Oorzaak batterijproblemen Galaxy Note 7: teveel batterij in te kleine ruimte

Hoewel Samsung zelf haar bevindingen nog deze maand bekend zal maken, werpt een Amerikaanse onafhankelijk onderzoek alvast licht op de vraag waarom de Galaxy Note 7 zo licht ontvlambaar bleek. Te veel batterij (of te weinig behuizing) is niet goed, zo blijkt.

reden-galaxy-note-7-accu-brand-950x1024 Oorzaak batterijproblemen Galaxy Note 7: teveel batterij in te kleine ruimte

Marges van slechts 0,1 en 0,3 mm tussen accu en case in de Galaxy Note 7: te weinig

Dat Samsung zich vaak op het scherpst van de snede begeeft als het op het brengen van nieuwe technologie aankomt, behoeft weinig betoog. In een poging zoveel mogelijk batterij in een telefoon – de Galaxy Note 7, dus – te stoppen, begaven de Zuid-Koreanen zich op het randje van wat natuurkundig/chemisch mogelijk is.

Zo, althans, luidt de conclusie die de dames en heren van het Amerikaanse onderzoeksbureau Instrumental trokken, nadat ze hun eigen tests op de Galaxy Note 7 hadden losgelaten. In hun zoektocht naar innovatie en optimalisatie  werd een accu in het toestel gestopt die net te kleine fysieke marges overliet om veilig te kunnen functioneren. Smartphonebatterijen zijn gevaarlijk gevoelige onderdelen, die bij de minste druk of verkeerde aanraking in brand kunnen vliegen.

Het wachten is natuurlijk nog steeds op Samsung’s eigen, definitieve bevindingen, voordat we – hopelijk – een antwoord krijgen op de vraag hoe een dergelijk ontwerp door de kwaliteits- en andere controles is geslopen. Instrumental speculeert dat de ontwikkeling van de accu van de Note 7 simpelweg sneller verliep dan bij te houden was met uitgebreide, rigoreuze testprocedures.

Achteraf gezien was dat natuurlijk geen handige move, en de kans is groot dat een aantal Samsung ingenieurs zich nu wel voor de kop kunnen slaan. In ieder geval blijkt maar weer dat agressieve innovatie niet alleen voordelen, maar ook fikse risico’s met zich mee kan brengen.

Praat mee