Samsung update van maart: alle details + welke telefoons ‘m krijgen

De nieuwe maand is amper twee dagen oud, en de details van Samsung's update van maart zijn nu al bekend. Hieronder lees je wat de update doet, en welke toestellen ‘m gaan krijgen.

Samsung update maart 2021

Sinds vanmorgen rolt niet alleen de One UI 3.1 update uit voor de Galaxy S10+ in Nederland, maar ook de beveiligingspatch van maart. En hoewel deze laatste voor andere Samsung telefoons nog niet beschikbaar is, weten we al wel wát de patch zoal doet.

De nieuwe patch bestaat uit fixes voor 30 CVE's – Common Vulnerabilities and Exposures – uit Google's keuken. Deze verbeteren de beveiliging van het Android besturingssysteem zelf. Vier van deze 30 zijn gekenmerkt als kritiek. Opvallend daarbij is, dat drie van de vier betrekking hebben op toestellen met een Snapdragon processor van Qualcomm.

Bovendien zijn er weer een aantal verbeteringen voor Samsung's eigen software. De Zuid-Koreanen voegden zelf nog 19 fixes toe aan het pakket. Deze zijn niet allemaal relevant voor álle toestellen. Zo wordt een methode verhinderd om notificaties op het vergrendelscherm te zien, zonder deze te ontgrendelen – maar alleen in Android 10 met One UI 2.5. Verder wordt een lek in het clipboard gedicht dat bestaat in Samsung's One UI interfaceversie t/m 3.0 – maar niet in 3.1.

Daarnaast wordt een mogelijke hackmogelijkheid buitenspel gezet waarvoor alle telefoons met de S5E9830 chipset kwetsbaar zijn. Dat is de chipset die eigenlijk bekend is onder de naam Exynos 990, te vinden in de Galaxy S20 en Galaxy Note 20 series.

Samsung zelf voegt bovendien toe dat er in de nieuwe patch nog meer zwakke plekken worden gedicht, maar dat niet alle details op dit moment bekend kunnen worden gemaakt.

Welke Samsung telefoons krijgen ‘m?

De lijst met toestellen die de patch van maart 2021 zullen krijgen begint natuurlijk overzichtelijk. Dit zijn de telefoons die sowieso maandelijks bijgewerkt worden:

Let wel: omdat Samsung momenteel ook bezig is allerlei telefoons te updaten naar Android 11 en/of One UI 3.1 kunnen bestaande schema's wat afwijken. Zo zien we dat de Zuid-Koreanen al een tijdje Android 11 intensief aan het testen zijn op de Galaxy A50. In hoeverre dat toestel deze maand alleen een losse, nieuwe patch krijgt, durven we niet te voorspellen.

Hetzelfde geldt voor een aantal telefoons die per kwartaal bijgewerkt worden. De Galaxy A71 krijgt binnenkort Android 11 en One UI 3.x – al dan niet samen met de patch van maart.

Toestellen die deze maand – in ieder geval volgens de agenda – aan de beurt zijn voor een nieuwe patch zijn, o.a., de Galaxy A20e, A21s, A31, A40, A41, A42 5G, en de Galaxy A70

Qua tablets zijn de meeste recente modellen in de Tab S-serie nog bij de tijd. Alleen de Tab S6 Lite kan wel weer een nieuwe patch gebruiken. Mogelijk, ook, dat het een of andere model in de Tab A-serie weer toe is aan een nieuwe scheut beveiliging – dat merk je dan vanzelf in de loop van de komende weken.

En wanneer komt de update dan?

Zoals gebruikelijk, valt het niet te voorspellen wanneer welk toestel precies de Samsung update van maart zal ontvangen. Uiteraard houden wij een oogje op de uitrol van nieuwe patch, dus als jij een oogje op ons houdt, dan ben je altijd netjes op de hoogte 😉 .

Lees de reacties (4)

  • meest recente update A505FNXXS7BUC1 / A50FNOXM7BUC1 / A50FXXS7BUC1 stop constant mail applicaties zowel outlook als samsung e-mail