Galaxy Z Flip 4 en Fold 4 hebben Samsung’s beste prestatiebeheer tot nu toe

Samsung introduceert in de Galaxy Z Fold 4 en Galaxy Z Flip 4 de beste prestatiebeheer-functie tot nu toe: Prestatieprofiel. Wij nemen ‘m zelf onder de loep.

Galaxy Z Flip 4 en Z Fold 4 Prestatieprofiel functie

Op iedere high end Samsung telefoon (S-, Z-, en Note-series) kun je zelf tot op zekere hooguit instellen hoe je de balans tussen prestaties en energieverbruik wilt. Als je via de Instellingen naar Batterij en apparaatonderhoud gaat, dan kun je daar Batterij kiezen, gevolgd door Meer batterij-instellingen. Afhankelijk van jouw toestel zie je daar opties om de prestaties te verbeteren. Of juist beter te balanceren. Maar geen van allen hebben ze op dit moment de Prestatieprofiel optie van de nieuwe Flip en Fold.

En dat is jammer, want het blijkt dat juist deze – in tegenstelling tot veel vergelijkbare features – een erg goede balans biedt tussen snelheid en accuduur. Althans, het Prestatieprofiel ‘Licht' doet dat. Als je overschakelt van de automatisch ingestelde Standaardmodus, schaaft de Z Flip 4 of Z Fold 4 het topje af van de prestaties van de processor.

Balans

Tests laten zien dat je zo'n 20% ruwe prestaties inlevert, doordat de maximale kloksnelheden van de rekenkernen een beetje verlaagd worden. Zo gaat de maximale kloksnelheid van de snelste X2-kern omlaag van 3,19GHz naar 2,82GHz. De drie Cortex-A710 kernen gaan van 2,75GHz naar 2,57GHz, en de vier A510 kernen van 1,8GHz naar 1,67GHz. De refresh rate van het scherm blijft maximaal 120Hz.

Echter, het is juist op de hoogste kloksnelheden dat de Snapdragon 8+ Gen 1 processor verreweg het minst zuinig is. Is door de extremen te vermijden, wordt merkbaar energie bespaart. Op onze Galaxy Z Fold 4 merkten wij de afgelopen dagen geen enkele vertraging. Samsung heeft met deze prestatiestand dus een uitstekende balans gevonden, zo lijkt het.

Daarbij moeten we natuurlijk wel opmerken: zodra je gaat gamen schakelt de Galaxy Z Fold 4 of Z Flip 4 automatisch terug naar het reguliere Prestatieprofiel. Samsung heeft geleerd van de storm-in-een-glas-water rond de Game Optimizing Service, eerder dit jaar. Toen klaagden sommigen steen en been over de optimalisatie van het energieverbruik tijdens het draaien van benchmark-apps en games. Als je zelf de game-prestaties wilt optimaliseren, verwijst Samsung je alsnog naar de Game Booster app.

Waarom niet gewoon standaard?

De nieuwe modus is zo goed gebalanceerd, dat je je afvraagt waarom het ‘lichte' Prestatieprofiel niet gewoon standaard is ingesteld. Mogelijk werd deze keuze gemaakt zodat de PR-afdeling nog kan zeggen dat de Snapdragon 8+ Gen 1 processor tenminste een beetje sneller is dan de Snapdragon 8 Gen 1. Ons is de energiebesparing echter liever, dan het topje van de prestatieladder.

Krijgen andere Galaxy telefoons ‘m ook?

We durven nog niet te zeggen of de Prestatieprofiel optie later ook naar andere Samsung toestellen gaat komen. Het lijkt natuurlijk logisch – Samsung brengt vaak features op nieuwe toestellen later ook naar oudere modellen, tenslotte. Maar: op de Galaxy S22 met Android 13 is de functie nog niet te vinden, op dit moment. Het is dus nog even afwachten of Prestatieprofiel voorlopig inderdaad een exclusief snufje van One UI 4.1.1 blijft – en dus van de foldable Z-serie.

Aanbiedingen

De Galaxy Z Flip 4 en Z Fold 4 liggen nu per direct in de Nederlandse winkels, vanaf – respectievelijk – €1099 en €1799. Je kunt ze nu bestellen met allerlei verschillende acties en bonusgeschenken. Wij verzamelden de beste deals hier…

…of je checkt ze direct hieronder:

Galaxy Z Fold 4 deals

WINKELSPRIJSBONUS
Samsung Shopv.a. €1599Incl. €200 directe korting – check deze deal HIER
Bol.comv.a. €1454Inclusief Leather Cover – check deze deal HIER
Mobiel.nlv.a. €1254 of i.c.m. abonnementCheck deze deal HIER
CoolBluev.a. €1729Nu met €200 cashback* – check deze deal HIER
MediaMarktv.a. €1799Nu met €200 cashback* en €150 inruilkorting – check deze deal HIER
PROVIDERS
KPNi.c.m. abonnementNu met €200 cashback*, toestelkosten €1656 – check deze deal HIER
T-Mobilei.c.m. abonnementNu met €200 cashback*, toestelkosten €1655 – check deze deal HIER
Vodafonei.c.m. abonnementNu met €200 cashback*, toestelkosten €1656 – check deze deal HIER
*€150 cashback hier aanvragen

Galaxy Z Flip 4 deals

WINKELSPRIJSBONUS
Samsung Shopv.a. €949Incl. €150 korting – check deze deal HIER
Bol.comv.a. €829Nu met €150 cashback* – check deze deal HIER
Mobiel.nlv.a. €973 i.c.m. abonnementNu met €150 cashback* – check deze deal HIER
CoolBluev.a. €1099Nu met €150 cashback* – check deze deal HIER
MediaMarktv.a. €1099 of i.c.m. abonnementNu met €100 cashback* – check deze deal HIER
PROVIDERS
KPNi.c.m. abonnementNu met €150 cashback* , toestelkosten €744- check deze deal HIER
T-Mobilei.c.m. abonnementNu met €150 cashback*, toestelkosten €696 – check deze deal HIER
Vodafonei.c.m. abonnementNu met €150 cashback*, toestelkosten €816 – check deze deal HIER
Tele2i.c.m. abonnementNu met €150 cashback*, toestelkosten €696 – check deze deal HIER
*€150 cashback hier aanvragen