Voor de enthousiastelingen: eerste AOSP ROM voor de Galaxy S6 ziet het daglicht

Samsung staat ondertussen bekend om de high-end hardware in haar vlaggenschepen, maar daar tegenover staat het op z’n minst discutabele TouchWiz software pakket tegenover. Of je het nou leuk vindt of niet, je zit altijd aan TouchWiz vast als je een Samsung vlaggenschip aanschaft, totdat de jongens en meiden van XDA natuurlijk met een custom ROM komen 😉

Het heeft even geduurd, maar nu ziet de eerste AOSP ROM voor de Galaxy S6 dan eindelijk het daglicht. De meeste vlaggenschepen van de afgelopen tijd hebben een Snapdragon SoC onder de motorkap zitten. Voor veel developers bij XDA is dit ideaal vanwege de uitstekende documentatie en de grote community van ‘hackers’ die custom ROM’s maakt voor de Snapdragon reeks.

Helaas heeft Qualcomm nogal geblunderd met de Snapdragon 810 en koos Samsung daarom voor haar eigen Exynos SoC voor de Galakxy S6, vandaar dat het een stuk langer heeft geduurd voordat we de eerste AOSP ROM voor de Galaxy S6 zagen verschijnen.

De relatief slechte documentatie voor de Exynos SoC heeft XDA veteraan tdcfpp er (gelukkig) niet van kunnen weerhouden om een begin te maken aan een custom ROM voor de S6. Het resultaat tot nu toe ziet er netjes en veelbelovend uit (zie video), maar er is nog genoeg werk aan de winkel.

Zo laat de developer weten dat de ROM in haar huidige staat nog niet goed kan worden getest omdat het nog niet is gelukt om te dual-booten op de Galaxy S6. Om dit voor elkaar te krijgen moet de zogenaamde Android HardwareComposer (die zorgt voor GUI rendering op de GPU in plaats van de CPU) worden uitgeschakeld, en dit zorgt momenteel dus voor boot loop waardoor het verder testen van de ROM vooralsnog niet mogelijk is.

Het heeft dus even geduurd maar de eerste AOSP ROM – ook al is die nog echt wel in een Alpha fase en ver van ‘veilig’ – is dus echt een feit. We raden vooraslnog af om ook maar iets met de ROM te doen gezien de status van het project. (Tenzij je natuurlijk zelf een XDA developer bent en tdcfpp graag een handje wilt helpen!?)

Oh ja, en voor degene die na het lezen van dit artikel nog steeds geen flauw benul hebben waar het nou over gaat hebben we hieronder een paar handige links om je een handje op weg te helpen 😉

  • Wat is een (custom) ROM? (Uit 2010, maar nog steeds relevant!)
  • Wat is XDA? (Helemaal links onderin staat een korte uitleg)
  • Wat is AOSP?
  • Wat is SoC?

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Praat mee