij kozen hier om de Ultra-varianten te gebruiken, omdat wij deze (a) allemaal beschikbaar hebben, en (b) omdat dat toch Samsung's beste camera's moeten zijn. Net als de non-Ultra modellen daarvoor.
In het bos
Bij foto's die in vol daglicht gemaakt zijn, vallen vooral twee aspecten op die in de loop van de jaren steeds beter werden: details en dynamisch bereik. Hele grote omslagpunten lijken er niet te zijn, al is te zien dat de ontwikkeling rond de S6/S7 series wat harder lijkt te gaan. Vanaf de S20-serie worden de kleuren – die op de S9 en S10 behoorlijk verzadigd ogen – ook weer natuurlijker.
Rivier
Bij deze foto's van de Rijn zien we wat ons betreft grotendeels hetzelfde patroon, al maken in feite alle toestellen vanaf de S4 hier eigenlijk al vrij puike foto's. Bij voldoende licht heb je sinds jaren een goede aan Samsung's Galaxy S-telefoons – dat is duidelijk. Maar het is de S6 edge+ die hier nog een aparte vermelding waard is. Kleuren, details, en dynamisch bereik zijn echt een stap beter dan die van zijn voorgangers.
Frontcamera
Een minstens net zo grote ontwikkeling zien we bij de frontcamera's van de S-serie. Van de extreem lage VGA-resolutie van de eerste Galaxy S, naar de scherpe, goed belichte opnames van tegenwoordig met autofocus en prima dynamisch bereik. Wat ons betreft is de ontwikkeling hier ook het meest gradueel, zonder opvallende sprongen tussen generaties. Of eigenlijk: de grootste sprong hier zit tussen de eerste Galaxy S, en de Galaxy S2 – een VGA naar een 2 megapixel frontcamera. Dat is bijna een verzevenvoudiging (x7) van de resolutie, en dat zie je.
Weinig licht
Een ander gebied waar Samsung's telefoons de afgelopen grote vooruitgang boekten, is fotografie bij minder optimale lichtomstandigheden. Een blik op de onderstaande galerij laat zie van hoe ver de Zuid-Koreanen zijn gekomen. Opnieuw valt hier de Galaxy S6 generatie op, die de duidelijk grootste stap vooruit maakt- Het waren de eerste toestellen in de serie met een f/1.x diafragma, en optische beeldstabilisatie, en dat zie je.
Optische zoom
De meeste recente, grote ontwikkeling in de Galaxy S-serie – op cameragebied – is de toevoeging van heuse telefotocamera's. Pas vanaf de Galaxy S9+ (2018) kon je 2x inzoomen zonder kwaliteitsverlies. En vooral de laatste jaren gaat het hier echt hard, met de komst van de Ultra-modellen. Het netto resultaat is dat je met de eerste acht generaties objecten niet (optisch) dichterbij kon halen:
De Galaxy S9+ en S10 kunnen dit wel, met een camera met 2x zoom:
En vanaf de Ultra's begint het pas echt – al is de standaard 5x zoom van de S20 Ultra slechts deels optisch:
De S21 Ultra en S22 Ultra hebben zelfs twee telefotocamera's die 3x en 10x optische zoom bieden. Dat geeft je vooral creatieve opties – maar in 2023 gaat er op dit vlak met de aankomende Samsung Galaxy S23 en vooral de Galaxy S23 Ultra niet veel veranderen.
Galaxy S-serie camera vergelijking: conclusies?
Kijk, het doel van de bovenstaande vergelijking is natuurlijk niet het geven van een of ander koopadvies. Toch zijn ons een paar dingen opgevallen. Wat betreft het maken van foto's bij voldoende daglicht zijn de ontwikkelingen de afgelopen jaren eigenlijk helemaal niet zo wild. Al met de Galaxy S4 en S5 kon je aardige plaatjes schieten, en de vooral vanaf de Galaxy S6 serie maken toestellen ook anno 2022 soms gewoon nog heel erg mooie foto's.
Bij weinig licht had je aan de eerste generaties maar bitter weinig. Echter ook hier zijn het de S6 modellen die vanaf 2015 licht brengen in de duisternis. De toevoeging van OIS (optische beeldstabilisatie) blijkt een gouden greep. Qua selfies is de ontwikkeling gewoon netjes met kleine stapjes gegaan, nadat de Galaxy S2 de zaak langzaam maar zeker op gang had gebracht.
Sinds de S6 – in 2015 – zijn de telefotocamera's vanaf 2018 met afstand de belangrijkste toevoeging. Deze voegen meer creatieve mogelijkheden toe. Voor de liefhebber is dat geweldig. Maar wie alleen een paar kiekjes van de kids per Whatsapp wil sturen is dit een wat minder relevante ontwikkeling. Maar eerlijk is eerlijk: dat is ook niet de doelgroep voor de Ultra-modellen.
Overigens zijn natuurlijk de ultragroothoekcamera's – beschikbaar vanaf de Galaxy S10 in 2019 – een nog recentere toevoeging. Een directe vergelijking bleek nogal beperkt, en ook de ontwikkeling van de camera's zelf ging sinds de S10 serie niet zo hard.
Al met al is het leuk te zien hoe belangrijk vooral de Galaxy S6 is gebleken in de ontwikkeling van de S-serie. Bovendien zijn het ook toestellen met een indrukwekkende bouwkwaliteit, die ook anno nu nog erg solide aanvoelen.
Heb jij een favoriete Galaxy S-telefoon – qua camera's, of andere aspecten en herinneringen?
Jochem says
Leuk om die vooruitgang te zien! Grappig is dat nieuwste niet altijd mooiste is. Bijvoorbeeld bij de eerste serie foto’s vind ik de foto’s van de S10 en S21 Ultra het mooist.
Eric says
Érg leuke vergelijking, Bijzonder om te zien dat de oudjes het soms nog best goed doen
na7 Whatsapp says
Geweldige camera vergelijking! Heb echter een kleine vraag, hoe kwam je tot de conclusie dat de S22 Ultra de beste camera heeft ondanks dat de S21 Ultra een optisch x2 zoom heeft?