Samsung werkt aan nog een nieuwe Google soc (én een nieuwe Exynos)

Geruchten over de nieuwe generatie van Google's Tensor soc doen al langer de ronde. Maar Samsung lijkt aan nóg een toekomstige chip voor de Pixel-bouwer te werken. Bovendien blijkt ook een opvolger van de Exynos 1280 in de maak.

Samsung bakt meer Tensor chips…

Google's Pixel 6 was de eerste telefoon van de zoekmachinegigant met eigen processor. Eigen, in dit geval, bleek al vrij snel ‘ontwikkeld in samenwerking met Samsung‘. Het is dus geen verrassing dat ook de aankomende Pixel 7 waarschijnlijk weer over een processor beschikt die uit Samsung's fabriek rolt. De eerste details over deze ‘Tensor 2' doken ook al op. Zo zou hij ontwikkeld worden op een developer board met codenaam ‘Cloudripper'.

Op basis hiervan gaan wij er vanuit dat de informatie die ons bereikte vermoedelijk niet van de ‘Tensor 2' is. Wij vernamen namelijk dat Samsung op dit moment een chip test met modelnummer S5P9865, op een dev board met de codenaam ‘Ripcurrent'. De chip zelf heeft mogelijk de codenaam ‘Zuma'. Echter, over welke chip het wel precies gaat, durven wij niet te zeggen.

Opvallend is natuurlijk, dat ook de S5P9865 qua nummering (9865) een voorspelbare koers blijft houden. De eerste Tensor soc bleek de S5P9845 – wat de S5P9855 precies is, waarover wij eerder schreven, werd tot nu toe niet helemaal duidelijk. Mogelijk blijkt dit later alsnog de slechts beperkt verbeterde tweede generatie van de Tensor soc te zijn, maar ook daarover kunnen wij verder niets bevestigen.

…en een ‘Exynos 1380'

Tegelijkertijd werkt Samsung zelf vlijtig verder aan eigen nieuwe Exynos processoren. Een mogelijke Exynos 2300 (S5E9935) kwamen wij eerder al op het spoor, al lijkt de kans klein dat deze volgend jaar in de Samsung Galaxy S23 zit. Inmiddels blijken de Zuid-Koreanen ook aan opvolger van de processor van de Galaxy A53 – de Exynos 1280 (S5E8825) – te werken. Deze mogelijke ‘Exynos 1380' wordt ontwikkeld en getest onder de productcode S5E8835. Een kandidaat-telefoon voor deze processor zou volgend jaar de Galaxy A54 kunnen zijn, maar – je raadt het al – dat valt nu nog niet met zekerheid te zeggen.