Samsung Galaxy S9 (Plus) hands-on: eerste indrukken

En toen was het zover: tijdens Unpacked 2018 heeft Samsung de Galaxy S9 en S9 Plus officieel onthuld. De belangrijkste features en vernieuwingen zetten we voor je op een rij in onze Galaxy S9 hands-on.

Zoals wel vaker waren in feite alle details van de nieuwe toestellen al eerder uitgelekt. Echte verrassingen zijn er dus eigenlijk niet. Wel zijn er toch wat belangrijke punten flink vernieuwd – al zie je dat niet direct aan het uiterlijk.

Galaxy S9 (Plus) hands-on: dit moet je weten

De Galaxy S9 heeft een 5,8 inch AMOLED scherm met twee licht gebogen randen. De S9 Plus heeft een 6,2 inch scherm van hetzelfde type. Deze schermen bedekken het overgrote deel van de voorkant van de toestellen. Qua uiterlijk lijken de toestellen sterk op de Galaxy S8 en S8 Plus. Ze voelen ook niet veel anders aan, en zijn nagenoeg even groot. Wel zijn beide S9 modellen een fractie zwaarder dan hun voorgangers. Pas als je ze omdraait vallen aan de achterkant een paar echte veranderingen op.

De vingerafdruksensor zit niet naast de camera, maar eronder. Op deze plek is hij makkelijker te bereiken, ook als je geen enorme handen hebt. Een duidelijke scheiding tussen sensor en camera is er nog steeds niet, waardoor je toch nog even – wij vermoeden: niet lang – zal moeten wennen aan de plaatsing.

Ook in 2018 blijft Samsung de 3,5 millimeter koptelefoonaansluiting gebruiken. Deze prijkt weer onderop het toestel, naast USB type-C connector en de vernieuwde speaker. Deze laatste vormt op de Galaxy S9 samen met de speaker boven het scherm een stereo paar – een primeur in de Galaxy S serie. Uiteraard zijn deze 'tuned by AKG'. Op de 360-graden Dolby Atmos functie komen we terug in onze review, als we deze rustig hebben kunnen beluisteren.

Onder de volumetoetsen zit ook nu weer de Bixby knop. Deze is inmiddels best handig en bruikbaar – als je in Zuid-Korea of de VS woont. In Nederland was hij op de S8 overbodig, en zal dit op de S9 nog steeds zijn. Mocht je graag Engels spreken met je telefoon dan ligt de zaak anders, maar dat doen maar weinigen in Nederland.

Vernieuwd design van de speaker onderop, inclusief klassieke 3,5 mm aansluiting en USB type-C

Sneller

Binnenin de Galax S9 (Plus) zijn de vernieuwingen wel behoorlijk. Samsung's nieuwe Exynos 9810 processor is op sommige gebieden twee keer zo snel als de chip die vorig jaar in de S8 zat. Die was niet per se traag, en we hopen dan ook dat al deze power vooral kan zorgen voor een lager energieverbruik bij de niet-zo-zware taken. De batterijcapaciteit van beide modellen groeide niet: de S9 heeft een accucapaciteit van 3000 mAh, de S9 Plus heeft 3500 mAh aan boord.

Samsung heeft de Galaxy S9 uitgerust met 4GB werkgeheugen. Wie meer geheugen wil kan terecht bij de S9 Plus, waar de Koreanen wel 6GB in stoppen. Beide modellen hebben standaard 64GB opslagcapaciteit, die je uiteraard kunt uitbreiden met een SD-kaartje van maximaal 400GB.

De toestellen draaien vanaf de lancering direct op Android 8.0. Oreo, inclusief de Samsung Experience 9.0 interface. Afgaande op eerdere Galaxy modellen betekent dit dat de Galaxy S9 in ieder geval grote Android updates gaat krijgen in 2019 en 2020. Beveiligingsupdates gaan dan tenminste tot 2021 door – mogelijk nog iets langer.

Galaxy S9 met enkele cameralens, met daaronder de vingerafdruksensor

Camera

Naast de (veel) snellere hardware, heeft Samsung ook met de camera's in de Galaxy S9 en S9 Plus stappen vooruit gezet. De Galaxy S9 heeft nog steeds een enkele lens. Alleen de S9 Plus heeft een dual camera achter. Toch zit het vernuft in de primaire lens. Deze heeft een flink grote lensopening van f/1.5, die zelfs in het donker heel veel licht vangt. Bij meer licht kan die lensopening zich aanpassen, zodat je overdag met een f/2.4 kiekjes schiet.

Dankzij ‘Super Speed dual pixel fasedetectie' moet de autofocus nog sneller zijn dan we tot nu toe gewend waren van Samsung. En door een nieuwe sensor en de snelle hardware kun je ‘Super Slow-mo' video vastleggen tot wel 960 frames per seconde, bij een 720p HD resolutie. Het toestel detecteert zelf beweging, en begint in deze stand op te nemen zonder dat jij het exacte moment hoeft te ‘gokken'. Dat belooft spectaculaire – hoewel misschien ietwat gimmicky – slowmotion videos, die je bovendien direct van muziek kunt voorzien.

De dual camera van de Galaxy S9 Plus

De Galaxy S9 Plus krijgt bovenop dit alles nog wat extra snufjes door de dual camera. Deze kennen we in feite ook al van de Galaxy Note 8: optische zoom (supertof!) en Live Focus (ook best leuk).

Hoe goed dit alles uitpakt lees je uiteraard binnenkort in onze uitgebreide review. De Galaxy S9 en S9 Plus beloven heel wat, en als hun camera's inderdaad zoveel beter zijn dan die van de S8 dan wil dat toch wel wat zeggen. Tenslotte behoorden de S8 en Note 8 ook nu nog tot de absolute top in smartphone-cameraland. Echter, conclusies gaan we pas trekken als we uitgebreid de camera van de toestellen hebben kunnen testen in het dagelijks leven.

AR Emoji

Als extra snufje, heeft Samsung de Galaxy S9 uitgerust met de AR Emoji functie. Hiermee wordt je eigen gezicht gebruikt als basis voor emoji's met alle leuke, gekke, vreemde en grappige gelaatstrekken van normale emoji's. Deze worden vervolgens als normale GIF opgeslagen. Dat betekent dat je ze gewoon via Whatsapp kunt versturen, of op Facebook – of andere sociale media van jouw keuze.

Beveiliging

Op het eerste gezicht is de beveiliging van de Galaxy S9 (Plus) hetzelfde geregeld als op de S8: er is een vingerafdruksensor, een irisscanner en gezichtsherkenning. Echter, dankzij de nieuwe ‘Intelligent Scan' functie, combineert het toestel vanzelf gezichtsherkenning en irisscanner, afhankelijk van de omstandigheden (meer licht, minder licht). Dit moet veiligheid, betrouwbaarheid en snelheid vergroten waarmee je jouw Galaxy S9 ontgrendelt. Dit belooft een grote verbetering te zijn ten opzichte van Samsung's topmodellen uit 2018.

Maar ook de vingerafdruksensor heeft een nieuw kunstje geleerd: Dedicated Fingerprint. Je kunt voor verschillende functies verschillende vingerafdrukken instellen. Bijvoorbeeld: ontgrendel je Galaxy S9 met je wijsvinger, maar gebruik je ringvinger om toegang te krijgen tot de Veilige Map.

DeX Pad

Samsung zet met de Galaxy S9 (Plus) ook versterkt in op zakelijk gebruik. Niet alleen krijgt de ‘Enterprise Edition' van de toestellen straks gegarandeerd vier jaar beveiligingsupdates, maar het DeX station werd geheel vernieuwd. Precies zoals wij al lang geleden voorspelden, is er nu een DeX Pad. Daarop leg je de Galaxy S9 plat. Niet alleen verschijnt op de aangesloten monitor de volledige desktop omgeving, maar je kunt het scherm van de telefoon gebruiken als toetsenbord en/of touchpad.

Eerste indrukken

Al met al is de Galaxy S9 qua design geen revolutie – zelfs evolutie is maar lastig te vinden. Toch zijn de verbeteringen significant. De prestaties zijn veel beter, maar vooral van de camera hebben we inmiddels erg hoge verwachtingen. En dan niet per se van de Super Slow-mo functie, maar vooral van de snelle autofocus en Low Light Camera stand. Uiteraard gaan we deze op het gemak bekijken in onze aankomende review.

Als je een Galaxy S8 (Plus) hebt kun je deze met een gerust hart blijven gebruiken. De verschillen met de S9 (Plus) zijn gewoon beperkt. Kom je van de Galaxy S7 en S6 dan biedt de S9 wel degelijk een enorme sprong vooruit, op nagenoeg alle gebieden. De S8 is een erg mooi toestel, en de Galaxy S9 doet hier helemaal niet voor onder, dankzij het enorme AMOLED scherm. De bouwkwaliteit is dik in orde, en de toestellen zijn ook nu weer IP68 waterbestendig. Voor nu blijven we vooral ook benieuwd hoe de accuduur in de dagelijks praktijk uitpakt.

Releasedatum, prijs

De Galaxy S9 en S9 Plus liggen vanaf 16 maart daadwerkelijk in de winkels. De toestellen komen hier in eerste instantie in de kleuren zwart, blauw en paars op de markt. Samsung kennende volgen later nog meer kleuropties. De Galaxy S9 kost € 849,-, terwijl de grotere S9 Plus een adviesprijs van € 949,- heeft meegekregen. Voor de 256GB variant van beide modellen betaal je € 100,- meer.

Voorbestellen kan zeer spoedig al – bijvoorbeeld in Samsung's eigen shop. Als je de 64GB versie dáár bestelt wordt ‘ie al vanaf 9 maart geleverd.  Je vindt ‘m verder ook in steeds meer andere winkels, waaronder:

Natuurlijk kun je je ook nog aanmeldingen voor onze notificatieservice, als je een mailtje wilt ontvangen wanneer de toestellen in Nederland arriveren:

[newsletters_subscribe list=”9″]

Lees de reacties (4)

  • Ziet er uit als een zeer goede smartphone! Ik ben zelf nog in het bezit van een Galaxy A5 (2016). Wil binnenkort een nieuwe aanschaffen, maar twijfel tussen de S8 en S9. Kan je met een S8 ook nog twee jaar doen?