Vijf dingen die je óók moet weten over de Samsung Galaxy Note 10 (Plus)

Spoedig liggen de vorige week onthulde Samsung Galaxy Note 10 en de Note 10 Plus in de Nederlandse winkels. We hebben al heel wat aspecten van de toestellen besproken – onder meer in onze Galaxy Note 10 hands-on preview. Vandaag zetten we nog vijf onderbelichte features van de toestellen op een rij.

Samsung Galaxy Note 10: vijf dingen die je óók moet weten

Anno 2019 zijn de verschillen tussen nieuwe high end smartphones klein. Alles is groot, snel, mooi, en – in grote lijnen – goed. Toch zijn er altijd weer verschillende details die voor verschillende mensen interessant zijn. Dat merken wij natuurlijk ook in de verscheidenheid aan vragen die wij krijgen over de Galaxy Note 10 (Plus). En dus zetten we nog wat punten op een rij.

Géén Bixby knop!

De Bixby-knop die zoveel besproken was op topmodel-Galaxy telefoons sinds de Galaxy S8 is niet meer. Inderdaad, de Galaxy Note 10 (Plus) heeft geen aparte Bixby-knop meer. Zoals op andere recente telefoons, zoals de Galaxy A50, heeft Samsung deze in de aan/uit-knop geïntegreerd. Je start Bixby door de aan/uit-knop gewoon wat langer ingedrukt te houden.

Om het plaatje compleet te maken heeft Samsung bovendien de extra mogelijkheden van deze knop instelbaar gemaakt. Met andere woorden: je kunt in de software van de Galaxy Note 10 zelf kiezen wat er gebeurt als je de aan/uit-knop lang indrukt. En wat er gebeurt als je ‘m twee keer achter elkaar indrukt. Dat laatste hoeft dus niet per se het starten van de camera te zijn (al is dat wel de handigste toepassing, volgens ons).

Hoe snel opladen?

Beide Note 10-varianten worden standaard met een 25 Watt oplader geleverd. Hoewel wij het zelf nog niet in de praktijk konden testen, bleek onlangs al wel hoe snel de Galaxy Note 10 Plus (4300 mAh accu) daarmee opgeladen wordt. Een compleet lege accu is na 10 minuten alweer 22% opgeladen – en na 30 minuten zelfs 64%. Helemaal vol laadt je het toestel in 1 uur en 5 minuten.

Hoewel we nog geen precieze metingen zagen, heeft de Note 10-zonder-plus een accu die zo'n 20% kleiner is. Dat toestel laadt je dus in minder dan een uur helemaal vol. Ter vergelijking: om de Note 9 (4000 mAh accu) op te laden heb je ongeveer 1 uur en 40 minuten nodig.

Nogmaals: dit is met de standaard 25 Watt lader. Heb je de Note 10 Plus, en schaf je de 45 Watt lader aan? Dan gaat alles nog veel sneller maar – LET OP! – Samsung zelf zegt dat je deze oplader beter niet standaard kunt gebruiken. Kennelijk is het opladen met zo'n capaciteit simpelweg niet erg goed voor de batterij.

Bovenrand van de Galaxy Note 10, v.l.n.r.: microfoon, speaker, sim-tray

Dual-SIM?

Tegenwoordig bieden alle Samsung telefoons plaats aan twee simkaarten. En inderdaad: ook in de Galaxy Note 10 en Note 10 Plus kun je er twee kwijt. De 6,3 inch Note 10 heeft een tray waar gewoon 2 simkaarten in passen. Op de Note 10 Plus zit het nog wat anders: deze heeft een hybride slot, met een tray voor twee simkaarten of één simkaart en één geheugenkaart. En ja, in de Note 10-zonder-plus kun je dus géén geheugenkaart stoppen. De 256GB interne opslag moet voldoende zijn, in combinatie met de Cloud-opslagdienst van jouw keuze.

Méér licht in de zoomlens, minder in de frontcamera

Op het eerste gezicht hebben de nieuwe Galaxy Note 10 modellen ongeveer dezelfde camera-setup als de Galaxy S10. Achterop zitten drie lenzen, voorop eentje. Toch zagen we onlangs al dat de Note 10 (Plus) duidelijk hoger scoort op selfie-gebied. Dit gebeurt ondanks de kleinere lensopening (f/1.9 op de S10, f/2.2 op de Note).

De zoomlens van de Note 10 heeft overigens juist een grotere lensopening dan die van de S10 (f/2.2 vs f/2.4), dus voor zulke opnames vang je wel meer licht. Beide camera's (front en zoom) kun je nu ook gebruiken in de aparte Nacht camera-modus – op de S10 kan dit vooralsnog niet. (In een eerdere versie van dit artikel haalden wij het diafragma van de zoom- en frontcamera door elkaar – dank aan de tipgever voor de heads up)

Waterdicht?

Sinds de Galaxy S7 uit 2016 waren alle topmodellen in Samsung's telefoonaanbod waterbestendig. Voor de Galaxy Note 10 (Plus) is het niet anders, dankzij de IP68-certificatie. Daarbij moet je altijd weer bedenken: waterbestendig, ja! Waterdicht? Nee. Net als toestellen als zijn voorganger – de Note 9 – overleeft ook de Galaxy Note 10 een half uur onderdompeling op een diepte tot anderhalve meter. Maar hij is nog steeds niet echt gemaakt voor veelvuldig gebruik onder water – daarvoor zou hij officieel waterdicht moeten zijn.

In de praktijk betekent dit, dat het toestel gewoon nat kan worden. Een glas water? Een duik in de badkuip? Geen probleem, dus. Wijzelf hebben Samsung's IP68-gecertificeerde toestellen de afgelopen jaren regelmatig ook onder water gebruikt. In 9 van de 10 keer gaat dit goed, maar als je er echt mee aan de slag gaat – in bewegend water, vooral – dan kunnen er toch haperende knoppen ontstaan, of een melding dat er vocht in de USB-poort zit die niet snel verdwijnt. Soms duurde het enige dagen voor alles echt weer helemaal droog en probleemvrij was. Dus nogmaals: ja, de Galaxy Note 10 (Plus) is waterbestendig, maar niet 100% waterdicht.

De Galaxy Note 10 en Note 10 Plus liggen vanaf 23 augustus daadwerkelijk in de Nederlandse winkels, vanaf €949. De Galaxy Note 10 pre-order is nu al gestart. Check Samsung’s eigen shop HIER voor de opties, én meer informatie over de actie waarbij je €100 extra inruilwaarde krijgt voor je oude telefoon.