Samsung’s lost nu eindelijk curieuze ‘inbrand-bug’ op

De One UI 6.1 update die vandaag op de Galaxy S23-serie en de Galaxy Z Flip 5 en Z Fold 5 arriveert brengt een belangrijke verbetering. Eindelijk wordt de ‘inbrand-bug' opgelost, die maanden geleden met de Android 14 upgrade meekwam.

‘Inbrand-bug' eindelijk opgelost op Galaxy S23, Z Flip/Fold 5

Toen Samsung eind 2023 Android 14 naar een groot aantal Galaxy telefoons en tablet bracht, dook een vreemde bug op. Om het scherm van telefoons tegen inbranden te beschermen worden vaak getoonde interface-elementen regelmatige een paar pixels opgeschoven. In Android 14 bleek dit ‘pixel shift' mechanisme op Samsung telefoons niet te werken voor de statusbalk. Een oplossing voor deze ‘inbrand-bug‘ leek simpel, maar verscheen in de maanden na de grote upgrade niet.

Toch kunnen gebruik(st)ers met een Galaxy S23, Galaxy Z Flip 5 of Z Fold 5 na vandaag weer opgelucht ademhalen. Na de nieuwe One UI 6.1 upgrade is de ‘pixel shift' van de statusbalk opnieuw geactiveerd. Op deze manier wordt de kans op inbranden gelukkig weer geminimaliseerd.

Ook op de Galaxy S23 FE wordt de bug vandaag gerepareerd. Dat toestel kwam ermee uit de doos, toen Samsung ‘m in december met Android 14 en One UI 6.0 uitbracht. Daarover schreven we destijds ook in onze Galaxy S23 FE review.

En andere Samsung telefoons dan?

Hoe het zit op Samsung's andere telefoons is de situatie nog niet zo duidelijk. Het bedrijf liet tot nu toe niets los over de One UI 6.1 voor telefoons die géén Galaxy AI krijgen. Toch zou dat de update zijn die de bug moet oplossen op telefoons zoals de Galaxy S21, Galaxy S22 en de Galaxy A52, A53 en A54.

Wel kunnen we bevestigen dat voor deze toestellen een One UI-upgrade in ontwikkeling is. Het lijkt dus niet meer dan logisch dat ook de andere telefoons en tablets die nu op Android 14 en One UI 6 draaien later dit voorjaar worden bijgewerkt.

Heeft jouw Galaxy ook last van de bug?

Voor de goede orde: inderdaad, de bug zit op alle Samsung telefoons en tablets die op dit moment op Android 14 en One UI 6.0 draaien. Je kunt dit zelf checken via Instellingen -> Info telefoon -> Softwaregegevens.

Lees de reacties (6)

  • Hier de Galaxy A71 met One Ui 5.1 die heeft ook een ingebrand scherm dus het probleem bestaat al langer.

  • Ik hoop dat de update voor de S22 serie ook snel komt om dit te verhelpen. Zeker als de zomer straks komt met (hopelijk) veel zonneschijn, dan gaat het scherm vaak automatisch op standje extreem helder en laat dat nu net de trigger zijn van het inbranden.

  • Ik heb een S21 telefoon en ik heb een flink ingebrand scherm. Net na de 2 jaar, dus geen garantie meer. Als de schermen zo makkelijk inbranden, neem ik geen samsung meer.