Fijnproever-tip: verbeter Adapt Display kleurweergave op je Samsung Galaxy S6, Galaxy Note 4, en andere toestellen

Sinds enige jaren voorziet Samsung haar Galaxy telefoons – en tablets – met Amoled scherm van de optie om zelf je gewenste kleurweergave te kiezen. Één van de beschikbare weergave standen is Adapt display, of Aanpasbaar display in het Nederlands. Tot zover niks nieuws. Nu blijkt er echter een tweede Adapt display stand te bestaan op recente toestellen als de Galaxy S6 en S6 Edge, de Galaxy Note 4 en ook de Galaxy Note 3 – met een natuurlijker kleurweergave dan de ‘normale’ Adapt Display/Aanpasbaar display stand. Je moet alleen wat moeite doen om deze te kunnen gebruiken.

samsung-galaxy-s6-note-4-tip-verborgen-adapt-display-kleurweergave-verbeteren Fijnproever-tip: verbeter Adapt Display kleurweergave op je Samsung Galaxy S6, Galaxy Note 4, en andere toestellen

De Adapt display/Aanpasbaar display stand zorgt er op Galaxy telefoons voor dat de kleurweergave altijd worrdt aangepast aan wat je net aan het bekijken bent. Echter, deze zorgt altijd voor van het scherm spattende kleuren – nooit voor een zo natuurgetrouw mogelijke weergave. Daar heb je natuurlijk een andere weergave stand voor – de Basis modus – maar ook de Adapt stand kan beter, zo blijkt dus.

Je kunt toegang krijgen tot de ‘verborgen’ weergavemodus op een aantal manieren. De eenvoudigste is door de app More Shortcuts te installeren (gratis in de Play Store, HIER). Als je de app geïnstalleerd hebt (1), start je ‘m, en kies je voor Activity (2). Scroll naar beneden en tik op Instellingen (3).

samsung-galaxy-s6-note-4-tip-kleurweergave-verbeteren-11 Fijnproever-tip: verbeter Adapt Display kleurweergave op je Samsung Galaxy S6, Galaxy Note 4, en andere toestellen

Kies vervolgens de optie ModePreviewTablet (4). Je gaat nu een snelkoppeling maken naar die specifieke instelling – dat is tenslotte wat de app More Shortcuts in feite doet – dus geef deze indien gewenst een naam (5) en tik op OK (6). Op je startscherm vind je nu een snelkoppeling met die naam, naar een menuutje om de ‘verborgen’ Adapt display modus te activeren (7).

samsung-galaxy-s6-note-4-tip-kleurweergave-verbeteren-2 Fijnproever-tip: verbeter Adapt Display kleurweergave op je Samsung Galaxy S6, Galaxy Note 4, en andere toestellen

samsung-galaxy-s6-note-4-tip-kleurweergave-verbeteren-3 Fijnproever-tip: verbeter Adapt Display kleurweergave op je Samsung Galaxy S6, Galaxy Note 4, en andere toestellenDit menu biedt twee opties op de Galaxy S6, of meer opties op andere toestellen): de ‘andere’ Adapt Display modus, en (afhankelijk van het toestel) nog een aantal andere standen (8). Nadat je je keuze hebt gemaakt, tik je op OK om de nieuwe weergave te gebruiken.

Het is natuurlijk ietwat verwarrend, twee weergave standen die in feite ongeveer hetzelfde doen. Maar we hebben het gecheckt, en inderdaad: ze zijn niet hetzelfde, en ook wij hebben de indruk dat de ‘verborgen’ Adapt stand kleuren wat natuurlijker weergeeft.

Volgens XDA forumleden die hierachter kwamen biedt de ‘verborgen’ Adapt display modus een veel betere kleurweergave dan de andere beschikbare weergaveopties. En hoewel we snappen hoe ze daarbij komen, is het verschil niet groot. Het beste probeer je dus zelf even uit wat je mooier vindt.

Overigens kun je de ModePreviewTablet optie ook vinden als je NovaLauncher gebruikt, in plaats van de standaard TouchWiz launcher van Samsung zelf. Exacte details en beschrijvingen vind je op het XDA forum waar dit snufje opdook.

Voor de meesten is dit gewoon een geinige extra weergave modus, die – afhankelijk van je eigen smaak – wel of niet beter is.

(dank, Henk!)

Beste Galaxy S6 deals

Per provider

Los toestel

Praat mee