Preview: Galaxy A5 (2017) met Android 8.0 Oreo

Gisteren startte in Rusland de update naar Android 8.0 Oreo voor de Galaxy A5 (2017). Dat betekent dat wij nu een blik kunnen werpen op de nieuwe software die binnenkort ook naar de Nederlandse toestelversie komt.

De Galaxy A5 (2017) verscheen begin 2017 op de Nederlandse markt met Android 6.0.1 Marshmallow. In de zomer kreeg het toestel vervolgens Android 7.0 Nougat, en nu – voorjaar 2018 – staat de update naar Android 8.0 Oreo voor de deur. We hebben de nieuwe firmware alvast op ons eigen toestel gezet, zodat jij een idee krijgt van wat de update zoal met zich mee brengt.

Galaxy A5 (2017) met Oreo: preview

Niet alleen krijgt de Galaxy A5 (2017) met de Oreo-update Android 8.0.0, maar ook de Samsung Experience 9.0 interface. Deze wijkt niet enorm af van de interface die je gewend was, maar een paar dingen moet je weten. Icoontjes zien er grotendeels hetzelfde uit, maar ze krijgen nu meer functionaliteit. Leg je vinger iets langer op – bijvoorbeeld – het icoontje van de Telefoon app, en je kunt direct naar een specifiek onderdeel ervan: Gemiste oproepen, Zoeken en Contact toevoegen.

Ook nieuw op het toestel is de Dual Messenger functie, die ook al op nieuwere Galaxy telefoons te vinden was. Dankzij Dual Messenger kun twee versies van eenzelfde berichtenapp installeren, om zo bijvoorbeeld privé en werk gescheiden te houden. Daarnaast is de Calculator vernieuwd, en krijgt een Eenheidsconversie stand erbij. Daarmee reken je eenvoudig allerlei eenheden om: graden Celcius en Fahrenheit, of kilometers en mijlen, etc. In Samsung Cloud treft nu ook de optie Cloud Drive aan. Daarmee kun je nu direct je eigen mappen maken in Samsung Cloud, en daar je eigen bestanden uploaden.

Het Always On Display krijgt ook op de Galaxy A5 (2017) nieuwe design met de update naar Android 8.0.  En ook op het vergrendelscherm kun je nieuwe klokstijlen kiezen en weergeven. Voor de zekerheid hebben ook nog even gecheckt of het toestel na de update ondersteuning heeft voor Project Treble, maar helaas. Dat was niet te verwachten, dus teleurstellend kun je het niet noemen.

In het Instellingen menu is maar weinig anders, maar het item Schermvergr. en beveilig. is nu opgesplitst in twee verschillende menu's. Na de update heb je aparte menuopties voor Vergrendelscherm en Biometrie en beveiliging. Dat laatste is natuurlijk waar alle vingerafdruk-opties te vinden zijn. Op cameragebied moet je veranderingen met een vergrootglas zoeken, en je zult ze niet vinden. Daarvoor kreeg het toestel een paar maanden geleden nog een aantal nieuwe features, tenslotte.

In Nederland

Zoals duidelijk was, is deze Oreo-preview van de Galaxy A5 (2017) niet gebaseerd op de Nederlandse software. De update is hier dan ook nog niet officieel beschikbaar. Wanneer dit wel gaat gebeuren is niet precies bekend. Recente geruchten noemden een uitrol in mei, en dat zou best wel eens kunnen kloppen.

De update die nu in Rusland gestart is, fungeert tevens als test – Samsung kennende, althans. Het zal nu nog even duren voor de update ook elders wordt aangeboden, zodat er op basis van de ervaringen eventuele bugs kunnen worden gefixt. Pas daarna rolt de update verder, en zal deze ook naar Europa en Nederland komen. En zoals altijd geldt: als jij jouw toestel direct bij T-Mobile of Vodafone hebt gekocht, krijg je de update op weer een ander moment.

Voor nu is het dus nog even geduld hebben – maar bij deze weet je alvast wat je te wachten staat. Check eventueel ook onze tips voor een goede voorbereiding op de Android 8.0 update. Dan kom je zeker niet voor verrassingen te staan. En laat het ons natuurlijk weten zodra de update op jouw toestel arriveert!

Lees de reacties (4)