In Zuid-Korea heeft Samsung begin dit jaar patent aangevraagd op een wearable draadloze oplader, die energie opwekt. Een wat? Een ring, die energie opwekt als je ‘m draagt, en waarmee je je telefoon kunt opladen. In noodsituaties, vooral.
Samsung patenteert energieopwekkende, draadloze oplaad-ring
Dat er bij Samsung altijd mensen bezig zijn nieuwe dingen te bedenken is bekend. Veel van deze uitvindingen worden nooit realiteit – andere pas jaren later. Toch is het leuk af en toe een blik te werpen op de wilde ideeën die uit het bedrijf komen opborrelen, zoals slimme contactlenzen, die tot nu toe niet verder zijn gekomen dan de tekentafel.
Een van de meer opvallende patentaanvragen die Samsung in 2020 in thuisland Zuid-Korea indiende, werd vandaag gepubliceerd onder de naam Wearable wireless charger and method for generating electric energy using the same.
In concreto gaat het hier om een ring, die je om je vinger draagt. Deze ring kan op verschillende manieren energie ‘verzamelen' en daaruit stroom opwekken en opslaan. Denk daarbij aan bewegingsenergie, maar ook de druk op het materiaal, de buiging, of de warmte van je eigen lichaam. De energie kun je vervolgens gebruiken om je Samsung telefoon op te laden, via een soort draadloze ‘mini oplader' die aan de bovenkant van de ring zit.
100-108: verschillende elementen die warmte, buiging, wrijving, en beweging om kunnen zetten in energie. 112: oplaadelement, om energie draadloos over te dragen
Samsung verwijst in haar patentaanvraag direct naar een Amerikaans patent dat in 2014 door het bedrijf Sol Cuf Technologies werd aangevraagd voor een armband die energie opwekt als je ‘m draagt. Dit patent beschrijft een vergelijkbaar idee, maar dan als armband, en zonder ingebouwde draadloze oplader.
Samsung zelf voegt toe dat een dergelijke implementatie niet beperkt hoeft te zijn tot een ring. Op dezelfde manier kan een zeer compacte, energieopwekkende oplader ook de vorm aannemen van een handschoen, ketting, enkelband, oorbel, hoofdband, bril, of zelfs in je haar gedragen worden. Zolang het apparaatje maar beweegt, en op de een of andere manier lichaamswarmte op kan vangen.
Alleen voor noodsituaties?
Als je nu denkt ‘nou, dat zet toch geen zoden aan de dijk?' dan is dat waarschijnlijk geen gekke gedachte. Hoeveel energie kun je nu eenmaal opwekken met een ring om je vinger? Samsung zelf beschrijft het gebruik van de ring vooral als noodsituatie, waarbij je verder geen enkele toegang hebt tot electriciteit.
Dit is dus geen ring die je voor de leuk aanschaft, maar eerder onderdeel is van een survival uitrusting, waarmee je af en toe een paar procent acculading kunt verzamelen om je telefoon even te kunnen gebruiken. Voor noodsignalen, lamp, of navigatie, om maar wat te roepen.
Toch vragen wij ons dan wel stiekem af wat het effect is van een dergelijke ring als je die constant draagt, en als je er altijd je telefoon mee oplaadt zodra je deze in dezelfde hand vasthoudt. Dat moet toch minstens een heel klein beetje extra accuduur per dag op leveren?
Zoals altijd moet je met dit soort patentaanvragen in je achterhoofd houden dat het vooral gaat om ideeen die Samsung wil vastleggen – just in case. Of we een dergelijke ring ooit gaan zien valt hieruit niet af te leiden.
De patentaanvraag werd op 15 januari j.l. ingediend, en op 2 december gepubliceerd. Hij is nu te vinden in het archief van het Zuid-Koreaanse KIPRIS.
Geef een reactie