Samsung Galaxy Note 8 en 9 krijgen nu ook update van mei, inclusief belangrijke patch

Samsung rolt vandaag de update van mei uit voor zowel de Galaxy Note 9 als de Note 8. De laatste krijgt met de update vandaag nog niet de One UI versie 2.1. Wel bevat de mei patch voor beide telefoons een belangrijke fix.

Galaxy Note 9 update mei 2020

Laten we beginnen bij de Galaxy Note 9, die nu de bijna 120MB grote update naar firmwareversie N960FXXS5DTE2 krijgt. Dat is een belangrijke update, maar niet vanwege de verwachte upgrade naar One UI 2.1. Die zit namelijk nog niet in het pakket, vandaag.

Wel krijg je met de nieuwe update de beveiligingspatch van mei. Google stopte daar deze maand fixes voor 64 zwakke plekjes in. Tussen de 19 verbeteringen voor Samsung's eigen software bevindt zich vooral één cruciale bugreparatie. Een lek met de naam ‘Qmage‘ werd in januari ontdekt, maar bleek in feite al enige jaren in de combinatie van Android en Samsung's eigen apps te zitten. Nu, met de patch van mei, wordt de bug die misbruik op afstand – tenminste theoretisch – mogelijk maakt gerepareerd.

Specifiek op Note-telefoons met Android 10 – waaronder de Note 9, dus – wordt nóg een wat rare probleem opgelost. Het bleek namelijk mogelijk de heractiveringsvergrendeling van het toestel te omzeilen met een S Pen trucje. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, en na de update vandaag ook niet meer mogelijk.

Beschikbaarheid

Je kunt de update nu installeren op de unbranded Note 9 in Nederland en Belgie. Als Zuiderbuur krijg je nota bene een nieuwere firmwareversie: N960FXXS5DTE6. Wij weten zo gauw niet wat het voordeel daarvan is. Zoals meestal moet je nog wat langer geduld hebben als je een branded model hebt van Vodafone of T-Mobile.

Galaxy Note 8 update mei 2020

Voor de Galaxy Note 8 staat – in de vorm van firmwareversie N950FXXSBDTE6 – grotendeels dezelfde update klaar. Ook dit toestel krijgt de patch van mei, inclusief de fix voor het ‘Qmage lek'. Omdat de Note 8 zoals bekend niet op Android 10 draait, is de fix voor het S Pen probleem niet relevant.

Beschikbaarheid

Ook voor de Note 8 staat de update klaar op unbranded toestellen in Nederland en België. En ook hier geldt: nee, voor branded toestellen is hij er nog niet. In ieder geval kun je afwachten tot jouw toestel zelf een melding geeft, of je checkt de update direct handmatig via Instellingen -> Software-update -> Downloaden en installeren.

Heb jij de nieuwe update op jouw Note 8 of 9 geïnstalleerd? Ben je nog meer veranderingen tegengekomen? Laat het ons hieronder weten!

Lees de reacties (1)

  • Gear2 watch wilde slechts met grote moeite opnieuw verbinden (& sync probleem met s-health). Tja...