Samsung update van mei: alles wat je moet weten (+krijg jij ‘m ook?)

Alle details van de update die Samsung in mei naar een flink aantal telefoons brengt zetten we hier op een rij. Bovendien kijken we op welke Galaxy apparaten je de nieuwe update zoal kunt verwachten.

Samsung update mei 2021: wat doet ‘ie?

Bij een nieuwe maand hoort – in smartphoneland – een nieuwe beveiligingspatch. Daarmee worden kleine en minder kleine, recent ontdekte beveiligingsissues in de software van je telefoon gladgestreken. Op toestellen van Samsung bestaan deze patches altijd uit twee onderdelen. Ze zijn een beetje van Google, en een beetje van Samsung zelf. Dat is bij de update van mei 2021 niet anders.

Google's helft van de patch biedt oplossingen voor 44 CVE's – Common Vulnerabilities and Exposures – waarvan er drie als ‘kritiek' aangemerkt zijn. Van deze drie zijn op dit moment nog geen exacte details bekend, maar ze worden in ieder geval alvast aangepakt.

Samsung's eigen bijdrage aan de patch bestaat deze maand uit fixes voor minstens 23 issues. Deze verbeteren de beveiliging van onder meer Samsung's Knox systeem, DeX, de Telefoon-app, en de Veilige map. Vijf van de 23 SVE's – Samsung Vulnerabilities and Exposures – hebben betrekking op slechts één specifiek onderdeel van de software (mediaextractor proces). Samsung zelf laat weten dat informatie over een aantal fixes op dit moment nog niet gepubliceerd wordt.

En welke telefoons krijgen ‘m?

Samsung telefoons die de update van mei sowieso gaan krijgen, zijn de toestellen die maandelijks bijgewerkt worden. Het gaat daarbij om deze lijst:

Daarnaast zijn er nog heel wat toestellen die ieder kwartaal een nieuwe patch krijgen. Op een aantal daarvan verwachten we in mei een nieuwe update, waaronder de Galaxy A51 (inclusief One UI 3.1) en de Galaxy A71. De Galaxy A42 ontving weliswaar al de Android 11 upgrade, maar is nu alweer toe aan een nieuwere patch – evenals de Galaxy A32 5G.

Aanvulling: die update voor de A51 is inmiddels beschikbaar, mét One UI 3.1, zonder patch van mei.

Andere toestellen – Galaxy S9, Note 8, A21s, A32 4G, A40, A70, A72, A80, M21, M31 – hebben patches die nog geen drie maanden oud zijn. Ook de Galaxy A31 en Galaxy A41 werden vrij recent nog bijgewerkt, maar krijgen binnen nu en een paar weken als het goed is de grote upgrade naar Android 11. En voor de goede orde: de Galaxy S8 krijgt momenteel nog de patch van april, maar daarna niets meer.

Qua tablets is duidelijk dat de Tab S7 en Tab S6 (Lite) momenteel goed bijgewerkt zijn. Voor de Galaxy Tab S5e gaat de uitrol van Android 11 momenteel elders van start. Deze komt met een beetje geluk later in mei ook naar Nederland en België. En zoals altijd geldt: mogelijk dat het een of andere model in de Tab A-serie de komende weken bijgewerkt wordt.

Wanneer precies?

Zodra een toestel de update van mei in Nederland daadwerkelijk ontvangt, maken wij daar nog apart melding van. Hou eventueel een oogje op ons overzicht met alle Samsung updates in Nederland, als je hiervan op de hoogte wilt blijven.

Rolt een update met de mei patch op jouw telefoon binnen? Laat het ons hieronder dan even weten!

Lees de reacties (9)

  • Ik heb de update op mijn note 9 gezet en mijn Facebook liet diverse programma's crashen. Heb fb moeten verwijderen.

  • Na de update van 9 mei kan ik niet meer bellen, gebeld worden en appen. Wat moet ik doen!?!

  • Afgelopen zondag, 16 mei, de update geinstalleerd op mijn Samsung Galaxy A10. Daarna verbindt de telefoon niet meer (automatisch) met het Wifi- netwerk thuis, verbinding die al ontstaat houdt nog geen 10 seconden stand.
    Bluethooth functioneert ook niet en het lijkt erop dat de batterij ook zwaarder belast wordt......
    HELP!! Wat kan ik doen?

  • Heb een S10 en ontving maandelijks, probleemloos, beveiligingspatch maar de laatste is nu van 1 maart 2021. Handmatig binnenhalen werkt niet en een harde reset van het toestel mocht ook niet baten. Toestel is net 2 jaar oud, via belsimpel. Iemand ervaring met hoe dit te verhelpen zodat de maandelijkse updates weer binnen rollen? Dank alvast :-)

1 2