Samsung Galaxy S23, Z Flip/Fold 5 en Tab S9 ontvangen nu Galaxy AI update (One UI 6.1)

De langverwachte Galaxy AI-update is nu beschikbaar op de Samsung Galaxy S23 serie – inclusief de FE – én op de Galaxy Z Flip 5 en Z Fold 5. Bovendien brengt de upgrade nog een paar andere verbeteringen die bij One UI 6.1 horen. Aanvulling: en ook op de Galaxy Tab S9 kun je de upgrade inmiddels installeren.

Galaxy S23, Z Flip 5 en Z Fold 5 update: One UI 6.1…

Al voor de lancering van de Galaxy S24 waren een aantal dingen over Samsung's Galaxy AI bekend. Hoewel de functies hun debuut maakten op de S24-serie, was al snel duidelijk dat de meesten ook naar de Galaxy S23 komen. Nu, ruime anderhalve maand later, is het dan zover.

Voor de S23, S23+ en S23 Ultra staat nu een 3,1 GB grote update klaar naar firmwareversie S91*BXXU3CXCF, terwijl de Galaxy S23 FE firmware S711BXXU2CXCF krijgt. En ook op de Z Flip 5 (F731BXXU1CXCF) en Z Fold 5 (F946BXXU1CXCF) staat de fikse upgrade klaar om gedownload te worden. Bovendien doet direct ook de Galaxy Tab S9-serie mee, met firmware XXU2BXC9.

De update brengt, simpel gezegd, twee grote upgrades naar de telefoons. One UI 6.1 wordt geïnstalleerd, met een aantal kleine verbeteringen voor de interface zelf. Zo kun je op het Always On Display achtergrondafbeeldingen tonen. Er zijn nieuwe klok-widgets voor het vergrendelscherm, de gebarennavigatie gaat op de schop, en de animaties in de interface zijn vloeiender.

Bovendien kunnen wij bevestigen dat Samsung vandaag eindelijk de ‘inbrand-bug' oplost, die al sinds de upgrade naar Android 14 op de toestellen aanwezig is. Een nieuwe beveiligingspatch kregen de toestellen nog niet – die stond op maart en blijft bij maart.

…en Galaxy AI

Uiteraard is het het Galaxy AI-pakket dat het meest in het oog springt. Na de upgrade vandaag kun je gebruik maken van de meeste Galaxy AI-features die we al kennen van de Galaxy S24. Zo kun je gebruik maken van:

  • Omcirkel om te zoeken (Circle to search): Met deze functie kun je – als je de Home-toets wat langer aanraakt – op het scherm een cirkel tekenen met je vinger. Google zoekt dan naar relevante content over wat er in die cirkel op je scherm stond.
  • Generatieve achtergronden: Je kunt achtergrondafbeeldingen later genereren op basis van een aantal ‘voorgeprogrammeerde' prompts, die je op sommige punten kunt aanpassen.
  • AI Foto-editor: Als je via de Galerij foto's bewerkt, kun je op het ‘AI-icoontje' tikken om zo een paar extra mogelijkheden te gebruiken. Zo kun je objecten nog beter dan eerder verwijderen uit een foto. En als je je een foto draait, genereert Galaxy AI vanzelf extra beeldmateriaal zodat de foto niet kleiner wordt.
  • Instant slow-mo: kijk je video's, dan maakt je toestel daar zelf een vloeiende slow-motion video van zodra je je vinger op het scherm legt. LET OP: deze functie lijkt niet beschikbaar op de Galaxy S23 FE, ook al vermeldt de changelist hem wel op het toestel.
  • Achtergrond met foto-omgeving (Photo ambient wallpaper): Met deze functie kun je een eigen foto als achtergrond instellen, waar vervolgens animaties aan toe worden gevoegd op basis van weer en tijdstip. Deze functie moet je zelf inschakelen via Instellingen -> Geavanceerde functies -> Labs.

Voor al de hierboven genoemde functies maakt het niet uit in welke taal je jouw Galaxy S23 gebruikt. Tenslotte zijn ze niet gebaseerd op taal. En dat is fijn, want Galaxy AI spreekt nog geen Nederlands. Dat bekent dat je de volgende functies wel kunt gebruiken, maar alleen in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, Pools, Chinees, Japans, Hindi, Thai, Vietnamees en Koreaans:

  • Telefoon (Call assist): live vertaling van telefoongesprekken
  • Toetsenbord (Writing assist): vertaal berichten en krijg hulp bij het schrijven ervan
  • Tolk (Live translate): vertaling van gesprekken
  • Samsung Notes: (Note assist): automatisch notities maken, samenvatten, titels genereren en meer
  • Spraakrecorder (Transcript assist): spraakopnames uitschrijven naar tekst, en samenvatten
  • Internet (Browsing assist): webpagina's vertalen en samenvatten

Screenshots van de volledige, uitgebreide changelist van de upgrade hebben we onderaan dit artikel toegevoegd.

Installatie en beschikbaarheid

Bij dit soort uit de kluiten gewassen upgrades moet je altijd bedenken dat het even kan duren voor jouw telefoon alles verwerkt heeft én zichzelf opnieuw geoptimaliseerd. Dit proces gaat ook nog door nadat het toestel alweer opnieuw gestart is en je ‘m weer kunt gebruiken. De eerste periode na de upgrade kan het energieverbruik hoger zijn dan anders. Dit normaliseert vanzelf weer na enige uren of dagen.

Je kunt de Galaxy AI-upgrade nu direct in Nederland, België en de rest van Europa downloaden op de unbranded versies van de:

  • Galaxy S23
  • Galaxy S23+
  • Galaxy S23 Ultra
  • Galaxy S23 FE
  • Galaxy Z Flip 5
  • Galaxy Z Fold 5
  • Galaxy Tab S9-serie (Wi-Fi- en 5G-modellen)

Zoals bij alle andere updates geldt ook nu: je kunt wachten tot jouw S23 vanzelf een melding toont. Of je checkt de beschikbaarheid zelf via Instellingen -> Softwareupdate -> Downloaden en installeren.

Omdat Samsung de upgrade in één klap naar zoveel verschillende modellen en in zoveel verschillende markten uitrolt, lijken de update-servers nogal belast te zijn. Menigeen loopt op dit moment tegen de melding ‘Kan update niet downloaden‘ aan. Het toestel zegt ‘Er is een netwerk- of serverprobleem opgetreden. Probeer het later opnieuw.' De oplossing is simpel: blijf het proberen en het geduld. Vroeg of laat lukt het wel.

Overigens krijgt de Galaxy Tab S9 een vergelijkbare upgrade, maar die wordt pas in de loop van april verwacht.

Heb jij de update binnen op jouw Galaxy S23? Welke veranderingen vallen jou direct op? Verliep de installatie goed, of duiken er nieuwe bugs op? Deel hieronder jouw ervaringen met ons en de rest van de Lage Landen!

(Dank, Willem, Harry, Peter en Bjorn!)

Lees de reacties (16)

  • Voor Cirkle to Search heb je helaas de overbodige Google App nodig. Tevens Google Assistent mee geïnstalleerd. Vervelend als je die er al af had gegooid samen met Google app.

    Tolk wordt automatisch aan je Quick panel toegevoegd, ook al heb je hier niet op gevraagd.

    Bij knop uitschakelen via Quick Panel zijn er nu 4 opties: Uitschakelen, Opnieuw opstarten, Noodoproep, Medische gegevens.

    Batterij beschermen is terug geschroefd van 85% naar 80%. Als je deze wil instellen naar aanpasbaar moet je akkoord gaan met Aangepaste service.

    Niet alleen maar hosana dus voor One UI 6.1

  • Na de update is het startscherm niet meer te bewerken door deze ingedrukt te houden. Hierdoor ook geen mogelijkheid meeer om een nieuwe pagina toe te voegen. Meer mensen last van deze bug? 

1 2 3