Samsung Galaxy S8 krijgt allerlaatste (officiële) update

De Samsung Galaxy S8 krijgt momenteel de laatste officiële update, met de patch van april. De S8 en S8 Plus verschenen ruim vier jaar geleden op de markt, en verdwijnen nu van Samsung's ‘update lijst'.

Galaxy S8 laatste update: april 2021

Ruim vier jaar geleden bracht Samsung de Galaxy S8 en S8 Plus uit in Nederland. Het waren Samsung's eerste telefoons zonder fysieke Home knop en een Infinity-display. Het waren ook de oudste topmodellen die een upgrade naar Samsung's One UI interface kregen, met de update naar Android 9. En nu rolt dan de laatste officiële firmware-update uit voor de toestellen.

Een ruim 563MB grote download bevat firmwareversie G95*FXXUCDUD1. Dat deze geen nieuwe functies meer bevat mogelijk duidelijk zijn – die kreeg de S8 al niet meer sinds Android 9. Maar nog een keer wordt de beveiliging naar min of meer de laatste stand van zaken gebracht. Daar zorgt de beveiligingspatch van april voor.

Je kunt de update inmiddels OTA installeren op alle in Nederland en België verkochte toestelvarianten – unbranded én branded. Er verschijnt vroeg of laat vanzelf een notificatie dat je ‘m kunt downloaden. Natuurlijk hoef je daar niet op te wachten. Via Instellingen -> Software-update -> Downloaden en installeren start je het proces handmatig.

Geen updates meer voor de Galaxy S8

Naast dit alles heeft Samsung vandaag de Galaxy S8 dus officieel geschrapt van haar lijst met telefoons die updates ontvangen. Dat is niet verrassend natuurlijk. Want hoewel Samsung pas in februari van dit jaar bekend maakte haar toestellen vier jaar lang beveiligingsupdates te geven, was dit bij high end toestellen informeel al jaren het beleid.

Tot mei vorig jaar – ruim drie jaar na release – bracht Samsung iedere maand de nieuwste security patches uit voor de Galaxy S8. Sindsdien werd het toestel officieel nog per kwartaal bijgewerkt. In feite verschenen er sindsdien nog zes updates.

Helemaal geen meer?

Overigens is de kans groot dat de update van vandaag niet de aller-, allerlaatste update zal zijn voor de Galaxy S8 modellen. Zelfs na afloop van de ondersteuningsperiode wil Samsung toestellen nog wel eens van de een of andere update voorzien. In november van 2020 werkten de Zuid-Koreanen de Galaxy S6 en S7 – uit respectievelijk 2015 en 2016 – nog eens bij, bijvoorbeeld. Meestal gaat het daarbij dan niet meer om updates naar een volledig nieuwe patch-niveau, maar om het gericht oplossing van losse problemen.

Maar duidelijk is, dat Samsung vanaf nu in ieder geval geen enkele belofte meer doet over toekomstige Galaxy S8 updates. Vandaag arriveert nog de patch van april 2021 – en daar zal ‘ie voorlopig wel even op blijven steken.

Daarbij is het natuurlijk niet zo dat de beveiliging van de toestellen vanaf morgen per direct verouderd is. Ze zijn nog bijgewerkt tot de patch van vorige maand. Daarmee zijn ze praktisch gezien voorlopig nog prima bij de tijd. Ze zijn voor alle huidige bank-apps, bijvoorbeeld, nog meer dan up-to-date genoeg, en blijven dat voorlopig ook nog wel even. Je hoeft jouw Galaxy S8 dus zeker niet op korte termijn in te ruilen voor iets nieuwers.

Heb jij nog een Galaxy S8 of S8 Plus in (dagelijks) gebruik? Heb je de nieuwe update al geïnstalleerd, en ben je nog meer (zichtbare) veranderingen tegengekomen? Laat het ons hieronder even weten!