De camera's zijn misschien wel het interessantste onderdeel van Samsung's nieuwe Galaxy S20, S20 Plus en vooral de Galaxy S20 Ultra. Tussen de hoge megapixelaantallen door zijn er best een paar opvallende details die de aandacht verdienen.
Galaxy S20 (Ultra) camera weetjes
Nu het stof rond de nieuwe Samsung Galaxy S20 modellen begint op te trekken kunnen we op het gemak details onder de loep nemen. Als je de afgelopen dagen her en der al over de toestellen hebt gelezen – onze Galaxy S20 hands-on preview incluis, natuurlijk – dan weet je dat de verwachting van de nieuwe camera's torenhoog zijn. Pas als we straks uitgebreid ermee aan de slag kunnen, zul je een echte mening van ons lezen. Tot die tijd zijn er wel een paar details die goed, grappig of suf zijn.
Video maken in de normale Foto stand
Ooit kon je in de standaard modus van Samsung's camera-app zowel foto's maken als video opnemen. Zonder extra handeling, wel te verstaan. En toen kwamen Android 9 Pie en de One UI interface, waarin Samsung de video-opname in een aparte camerastand onder bracht. Sindsdien moet je op Samsung telefoons van camerastand veranderen om te filmen. Erg handig is dat niet.
Op de Galaxy S20 heeft Samsung dit euvel gelukkig weer opgelost. Je zult geen aparte video-knop of zien in de camera-app. Maar als je de sluiterknop ingedrukt houdt begint het toestel vanzelf video op te nemen. Als je langer wilt filmen dan is de Video-stand nog steeds handiger, maar voor kortere, spontane opnames is dit prima. Op andere recente toestellen kon je er hooguit voor kiezen een GIF te maken door deze toets ingedrukt te houden. Of Samsung deze subtiele-maar-handige verbetering de komende tijd ook naar toestellen als de Galaxy S10 of Galaxy A50 – et cetera – brengt is niet zeker. Wij hopen van wel, in ieder geval.
De sluitertoets, waarmee je op de Galaxy S20 dus ook video opneemt
8K video: dít heb jij eraan
Jaja, met de verschillende Galaxy S20 modellen kun je video opnemen met een resolutie van 7680 × 4320 pixels. In de volksmond heet dat 8K video. Nu is het makkelijk te denken dat dat een overbodige functie is. Wie heeft er tenslotte een beeldscherm met een dergelijke resolutie om de opnames op terug te kijken?
Toch zijn er genoeg enthousiastelingen die je kunnen vertellen dat het filmen op 8K sowieso een voordeel biedt, al wordt de video daarna bewerkt en op een lagere resolutie opgeslagen. Maar dat is nogal een niche-toepassing. Leuker – naja, volgens ons – is het feit dat losse frames van een 8K video een resolutie hebben van ongeveer 33 megapixel. Zoals je misschien weet kun je deze op je Galaxy eenvoudig opslaan als losse foto. Je kunt dus altijd scherpe foto's uit je video halen – bijvoorbeeld als je onweer filmt, of iets anders waarbij timing cruciaal zou zijn als je het probeerde te fotograferen. Oké, het is misschien nog steeds geen super-mainstream toepassing, maar de liefhebber weet er vast wel raad mee.
En hoeveel opslag neemt 8K video dan in?
Uiteraard is het opnemen van 8K video dé manier om de opslag – 128GB of meer, op de Galaxy S20-modellen – snel te vullen. Hoe snel? Nou, één minuut 8K video is ongeveer 600MB groot. Een video van 5 minuten neemt 3GB in beslag. Dat is tevens de maximale duur van een 8K video – zodat de data hanteerbaar blijft, en/of de processor koel genoeg. Overigens: het toestel legt dit soort hi-res video vast met 24 frames per seconde. Een hogere framerate is misschien toch nog wat hoog gegrepen voor de telefoonhardware en de opslag.
Galaxy S20 Ultra neemt geen 960 fps Ultra Slow-mo video op
Met zijn 108 megapixel sensor is het natuurlijk de Galaxy S20 Ultra die de hoogste ogen gooit op cameragebied. Het is dus best verrassend dat juist dat model géén Super slow-mo video kan opnemen op 960 frames per seconde. De S20 Ultra legt ‘slechts' 480 frames per seconde vast, en maakt daar softwarematig 960 fps van. Dat de Super Slow-mo stand op dit toestel dus geen echte 960 fps opname biedt is misschien wel helemaal niet zo erg – maar het gekke is, dat de S20 en S20 Plus dit kunstje wél kunnen. Bovendien: die doen het op een 1080p full HD resolutie, terwijl de S20 Ultra beperkt is tot 720p HD (zie de aanvulling hieronder).
Samsung's eigen specificaties m.b.t. de Super Slow-mo functie in de Galaxy S20-serie
Daarbij moeten wel aantekenen dat toestellen als de Galaxy S10 hetzelfde trucje gebruiken als je Super Slow-mo gebruikt in de stand waarbij je 0,8 seconden vastleg. Alleen met de 0,4 seconden-optie gebruikt legt dat toestel echt 960 fps vast. Maar tenminste doet ‘ie het – en dat kun je van de Galaxy S20 Ultra niet zeggen. Hoewel niet officieel bekend, gokken we dat de hoeveel data die de 108 megapixel sensor genereert gewoon teveel is om 960 keer per seconde vast te leggen. Experts in de zaal kunnen graag toelichten in de reacties, hieronder 😉 .
Aanvulling: inmiddels heeft Samsung de informatie op haar eigen website aangepast, en wat blijkt? De Galaxy S20 en S20 Plus nemen 960fps video ook op HD-resolutie op, en niet op de eerder vermelde FHD-resolutie. Tenminste zijn de toestellen op dit vlak dus gelijk aan de S20 Ultra.
Het geheim van de S20 Ultra: de nonacell sensor
Voordat je nu teleurgesteld afdruipt, is misschien toch leuk te weten dat Samsung – ná de onthulling van de S20 Ultra – ook nog even de camerasensor zelf heeft geïntroduceerd. Deze 108 megapixel ISOCELL Bright HM1 gebruikt in feite een trucje om foto's te maken. In plaats van simpelweg een overdreven hoge resolutie te gebruiken, combineert het toestel telkens negen pixels tot één grote pixel. Het resultaat: een 1/1,33 inch sensor en een pixelgrootte van 2,4 micrometer. Ter vergelijking: de Galaxy S10 heeft een 1/2,55 inch sensor en 1,4 micrometer pixels.
De sensor van de S20 Ultra heeft dus de grootste sensor en pixels we tot nu toe zagen in Samsung's toptoestellen. Daarmee vangt hij bijvoorbeeld meer licht dan de meeste andere telefoons. Samsung zelf benadrukt dat de S20 Ultra de belichting per pixel kan variëren om zo HDR-opnames in real time te maken. Bovendien kan de sensor ook gebruikt worden om 12 megapixel foto's te maken met 3x zoom, zonder dat daarbij details verloren gaan.
Maargoed: de proof of the pudding is in the eating. Pas als we in het dagelijks leven onze tanden kunnen zetten in de camera van de S20 Ultra kunnen we definitief zeggen of de verwachtingen waargemaakt worden.
Galaxy S20 (Ultra) bestellen
Interesse in een van de S20 modellen? Je kunt ‘m nu reserveren in Samsung's eigen shop HIER. Je krijgt daar bij een S20 Plus of Ultra zelfs direct een set Galaxy Buds+ draadloze oortjes meegeleverd. Je kunt ook meer informatie checken over deze Galaxy S20 pre-order actie.
Geef een reactie