Bug: sommige Galaxy A- en M-serie telefoons starten telkens opnieuw

Volgens berichten op Samsung's Indiase forum worden sommige modellen in Samsung's Galaxy A- en M-series uit 2019 en 2020 geplaagd door een curieuze bug. Toestellen lopen vast en starten vanzelf opnieuw op. Wij willen in kaart brengen of het probleem ook op Nederlandse en Belgische toestellen voorkomt. Dus: heb jij hier ook last van?

Bug op de Galaxy A50, A51, en meer: start telkens opnieuw op

Soms heb je van die fouten die in enkele gevallen op willekeurige telefoons optreden. Dat kan na een update zijn, waarbij soms de update een fout bevat – maar misschien is er wel gewoon iets fout gegaan op dat ene, specifieke toestel. Toch lijkt een nieuwe bug structureler op te treden op een aantal mid-range telefoons van Samsung.

Toestellen met de Exynos 9610 en 9611 processor lijken de laatste maanden te worden geplaagd door een bug die ervoor zorgt dat ze telkens weer vanzelf opnieuw starten. In India, waar veel verschillende modellen met deze processoren verkocht zijn, zijn veel meldingen te vinden op Samsung's lokale fora. We zien dat de bug ook een aantal toestellen betreft die ook in Europa goed verkocht zijn. Denk daarbij aan de Galaxy A50 en Galaxy A51, en sommige modellen in de M-serie.

De bug zorgt ervoor dat de telefoon een paar keer per dag vanzelf opnieuw start. Soms loopt hij eerst vast, alvorens uit zichzelf te resetten. En in een enkel geval belandt de telefoon zelfs in een zogeheten bootloop: hij blijft zichzelf resetten, zonder dat je er verder nog iets mee kunt doen.

Normaal gesproken zou een dergelijke bug verholpen moeten zijn na het uitvoering van een fabrieksreset. Maar in dit geval werkt deze oplossing niet. Er zou zelfs sprake zijn van een probleem met de processor en/of het moederbord. De bug is in dat geval ook niet te verhelpen door een software-update. Alleen het vervangen van het moederbord biedt dan soelaas.

In Nederland of Belgie?

Tot nu toe is dit probleem nog niet op onze radar in Nederland of België verschenen. Althans, niet meer dan een enkel vastlopend toestel die dit min of willekeurig doet. Onze eigen redactionele toestellen – hier aanwezig: A50, A51, M21 – hebben tot nu toe géén last van de bug. Bovendien zijn de verschillende modellen die in ons land verkocht zijn niet altijd 100% gelijk aan de toestelversies die in India over de toonbank gingen.

Toch zijn wij benieuwd of de ‘reset-bug' ook aan deze kant van de wereld te vinden is. In Nederland en België zijn deze telefoons uitgerust met de Exynos 9610 of 9611 chipsets:

Andere toestellen in de A-series en M-series van 2019, 2020, en 2021 draaien op andere processoren, die niet door deze specifieke bug geplaagd worden.

Heb jij een van de genoemde toestellen – of een andere! – en reset deze zichzelf bij jou regelmatig vanzelf? Laat het hieronder even weten!

(via)

Lees de reacties (239)

        • Mijn Samsung Galaxy A50 start sinds enige tijd ook steeds opnieuw op. Vooral als ik thuis ben (KPN netwerk) en het lijkt de laatste tijd steeds vaker te gebeuren. Ik heb het toestel bijna 5 jaar en hoewel hij verder prima dienst doet, overweeg ook een nieuwe aan te schaffen. Zou het Samsung daar om te doen zijn ….. ?

          • ik heb ook de a50 en het zelfde probleem
            we doen er te lang mee .
            zo dwingen ze ons een nieuwe aan te schaffen.

      • Was mij nu 3x gebeurd, bij Ah, erg handig als jouw boodschappenlijst in de telefoon staat..
        Dus ging ik Googlen..en zag dit bericht.
        Erg vervelend, maar nu in juli, dus nog steeds deze bug

      • Ja helaas ik heb de a 51, deze start momenteel 6x per dag opnieuw op na een soort van vast te lopen.
        Het gekke is, hij herstart uit zichzelf en alle functies werken zonder pincode in te hoeven voeren. Herstart je de telefoon daarna zelf, is er wel een pincode vereist.
        Lastig dit.

      • Ik heb een M31 en die slaat ook geregeld vast en start opnieuw op. Soms 3 keer per dag en soms vaker zonder aanwijsbare reden. Laatste updates hebben niet geholpen

    • Oww , gek word ik ervan!
      mijn M31 blijft maar opnieuw opstarten.
      Ligt niet aan een specifieke app.
      Hoewel hij bij de socials fb, Insta, wel vaker bokt. Dus heeft t dan zin om m terug te zetten naar fabrieksinstellingen ?

  • De A40 van mij heeft ook regelmatig last van. Restart meermaals, en wil soms helemaal niet meer opstarten. Heeft net september update gehad, lijkt nu weer goed te gaan.

      • Ik heb het sinds een aantal maanden op mn samsung a51, maar alleen wanneer ik in 1 specifieke winkel ben. Hoe kun je deze bug verwijderen?

        • Vraag...is deze winkel de AH? Want daar is mij telefoon A51 nu al voor de 5e x 3 weken uit zichzelf opnieuw gaan opstarten.

          • Bij de AH ligt het aan het KPN netwerk van AH. Ditis mij onlangs door een AH manager verteld. Reuze irritant.
            Mijn A51 valt overigens ook tussendoor uit sinds enkele maanden. Ik overweeg inmiddels om een ander toestel te gaan kopen.

        • De A51 van mijn vrouw valt ook regelmatig uit, meestal is dit bij de AH.

          • De A51 van mijn vrouw valt ook zeer regelmatig uit. Tot nu toe alleen thuis gezien

  • Hallo,

    Sinds enige tijd heb ik hier ook last van. Op willekeurige tijden start mijn A50 ook spontaan opnieuw op. Mijn vrouw heeft hetzelfde toestel en daar geen last van.

  • Heb ook hetzelfde gehad... bleek een kapotte simkaart!
    Maar kan natuurlijk ook ergens anders vandaan komen?
    Grt.

    • Sinds vandaag dit probleem. Iedere 2 minuten hangt hij vast en start hij opnieuw op. Ik kan daardoor nu niet meer op mijn telefoon want zodra hij opgestart is valt hij weer uit en start hij weer opnieuw op...

1 2 3 41