Samsung Galaxy S9 update van mei brengt cruciale beveiligingspatch

Met één druk op de knop werkt Samsung vandaag een hele rits telefoons bij. Ook de Nederlandse en Belgische Galaxy S9 krijgen de update van mei, inclusief de bugfix die het Qmage-lek dicht.

Galaxy S9 update mei 2020, inclusief Qmage fix

Eerder vandaag meldden wij al updates voor de Galaxy A5 2017, en voor de Note 8 en Note 9. Echter, meer gebruik(st)ers zullen blij zijn met de komst van dezelfde patch voor de Nederlandse Galaxy S9. Een bijna 120MB grote download brengt firmwareversie G96xFXXS9DTD7.

In deze firmware zit natuurlijk de beveiligingspatch van mei. Deze bevat maar liefst 65 fixes van Google voor het Android OS, en 19 verbeteringen van Samsung voor haar eigen interface. Over deze interface gesproken: nee, de update brengt nog geen One UI 2.1. Dat gebeurt pas in de loop van de zomer, waarschijnlijk.

Tussen de verbeterpunten voor Samsung's eigen software zit ook een bugreparatie die de ‘Qmage bug‘ oplost. Deze werd in januari gemeld, en bleek verantwoordelijk voor een lek in de beveiliging die waarschijnlijk al jaren in de combinatie van Samsung's apps en het Android OS zat. Het bleek mogelijk op afstand code uit te voeren op een telefoon, bijvoorbeeld door het sturen van een groot aantal MMS-berichten. Deze worden sinds enige tijd door Nederlandse providers niet meer ondersteund, maar toch is het een goede zaak dat het lek vandaag dus gedicht wordt.

Beschikbaarheid

Je kunt de update van mei nu installeren op de unbranded Galaxy S9. Op de S9 Plus is de update op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar ook daarvoor verwachten wij ‘m op korte termijn. Op branded toestellen van Vodafone en T-Mobile is de update ook al beschikbaar – zowel op de S9, als op de S9 Plus, nota bene. Alleen met een Belgisch toestel blijft afwachten noodzakelijk.

Zoals je inmiddels wel weet, krijg je vanzelf een notificatie als jouw S9 de update ‘vindt'. Je kunt ook direct handmatig checken, via Instellingen -> Software-update -> Downloaden en installeren. Heb jij de update al binnen? Laat het even weten als je toch nog meer veranderingen hebt gespot!

(Dank aan iedereen die het ons meldde!)

Lees de reacties (19)

1 2 3