Samsung krijgt ontwerppatent telefoon met front-vullend display met sensor cutout

In thuisland Zuid-Korean heeft Samsung een designpatent verkregen op een display met een ‘sensor cutout'. In de Galaxy Note 8 en de Galaxy S8 zitten de sensors nog in een bredere rand boven het scherm.

Dit jaar woedt een ware race om een smartphone te bouwen met een scherm dat de gehele voorkant beslaat.  Daarin kiezen verschillende fabrikanten voor verschillende benaderingen. Samsung hanteert dit jaar, bij de Note 8 en Galaxy S8, haar ‘Infinity' design: een scherm met gebogen randen aan de zijkant, maar bredere bezels boven en onder. Dit laatste is nodig om de frontcamera en andere sensoren te huisvesten. Echter, de onlangs gelanceerde Essential Phone plaats de frontcam in een uitsparing ‘in' het scherm – een benadering die ook Apple lijkt te kiezen met haar aankomende nieuwste iPhone. En naar nu blijkt houdt ook Samsung zich bezig met deze oplossing.

Samsung's sensor cutout patent

In Zuid-Korea heeft Samsug een ontwerppatent aangevraagd – en verkregen – op een schermrand met een bescheiden sensor cutout. Het patent zelf toont een telefoon met een frontvullend beeldscherm, maar gaat specifiek over de uitsparing zelf. Deze uitsparing lijkt, op de bij het patent gevoegde afbeeldingen, vrij subtiel. Echter, we zien hier het idee, en niet een concrete toepassing. Het laat daarmee vooral zien dat Samsung dit als een serieuze oplossing ziet voor het maken van een dergelijk display.

Overigens, hoewel pas nu gepubliceerd, werd de aanvraag voor dit patent al in mei 2016 ingediend. Dat is ruim voor vergelijkbare ontwerpen van Essential en Apple publiek werden.

Galaxy S9 met sensor cutout?

Of Samsung later ook met telefoon zal lanceren met een dergelijke uitsparing in het scherm – denk: Galaxy S9 – valt op basis van dit patent niet te zeggen. Samsung heeft het idee al sinds de ontwikkeling van de Galaxy S8, of nog eerder. Kennelijk heeft het bedrijf dus al eens besloten het idee niet te gebruiken. Of zij van deze koers kan afwijking hangt vermoedelijk van het succes van vergelijkbare designs af, maar vermoedelijk ook van andere factoren. En eerlijk is eerlijk: ‘de markt' lijkt vooralsnog verdeeld over de esthetische kwaliteiten van deze benadering.

In ieder geval weten we bij deze dat Samsung zich ook buigt of gebogen heeft over precies het soort display dat straks in een nieuwe iPhone zit, en ook door de Zuid-Koreanen geproduceerd schijnt te worden.